Кардинал Паролін: працюємо над поверненням українських дітей
  • Пон, 10/07/2023 - 16:50
У контексті вшанування святої Марії Ґоретті, дівчинки, що стала жертвою насильства, кардинал Державний Секретар Святого Престолу звернувся із закликом вберегти неповнолітніх від трагедій, пов’язаних з війною та міграцією.

У понеділок, 10 липня 2023 р., в день літургійного спомину святої Марії Ґоретті, кардинал П’єтро Паролін відвідав її санктуарій в італійському містечку Неттуно. І саме історія маленької мучениці, жертви вбивства після спроби зґвалтування, яку Папа Пій XII канонізував у 1950 році, дала йому спонуку для того, щоб знову закликати до захисту неповнолітніх від усіх форм насильства, скеровуючи думку також і до дітей, які страждають від наслідків війни.

В інтерв’ю для телеканалу «Lazio» Державний Секретар Святого Престолу зазначив, що «історія святої Марії Ґоретті є промовистим закликом вирвати дітей з рук будь-якого зловживання, будь-якого насильства, щоб забезпечити їхнє нормальне життя і розвиток». «Це свято насправді є запрошенням робити більше в цьому напрямку. Не в останню чергу тому, що сьогоднішні діти – це завтрашнє майбутнє, важливо, щоб вони росли в здоровому середовищі, яке сприяє розвитку їхньої особистості в усіх сенсах», – підкреслив він.

Трагічне становище українських дітей

Кардинал Паролін не міг не згадати про українських дітей, які вже понад півтора року страждають від наслідків російської агресії. «Вони переживають дійсно трагічну ситуацію», – наголосив він. Зупиняючись на питанні неповнолітніх, вивезених у Росію, Державний Секретар повторив те, що вже казав раніше, стверджуючи, що «Святий Престол дуже активно займається цим питанням, щоб забезпечити повернення дітей до своїх сімей, до своїх батьків і на землю, з якої вони походять». Це було прямим проханням про допомогу від Президента України Володимира Зеленського, зверненим до Папи під час аудієнції в травні.

Це питання також було центральним під час нещодавньої місії до Москви кардинала Маттео Дзуппі, голови Італійської єпископської конференції та спеціального посланця Папи Римського. «Місія Дзуппі, – зауважив кардинал Паролін, – багато уваги приділила цьому питанню, й були деякі позитивні проблиски. З російського боку була певна відкритість, певна увага, будемо сподіватися, що можуть бути створені механізми, які дозволять реалізувати, застосувати, розвивати цей шлях».

Безпечна міграція

Однакову стурбованість кардинал Паролін висловив і щодо дітей, залучених у явище міграції. «Вони є першими жертвами, які найбільше страждають від цієї величезної трагедії», – зазначив він, заохочуючи скерувати думку «до всіх дітей, які загинули під час переправи через Середземне море». Також і в цьому випадку Державний Секретар Святого Престолу закликає до «зусиль міжнародного співтовариства», щоб воно зуміло «разом взятися за вирішення цієї проблеми». «Разом, – підкреслив він, – це те, про що ми просимо з огляду на останні події, які ми спостерігаємо в Європейському Союзі, щоб це була спільна проблема. Бо якщо вона буде розглядатися як спільна, ми матимемо більше шансів знайти хороші та ефективні рішення».