Наймасштабніші вибори у світі не несуть християнам добрих змін
  • Птн, 07/06/2024 - 11:13

Протягом 6 тижнів тривали наймасштабніші парламентські вибори у світі. Близько 970 мільйонів людей прийшли на виборчі дільниці в Індії. 4 червня виборча комісія вже оголосила переможця, яким стала правляча індуїстська націоналістична партія Бхаратія Джаната.

Його попереднє правління принесло Індії суттєві культурні та політичні зміни. Нарендра Моді намагається перетворити національно й культурно різноманітну Індію на відверто індуїстську державу, в якій релігійні меншини (християни, мусульмани) почуваються незахищеними. В останні роки прем'єр-міністр формував культ власної особи, наближав країну до автократичного стилю управління та намагався  стати найбільш значущим прем’єр-міністром за майже 75 років існування Індії як республіки

Протягом останнього десятиліття індуїстські націоналісти ініціювали закони для перешкоджання наверненню індуїстів у християнство чи будь-яку іншу релігію. Вони трактують зміну віросповідання виключно як насильницький акт, ігноруючи волю людини та її право на свободу віросповідання. При цьому християни складають лише 2,3% населення Індії, а індуїсти — близько 80%.

Утиски та навіть переслідування християн і мусульман в Індії — справа не лише рук сільських радикалів чи ультраіндуїстів, але й впливових владних середовищ. Ідеологічним батьком партії Бхаратія Джаната (BJP) є воєнізована організація Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), яка виступає проти суспільних змін, які принесла республіканська Конституція 1949 року.

Вони вважають документ «абсолютно неіндійським» та в перспективі пропонують повернутися до обмеження прав жінкам, кастової системи та ототожнення індійського громадянства з індуїстською релігією. Критики влади звинувачують її у сприянні збереження неформального поділу суспільства на касти, з чим індуси борються вже багато десятиліть. Це вже сьогодні проявляється у фактичному розподілі можливостей для ведення бізнесу для нащадків різних каст.

В Індії проживає приблизно 22 мільйона християн, а в деяких південних районах їх частка сягає 20%. Однак християни досить розрізнені і не сміливі в політичному процесі та майже не впливають на загальні тенденції в країні. Дуже багато з них живуть в постійному страху і не бажають жодної публічної активності чи тим паче відкритого відстоювання своїх прав. Найскладнішою ситуація залишається у сільських районах північних штатів, де навернення у християнство може бути смертельно небезпечним.