Огляд дипломатичних стосунків Святого Престолу
  • Пон, 08/01/2024 - 14:40
З нагоди традиційної на початку року зустрічі Папи з дипломатичним корпусом, пресслужба Святого Престолу представила актуальний стан дипломатичних стосунків.

На даний час дипломатичні стосунки зі Святим Престолом підтримують 184 держави, до яких слід додати Європейський Союз і Суверенний Мальтійський Орден. Про це йдеться у інформаційній замітці, яку пресслужба Святого Престолу поширила в контексті зустрічі Папи Франциска з дипломатичним корпусом, яка відбулася у понеділок, 8 січня 2024 р., в Апостольському палаці у Ватикані. Зазначається, що в Римі свої посольства, акредитовані при Святому Престолі, має 91 з-поміж них. Свої осідки в Римі мають також представництва Ліги Арабських Держав, Міжнародної організації з питань міграції та Високий Комісаріат ООН в справах біженців.

Міжнародні договори

Протягом 2023 року були підписані ряд двосторонніх договорів. Зокрема, 23 лютого Святий Престол встановив повноцінні дипломатичні стосунки із Султанатом Оман. 19 липня було ратифіковано «Додаткову угоду до Угоди між Святим Престолом і Республікою Казахстан про взаємні стосунки від 24 вересня 1998 року», що стосується надання віз і дозволів на проживання духовенству та чернецтву, що прибуває з-за кордону, підписану 14 вересня 2022 року. 27 липня з В'єтнамом було укладено «Угоду про статус Папського представника-резидента та Офісу Папського представника-резидента у В'єтнамі», з подальшим призначенням 23 грудня Папського представника-резидента.