Папа новим послам: сприяти побудові більш справедливого суспільства
  • Суб, 08/06/2024 - 23:55

Приймаючи вірчі грамоти від послів кількох країн, Папа Франциск вказав на спільну відповідальність в рамках глобальної сім'ї, заохочуючи до зусиль для побудови мирного співіснування між народами.

У суботу, 8 червня 2024 р., Папа Франциск прийняв групу Повноважних і Надзвичайних Послів Ефіопії, Замбії, Танзанії, Бурунді, Катару та Мавританії з нагоди вручення вірчих грамот. У своєму слові Святіший Отець зосередився над темами сім’ї, надії та миру, які можуть стати трьома дороговказами у їхній службі.

Турбота про цінності, необхідні для розвитку народів

На початку Папа зазначив, що народи, які представляють дипломати, мають власну історію, культуру, традиції та ідентичність. Водночас, вони є частиною однієї людської сім’ї. За його словами, образ сім’ї тут є важливим, оскільки сім’я є першим місцем, де проживаються і передаються «цінності любові та братерства», а також «турботи й піклування про інших».

«Благородна праця дипломатії на обох рівнях, двосторонньому та багатосторонньому, має на меті просувати та плекати ці цінності, які є необхідними для автентичного та цілісного розвитку кожної людини, а також для прогресу народів», – підкреслив Святіший Отець, додаючи потребу приділяти свої зусилля на розвиток спільного блага та захисту фундаментальних прав й гідності всіх людей.

Пам’ятати, який світ ми хочемо залишити майбутнім поколінням

Відтак Папа зауважив, що сьогодні тканину сім'ї народів розриває трагедія громадянських, регіональних і міжнародних збройних конфліктів. Як наслідок, ми стаємо свідками численних гуманітарних криз. Крім того Святіший Отець вказав на проблему вимушеної міграції, зростаючу кількість внутрішньо переміщених осіб, торгівлю людьми, наслідки зміни клімату та зниження рівня народжуваності у багатьох країнах.

«У світлі цих викликів важливо брати участь у далекоглядному, конструктивному і творчому діалозі, заснованому на чесності і відкритості, для пошуку спільних рішень і зміцнення зв'язків, які об'єднують нас як братів і сестер в рамках глобальної сім'ї, – наголосив Папа. – З огляду на це, ми також повинні пам'ятати про наші зобов'язання перед майбутніми поколіннями, запитуючи себе, в якому світі ми хочемо, щоб жили наші діти і ті, хто прийде після них».

За його словами, зіткнувшись із невизначеністю щодо майбутнього, легко впасти у відчай, песимізм і навіть цинізм, проте надія «спонукає нас розпізнавати добро, яке присутнє у світі, і дає нам необхідну силу, щоб протистояти викликам сьогодення». У цьому контексті посли є знаками надії, адже вони «прагнуть будувати мости між народами, а не стіни». «Висока відповідальність, яку ви берете, нагадує нам, що пошук спільних позицій, взаєморозуміння та конкретні прояви соціальної солідарності є можливими», – сказав Святіший Отець. Він пригадав, що надія є також головним посланням майбутнього Ювілейного року, який Католицька Церква відзначатиме, починаючи з 24 грудня 2024 р.

Сприяти мирним прагненням народів

«Я впевнений, що ваша місія сприятиме не тільки зміцненню добрих відносин між вашими народами і Святим Престолом, але також побудові більш справедливого і більш гуманного суспільства, в якому всі будуть прийняті і в якому всім будуть надані можливості, необхідні для спільного просування по шляху братерства і мирного співіснування», – вів далі Папа, вказуючи на важливість миру.

Він висловив сподівання, що здійснюючи дипломатичну службу, посли будуть прагнути бути миротворцями. «Ваша присутність тут є красномовним знаком волі народів, які ви представляєте, та міжнародної спільноти в цілому, до подолання ситуацій несправедливості, дискримінації, бідності та нерівності, які вражають наш світ і перешкоджають мирним прагненням нинішнього та майбутніх поколінь», – зазначив наприкінці Святіший Отець.