Папа хористам: зберігати багатовіковий скарб мистецтва і духовності
  • Суб, 08/06/2024 - 22:22
Зустрічаючись із учасниками IV Міжнародної зустрічі хорів, Святіший Отець вказав на універсальну мову музики, яка твориться у спільності зусиль, спрямованих на творення гармонії та прославу Бога.

У суботу, 8 червня 2024 р., Папа Франциск в залі Павла VI у Ватикані зустрівся з учасниками IV Міжнародної зустрічі хорів, які у цих днями зібралися в рамках відзначення 70-річчя хору Римської дієцезії. У вітальному слові Святіший Отець зосередив свої роздуми над гармонією, спільністю і радістю, які є важливими аспектами хорів.

Гармонія, яка повертає ентузіазм

«Ви прибули до Ватикану, щоб разом поглибити значення музики на служінні літургії; і я радий бачити вас тут ще й тому, що, походячи з різних місць, але об'єднані вірою та музичною пристрастю, ви є сильним знаком єдності», – сказав на початку Папа. За його словами, музичне мистецтво має універсальну і безпосередню мову, яка не потребує ні перекладів, ні багатьох концептуальних пояснень, воно є доступним всім людям, які можуть осягнути різні аспекти цього мистецтва, з більшою чи меншою глибиною. «Музика створює гармонію, досягаючи всіх, втішаючи стражденних, повертаючи ентузіазм засмученим і роблячи так, щоб чудові цінності, такі як краса і поезія, віддзеркалення гармонійного Божого світла, розцвітали в кожній людині», – зазначив Святіший Отець.

За його словами, музика також вчить людей слухати, бути уважними і вчитися, підносячи їхні емоції, почуття і думки, виводячи їх за межі вихору поспіху і суто матеріального бачення життя, допомагаючи їм краще пізнати самих себе і навколишню дійсність. «Таким чином, вона дає тим, хто її культивує, мудрий і смирний погляд, з яким легше долати поділи й протиріччя, бути – подібно до інструментів оркестру чи голосів хору – співзвучними, стежити за дисгармонією і виправляти дисонанси, які також корисні для динаміки композицій, за умови, що вони інтегровані в уміле гармонійне полотно», – зауважив Папа.

 

Симфонія спільності

Говорячи про спільність, Святіший Отець зазначив, що хоровий спів виконується разом, а не наодинці, що є образом також світу й Церкви. «Наше спільне ступання, по суті, можна уявити як виконання великого “концерту”, в якому кожна людина бере участь мірою своїх здібностей і пропонує власний внесок, граючи або співаючи свою “партію”, і таким чином заново відкриває свою унікальність, збагачену симфонією спільності», – сказав він.

Відзначаючи важливість спільних зусиль, Папа пригадав, що у хорі та оркестрі один потребує іншого, а успіх виступу кожного залежить від зусиль іншого, від того, наскільки кожен добре виконує свою частину, поважаючи і слухаючи тих, хто його оточує, «без протагонізму, в гармонії». Те саме стосується Церкви і життя, де кожен покликаний добре виконувати свою частину роботи «на благо всієї громади».

Підношення сердець до Бога

Виокремлюючи елемент радості, Святіший Отець зазначив, що хористи є хранителями багатовікового скарбу мистецтва, краси і духовності. «Не дозволяйте ментальності світу забруднювати його корисливістю, амбіціями, заздрістю, поділами, усім тим, що, як відомо, може вторгнутись в життя хору, як і спільноти, роблячи їх простором не радісним, а сумним і важким, аж до відокремлення, – заохотив Папа. – Натомість, вам буде корисно підтримувати високу духовну тональність вашого покликання: молитися і роздумувати над Божим словом, брати участь не тільки голосом, але й розумом і серцем у літургіях, які ви одухотворяєте, і з ентузіазмом проживаючи їхній зміст день у день, щоб ваша музика все більше і більше ставала щасливим піднесенням серця до Бога, Який своєю любов'ю приваблює, освітлює і перетворює все навколо (пор. 1 Кор. 13,1-13)». За його словами, у такий спосіб можливо прославляти Бога всім своїм життям, устами, голосом і поведінкою.