Італійські ЗМІ: Вже відомо, що Архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн буде нунцієм у Литві
  • Птн, 07/06/2024 - 15:09

Архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн незабаром очолить нунціатуру у Вільнюсі, відповідальну за три країни Балтії, повідомляє «La Nuova Bussola Quotidiana».

Після смерті Папи Бенедикта XVI Архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн не мав спеціальної роботи. Він вступив у конфлікт із Франциском, зокрема, через видання книжки «Тільки правда. Моє життя з Бенедиктом XVI», де він розкрив інформацію про конклав 2005 року та реакцію Бенедикта XVI на деякі рішення Франциска, пише pch24.pl.

У липні 2023 року Папа Франциск відправив Ґенсвайна до Фрайбурга. Фрайбург є рідною єпархією німецького архиєпископа; але Папа не доручив йому там ніяких завдань. Сам Ґенсвайн публічно заявив, що він безробітний, і припустив, що це не бажана ситуація. Однак на початку 2024 року з'явилася інформація про швидку зміну долі. Першою про це написала аргентинська журналістка Елізабетта Піке, подруга Хорхе Марія Бергольйо з Буенос-Айреса. Тепер ці повідомлення підтверджує «La Nuova Bussola Quotidiana», посилаючись на ватиканські та литовські джерела: Архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн має виїхати до Литви.

Як повідомляє «La Nuova Bussola Quotidiana», Ватикан і Литва досягли згоди з цього приводу, і зараз це чисто формальне питання.

Таким чином, як коментує видання, «annus horribilis» для Ґенсвайна закінчиться; хоча це не означає, що нунціатура у Вільнюсі була вершиною його мрій. «La Nuova BQ» цитує історика Ірену Вайшвілайте, яка була послом Литви при Святому Престолі. В інтерв’ю порталу «Bernardinai.lt» Вайшвілайте визнала, що нунціатура у Вільнюсі не є особливо важливою посадою в Церкві і не несе великої відповідальності.

Мабуть, це так, хоча Вільнюс сьогодні має дещо інше значення через політичну ситуацію. Покладання відповідальності за три країни Балтії на німця може означати, що ватиканська дипломатія все ще вірить у розвиток європейської системи безпеки, яка враховуватиме інтереси Росії.