Монахиня врятувала десятки євреїв
  • Срд, 23/12/2015 - 13:44

Наступного року відбудеться канонізація блаженної Марії Єлизавети Хессельблад, яка відтворила орден Бригідок (орден Святого Спасителя, заснованого св. Бригітою Шведською) в Італії та Швеції і врятувала життя понад 60 осіб, ховаючи їх в материнській обителі Василіян у Римі, пише Catholic Herald

Під час Другої світової війни бл. Марія Єлизавета, шведка за національністю, що перейшла у Католицьку Церкву з лютеранства, була настоятелькою монастиря брігідок в Римі на площі Фарнезе. Врятовані нею люди, здебільшого, це були євреї, яких переслідувала фашистська влада. Про діяльність настоятельки в цей період стало відомо п'ять років тому із свідоцтва одного з євреїв під час відкриття беатифікаційного процесу іншої бригідки, англійки Марії Річард Бьючемп Хамборо.

До того часу, поки союзники не звільнили Рим, сестри монастиря на площі Фарнезе переховували у себе як єврейські родини, так і антифашистів. Бл. Марія Єлизавета була удостоєна звання «Праведник серед народів» меморіалом Яд-Вашем в Ізраїлі.

Сьогодні сестри-Бригідки продовжують розвивати харизму, закладену двома своїми фундаторками - Бригітою Шведською і Марією Єлизаветою Хессельблад. Вони надають гостинність прочанам, які прибувають до Рима, а також особливим чином моляться про християнську єдність і розвивають екуменічний діалог між християнами.