«Майбутнє належить людям миру»: У Ерфурті завершилися «Католицькі дні» за участі владики Володимира Груци
  • Птн, 07/06/2024 - 11:19

Від 29 травня до 2 червня 2024 року в Ерфурті (Німеччина) в сто третє відбулися «Католицькі дні» («Katholikentag»). Подія зібрала понад 20 000 людей, було проведено близько 500 заходів під гаслом «Майбутнє належить людям миру».

Відкриття Католицького дня

Відбулося перед Катедральним собором Пресвятої Богородиці Ерфуртської — головного храму Ерфуртської дієцезії Римо-католицької церкви. Для участі у цій події до Ерфурта прибули католики з усієї Німеччини та інших країн Європи. Зі вступними промовами виступили федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр , Ірме Штеттер-Карп і єпископ Ерфурта Ульріх Неймейр.

Делегація з України на «Католицьких днях»

З благословення Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава делегатом від Української Греко-Католицької Церкви є єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир Груца у супроводі Протодиякона Назарія Яруніва та економа Львівської архиєпархії о. Володимира Ольшанецького.

Підсумовуючи участь у цій важливій події для Католицької Церкви Німеччини владика Володимир ствердив, що впродовж всіх днів особлива увага була скерована Україні.

«Зрозуміло, що неможливо говорити про мир в Європі не порушуючи тему України. Якщо я говорив, що я з України, то в людей відчувалася особлива реакція. Всі знають, де знаходиться наша країна. Народ Німеччини усвідомлює, що принесла ця жорстока війна росії проти України. Також на Святій Літургії чи на молитвах завжди була привернута увага Україні», – розповів владика Володимир.

Також своїми спостереженнями за «Католицькими днями» поділився протодиякон Львівської архиєпархії Назарій Ярунів.

Протодиякон переконаний, що суспільство потребує бачити священство на вулицях.

«Люди трепетно ставилися до того, коли бачили нас у підрясниках. Це не про пафос, а радше про те, що людина потребує священника бачити священником. Дуже багато людей, зокрема латинського обряду, бачачи владику просили благословення. Серед них було багато молоді. Це було дуже гарне свідчення, що є практикуюча молодь, яка не стидається своєї віри», – розповів він.

«Така подія збирає багато людей в одній точці. Як представники України ми почули багато питань, співчуття і запевнення про молитву», – додав протодиякон Назарій.

Владика Богдан Дзюрах, екзарх для українців Німеччини та країн Скандинаві взяв участь у дискусіях «Католицького дня».

«На Католицьких днях в м. Ерфурт доносимо правду про Україну, молимося за мир, спілкуємося з друзями. Звідусіль чуємо слова підтримки і запевнення у молитвах. Але також лунають конкретні пропозиції щодо співпраці задля наближення перемоги та відбудови України», – ствердив після участі в одній з дискусій «католицьких днів» владика Богдан Дзюрах.

Важливі моменти для України на Католицьких днях

Молитва «Ангел Господній» українською мовою прозвучала в обідній час у прямому ефірі Radio Horeb

А також, як ми повідомляли, владика Володимир дав інтерв’ю про Україну

Євангелія українською мовою під час Спільної Святої Літургії учасників Католицьких днів у Німеччині (katholikentag) у дворі Катедрального собору Пресвятої Богородиці Ерфуртської — головного храму Ерфуртської дієцезії Римо-Католицької церкви у Німеччині, у четвер 30 травня 2024 року.

Як жест підтримки і уваги до України єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир Груца як єпископ з України, делегат від Української Греко-Католицької Церкви був запрошений співслужити Святу Літургію біля престолу.

Подяка організаторам

На завершення католицьких днів, 2 червня 2024 року, владика Володимир від імені Української Греко-Католицької Церкви подякував за організацію президентці центрального комітету німецьких католиків Ірме Стеттер-Карп, віце-президенту Томасу Сьодінгу та єпископу Ерфурта Ульріху Ноймайеру.

В урочистому заключному богослужінні на кафедральному майдані голова Єпископської конференції Німеччини єпископ Георг Бетцінг закликав близько 6000 вірних, що були присутні на молитві до впевненості та довіри до Бога незважаючи на численні кризи у світі.


Foto: Katholikentag/ Roeser

Довідка:
«Katholikentag» (День католиків) в Німеччині був започаткований 1848 року як «Загальні збори Католицької асоціації Німеччини». Форум має, переважно, дискусійний характер і відзначається соціальним виміром. Останніми десятиріччями він став основним суспільним заходом німецьких католиків, який збирає десятки тисяч учасників для поглиблення віри, богословських знань, обговорення проблем сучасної віруючої людини та Церкви не тільки з Німеччини, але й з усього світу. Під час конгресу, що відбувається один раз на два роки, проводяться численні конференції, зустрічі, різноманітні релігійні, культурні, наукові, суспільно-політичні та духовні події. Попередній такий захід відбувся у травні 2022 року.