Кардинал Шенборн змінив свою думку щодо священства жінок
  • Птн, 07/06/2024 - 11:15

Віденський кардинал Крістоф Шенборн раптово змінив наратив про жіноче священство. Хоча донедавна він говорив, що в принципі його можна запровадити, тепер він стверджує, що Церква не повинна цього робити. Що сталося?

Кардинал Крістоф Шенборн є архиєпископом Відня з 1995 року; у 1998-2020 роках він також очолював Конференцію єпископату Німеччини. Хоча він вважався центристом до 2013 року, після того як Франциск перебрав понтифікат, він неодноразово висловлював підтримку різних ідеологічних розколів, особливо в контексті апостольського повчання «Amoris laetitia». У 2021 році він також розкритикував документ Конгрегації доктрини віри про заборону благословення гомосексуальних пар. Він навіть заявляв, що в деяких ситуаціях взагалі не має наміру підкорятися цій забороні. Після «Fiducia supplicans» він має на це вагомі аргументи. Але справа не в цьому...

Ще кілька років тому австрієць припустив, що Католицька Церква може уділяти таїнство рукоположення жінкам. Про це він говорив у 2018 році, коли тривала підготовка до революційного Амазонського Синоду. В інтерв'ю «Salzburger Nachrichten» він заявив, що це питання може вирішити синод; йшлося як про дияконат, так і про священство та єпископат. Він також зазначив, що розуміє негативні емоції жінок, яких не допустили до відправи Літургії.

Тепер кардинал Шенборн говорить зовсім інше. Як пише вюрцбурзька щоденна газета «Die Tagespost», він заявив під час проповіді в Трумау поблизу Відня, що є «глибоко переконаний, що Церква не може і просто не має права» висвячувати жінок, оскільки «таємниця жінки» має бути проголошена в «непідробний» спосіб. Як додав, йдеться про материнство. «Ми всі народжені жінкою. Це завжди відображатиметься в таємниці Церкви»,- сказав він, вказуючи також на рішення св. Івана Павла ІІ з «Ordinatio sacerdotalis».

Звідкіля ця зміна, що відбулася в кардиналі? Можливо, це повернення до цілком католицьких поглядів; якщо так, то слава Богу. Однак неможливо не помітити те, що сказав кілька днів тому в інтерв’ю швейцарському порталу kath.ch кардинал Жан-Клод Холлеріх, Архиєпископ Люксембургу та референт Синоду про Синодальність.

Кардинал не захотів відповідати на питання про жіноче священство, зазначивши, що... треба діяти обережно, щоб не викликати зайвого спротиву. «Коли досягаєш занадто високо, мало чого можна досягти. Треба бути обережним, рухатися вперед крок за кроком, і таким чином можна далеко зайти», – сказав він.

Революція усвідомлює, що під час понтифікату Франциска вже було досягнуто багато. Можливо, зараз час тактично гальмувати марш..., пише pch24.pl.