«Ми можемо віднайти свою гідність і стати собою, відповідаючи на Божий поклик, а не людський!» − Глава УГКЦ
  • Нед, 10/12/2017 - 18:52

Мабуть, кожен з нас у своєму духовному житті часом відчуває себе зв’язаним своїми немочами та гріхами. Більше того, ми хочемо бути кращими, ніж ми є. Ми боремося зі своїм злом, проте в певний момент ми відчуваємо, що воно нас перемагає. Ми не можемо зробити більше, ніж нам вдається. І тоді ми маємо спокусу думати, що начебто зараз, в цей момент безсилля та рабства злому − Бог не діє. Однак саме тоді, коли ми зовсім не сподіваємося й не очікуємо, саме Бог першим нас бачить, кличе і хоче нас торкнутися!

Про це говорив до вірних Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у двадцять сьому неділю по Зісланні Святого Духа під час Божественної Літургії у Патріаршому соборі в Києві.

«У сьогоднішньому євангельському читанні ми бачимо Ісуса Христа, який перебуває у суботу в синагозі. Ми знаємо, що старозавітна синагога − це було місце моління і навчання. І ось Ісус навчає у суботу. Проте навчає не тільки словами, а навчає своїми дуже промовистими вчинками, своїми ділами. Слово, яке він провіщає, показує себе живим і діяльним через певні знаки і оздоровлення, які супроводжують це навчання і учительське слово нашого Спасителя», − такими словами звернувся до присутніх Глава Церкви, розповідаючи про особливості сьогоднішнього Євангелія.

За словами Предстоятеля, своїм вчинком Христос хоче показати нам, як Бог бачить кожного з нас і діє у нашому житті. Він діє навіть тоді, коли ми цього зовсім не очікуємо і не сподіваємося. Більше того, ініціатива належить завжди Богові! Він перший нас зауважує! Це Він нас кличе! І це Він нас знаходить і приводить до повноти нашого життя.

«У той день між людьми Ісус побачив жінку, яка була багато років зв’язаною, як каже євангелист Лука. Вона була у владі внутрішнього поневолення, яке походило від злого духа. І ось Христос зціляє цю жінку в дуже промовистий і особливий спосіб. Зокрема, Лука описує нам три характеристики цього жесту: Ісус Христос її побачив, Він її покликав і Він поклав на неї руки. Цікаво, що коли людина відповідає на Божий поклик, коли вона дає себе Богові в руки, саме тоді вона може стати повноцінною, може вирівнятися і може звільнитися. Господь торкається цієї жінки в момент, який вона не сподівалася. Цікаво, що вона не просила про своє звільнення. Вона не очікувала, що Учитель зверне на неї свою увагу!» − зазначив проповідник і додає, що навіть тоді, коли ми себе вважаємо непотрібними і найгіршими нездарами, Бог дивиться на нас і бачить нас своїми улюбленими дітьми.

На думку Блаженнішого Святослава, часто довкола себе ми маємо різних «законовчителів», які зазивають нас, пояснюють, але обманюють нас та імітують щось, чого насправді немає. А в тій імітації «законовчителі» обіцяють нам визволення і свободу, однак насправді вони є лицемірами.

«Часом нам здається, що у нас є момент, коли начебто не видно активної Божої дії, зате дуже активними є інші імітатори і діячі. На наших вулицях і майданах є так багато таких, які закликають нас до своєї партії, до свого руху. Проте, як нам важливо зрозуміти, що, саме відповідаючи на Божий поклик, а не людський, ми можемо віднайти свою гідність і стати собою у Ісусі Христі!» − наостанок підсумував Глава Церкви.

Блаженніший Святослав також наголосив, що Господь завжди кличе нас до спілкування із собою і каже до нас, що ми є улюбленими дітьми, що він є посеред нас. Його ініціатива веде нас до повноти життя. Тому дуже важливо, щоб ми ефективно використали передріздвяний час, який є часом звільнення від гріха і покаяння, а також особливої оздоровчої зустрічі з Богом!