Неподалік гори Тавор виявлені залишки візантійського храму VI сторіччя
  • Втр, 04/08/2020 - 12:08

Під час археологічних розкопок в містечку Кар-Кама, що в Святій Землі, було виявлено залишки візантійського храму, що, ймовірно, був частиною монастирського комплексу.

Залишки візантійського храму 6 століття були нещодавно виявлені під час розкопок в містечку Кар-Кама, розташованому неподалік гори Тавор у Святій Землі. Дослідники вважають, що візантійський храм, оснащений трьома апсидами, був частиною монастирського комплексу. Знахідка була виявлена під час археологічних розкопок, які проводить спільна група Управління старожитностей Ізраїлю та університетського коледжу Кіннерет на місці, де планують побудувати нові комплекси для дозвілля. 

Візантійський храм шириною 12 метрів та 36 метрів довжиною, включав великий двір, притвор та центральний зал. Центральна й бічна нави були покриті мозаїкою, залишки яких відкрили під час розкопок. Поліхромні прикраси виділяються своїми синіми, чорними та червоними геометричними та квітковими орнаментами. Серед знайдених предметів – невеличкий релікварій у формі кам'яної скриньки.

На початку 60-х років минулого століття в Кфар-Камі було виявлено невеликий храм з двома каплицями, що, ймовірно, сягає першої половини VI сторіччя. На думку дослідників, це мала бути сільська церква, натомість, нещодавно знайдена культова споруда, напевно, була частиною монастиря, розташованого на окраїні населеного пункту. Нове відкриття підкреслює важливість християнського містечка Кфар-Ками у візантійську епоху.

У минулому деякі археологи припускали, що нинішнє містечко могло бути стародавнім Геленополісом, заснованим імператором Костянтином на честь його матері Олени. Однак, згідно з іншою гіпотезою, Геленополіс був розташований на території сусіднього села Дабурія. Дослідники намагаються встановити, які зв’язки містечко Кфар-Кама мало з усім навколишнім регіоном та якою була взаємодія між містом та ченцями монастиря.