"Народи прагнуть миру", - Папа закликав молитися за навернення тих, хто розпалює війни
  • Чтв, 06/06/2024 - 17:35

Потрійним закликом до молитви – за навернення тих, хто розпалює війни, за відвагу для миротворців і за жертви війн – завершується послання Папи Франциска до учасників пропам’ятних заходів з нагоди 80-річчя висадки в Нормандії.

 

«Ми бережемо в пам'яті спогад про ті колосальні й вражаючі колективні та військові зусилля, докладені для того, щоб здобути повернення до свободи. І також думаємо про ціну, заплачену за ці зусилля: ті величезні кладовища, на яких рядами стоять тисячі могил солдатів – здебільшого зовсім молодих, а чимало прибулих здалеку – які героїчно віддали своє життя, уможлививши таким чином завершення Другої світової війни та відновлення миру», – пише Папа Франциск у посланні на ім’я Преосвященного Жака Абера, Єпископа дієцезії Байо-Лізьє, приуроченому до відзначення 80-річчя висадки союзницьких військ у Нормандії.

Напередодні річниці, ввечері, 5 червня 2024 р., в катедральному соборі Байо відбулася екуменічна молитва за участі католицьких єпископів з Франції, країн-союзників і Німеччини, разом з представниками англіканської, православних і протестантських Церков, у якій також взяли участь ветерани. Єпископ Риму пише, що духовно й молитовно єднається з усіма, хто зібрався на це молитовне спогадування.

Ніколи більше

Святіший Отець зазначає, що ці відзначення також нагадують про повністю зруйновані міста, про численні невинні жертви серед цивільного населення, та й загалом, про катастрофу, якою була світова війна. «Було б марно і лицемірно згадувати про це, не засуджуючи і не відкидаючи остаточно; не повторюючи заклик святого Павла VI, виголошений з трибуни ООН 4 жовтня 1965 року: “Ніколи більше війни!”. І якщо протягом кількох десятиліть пам'ять про минулі помилки підтримувала непохитну рішучість зробити все можливе, щоб не допустити нового відкритого світового конфлікту, то з сумом констатую, що сьогодні це вже не так, і що люди мають коротку пам'ять. Нехай це відзначення допоможе нам її відновити!» – пише Папа, зазначаючи, що викликає занепокоєння той факт, що гіпотеза про можливість загальної війни сьогодні серйозно береться до уваги, а народи помалу «звикають до цієї неприйнятної ймовірності».

«Народи прагнуть миру! Вони хочуть умов стабільності, безпеки і процвітання, в яких кожен може мирно виконувати свій обов'язок і своє призначення. Руйнувати цей шляхетний порядок речей заради ідеологічних, націоналістичних, економічних амбіцій – важка провина перед людьми і перед історією, гріх перед Богом», – наголошує Глава Католицької Церкви.

Потрійний заклик до молитви

У цьому контексті Святіший Отець пише, що прагне приєднатися до молитви всіх, хто зібрався у катедральному соборі Байо, пропонуючи три молитовні наміри. Першим є молитва за тих, «хто хоче війни, хто розв’язує війни та безглуздо розпалює, підтримує та даремно продовжує, або цинічно наживається на них», щоб Господь Бог «просвітив їхні серця, поставивши перед очима нещастя, які вони викликають». Наголосивши на тому, що хотіти миру – це не боягузтво, а навпаки, вимагає великої мужності, Папа закликає молитися за будівничих миру, щоб вони «протидіючи невблаганній і затятій логіці протистояння, відкривали мирні шляхи зустрічі та діалогу. Щоб вони були невтомно витривалими у своїх намірах і щоб їхні зусилля увінчалися успіхом».

Врешті, Святіший Отець закликає молитися за жертви війн, як війн минулого, так і теперішніх. «Щоб Господь прийняв до Себе всіх, хто загинув у тих жахливих конфліктах, щоб прийшов на допомогу всім, хто сьогодні від них страждає; вбогі і слабкі, люди похилого віку, жінки і діти завжди стають першими жертвами цих трагедій», – нагадує Папа.