Папа: Справжній пастир вміє розпізнавати зло і називати його по-імені
  • Чтв, 22/06/2017 - 20:42

Пастир повинен бути захопленим, вміти здійснювати розпізнавання та викривати зло. Думками про це Папа Франциск поділився під час Святої Меси, яку він у четвер, 22 червня 2017 р., відслужив в каплиці «Дому святої Марти», зосередившись на постатях святого Павла та отця Мілані, на могилі якого він молився минулого вівторка.

Спонукою для роздумів про постать пастиря став уривок із другого Послання до Коринтян, вказуючи на те, що його автор – святий Павло, є прикладом «справжнього пастиря», який не покидає своїх овець. «Я за вас ревную Божими ревнощами», – пише він християнам Коринту, чим вказує на першу ознаку, якою є «бути захопленим». Йдеться про захоплення, яке стається «ледь не безумством» задля свого люду. «Це та риса, – зауважив проповідник, – яку називаємо апостольською ревністю. Неможливо бути справжнім пастирем без цього внутрішнього полум’я».

Наступною ознакою є те, що пастир повинен вміти чинити розрізнення. Він знає, що в житті приходять спокуси. Святіший Отець підкреслив, що пастир повинен вміти розпізнавати, «де є небезпека, а де – благодать», щоби допомогти ввіреному людові «перебувати у вірності». Це також означає, що він супроводжує своїх овечок завжди, «в прекрасні миті та в лихі хвилини, а також під час спокус, терпеливо ведучи їх до кошари».

Третьою ознакою є «вміння викривати». «Апостол, – сказав Папа, – не може бути наївним. Мовляв: “Все прекрасно, йдімо далі. Святкуймо… Можем чинити все, що завгодно…” Адже існує вірність єдиному Нареченому Ісусові Хористові, яку слід захищати. Тому пастир вміє також осуджувати, конкретно сказати: “Ні! Цього неможна!”, як це чинять батьки, коли дитина, повзаючи, наближається до розетки і пробує вставити туди пальці…».

Отож, добрий пастир, за словами Святішого Отця, вміє називати зло по-імені, як це чинив святий Павло. У цьому контексті Папа повернувся думками до своєї нещодавньої подорожі до Боццоло та Барбіани, до місць, де служили «відмінні італійські пастирі». Зокрема, отець Мілані навчав своїх вихованців гасла «це важливо», що «до речей слід ставитися серйозно», всупереч модному в тому часі гаслу «мені байдуже». Він заохочував зайнятися своїм життям, рішуче перестерігаючи перед тим, що є злим.

Святіший Отець зазначив, що вміння «викривати те, що несе загрозу життю» є дуже важливим. І, за його словами, «ми часто втрачаємо цю здатність засуджувати й хочемо провадити овечок з дещо поблажливим наставленням, яке не лише є наївним, але й шкідливим». Це проявляється тоді, коли йдемо на компроміси, аби «викликати захоплення чи любов вірних, дозволяючи певні речі».

Підсумовуючи, Папа закликав молитися за «всіх пастирів Церкви», аби святий Павло заступався за них перед Господом, щоб «усі мали ці три риси для служіння Господеві», якими є захоплення та вміння розпізнавати й викривати зло.