Пій XII намагався сприяти усуненню Гітлера - американський історик
  • Суб, 24/10/2015 - 01:06

Нове дослідження про діяльність Папи Римського Пія XII в роки Другої світової війни вийшло в нью-йоркському видавництві «Базові книги». Марк Ріблінг, фахівець з історії розвідки, доводить, що не існує  найменших підстав називати Понтифіка, який вершив служіння з 1939  по 1958  рік, «Гітлерівським Папою» (цей вислів узвичаївся з легкої руки автора однойменної книги Джона Корнуелла).

Папа Пачеллі не тільки не схвалював політику Гітлера, а й активно (хоча й таємно) підтримував антифашистську опозицію в Німеччині. Про все це пише Ріблінг у своїй книзі з помітною назвою «Церква шпигунів: Таємна війна Папи проти Гітлера», повідомляє сайт "Брейтбарт".

Ґрунтуючись на великій кількості ретельно відібраних документів, історик показує, що Папа Пій мав контакти з учасниками кількох змов, спрямованих на повалення фюрера і укладення миру з країнами Заходу.

У Берліні, пише Ріблінг, були дуже стривожені обранням кардинала Еудженіо Пачеллі на папський престол в березні 1939 року, знаючи, що ще будучи держсекретарем Ватикану він неодноразово виступав з антинацистськими заявами.

Нацистське керівництво доручило дати оцінку діяльності Католицької Церкви священику-ренегату Альберту Хартлі, який відійшов від християнської віри, вступив в нацистську партію і став співробітником РСХА (служби імперської безпеки), дослужившись до чину штурмбанфюрера СС. У своєму меморандумі Хартль вказав, що Католицька Церква є серйозною небезпекою для Третього рейху. «Католицька Церква заявляє про своє право скидати  глав держав, - писав Хартль. - І кілька разів їй це вдавалося».

У 1938 році ряд високопоставлених німецьких офіцерів стали замислюватися над поваленням Гітлера, передбачаючи, що фюрер готується почати фатальну для Німеччини війну. Серед змовників були генерал Людвіг Бек, глава військової розвідки адмірал Вільгельм Канаріс і його заступник полковник Ханс Остер.

Після вторгнення нацистської Німеччини до Польщі у вересні 1939 р. змовники стали шукати контактів з супротивниками - в першу чергу з англійцями - сподіваючись отримати їхню підтримку при поваленні Гітлера. В якості посередника вони звернулися до Пія XII, який користувався великою повагою британців.

Через довірених осіб вони запитали Папу, чи може він зв'язатися з англійським урядом і заручитися у нього гарантіями підтримки німецького Опору в разі повалення Гітлера. Пій XII відповів ствердно, заявивши: «Німецька опозиція має бути почута».

За цим послідував цілий ряд замахів на фюрера, жоден з яких, як відомо, не закінчився його загибеллю. У той же час відомо, що моральна, і не тільки моральна, підтримка з боку Пія XII і його найближчих помічників дуже багато значила для німецьких офіцерів-антифашистів.

Раніше на захист Пія XII виступали й інші автори. Так, єврейський історик рабин Давид Далін опублікував у 2005 році книгу «Міф про «гітлерівського Папу»: Пій XII і його таємна війна проти нацистської Німеччини», в якій показав, що в роки Другої світової війни Пачеллі невпинно трудився задля порятунку євреїв.

Інший історик, англійський протестант Гордон Томас, зміг знайти в архівах Ватикану велику кількість документів, які доводять, що Пій XII рятував від знищення євреїв і був переконаним противником нацизму.

Рятуючи євреїв, Пій XII діяв з великим розумом і домігся набагато більших успіхів, ніж знаменитий Оскар Шиндлер. З благословення Пачеллі на території Ватикану були влаштовані притулки для євреїв, він давав добро на проведення секретних операцій з видачею підроблених документів - деякі євреї навіть отримали ватиканське громадянство.

Гордон Томас пише, що, з відома Пія XII, католицькі священики видавали сотні фальшивих довідок про хрещення євреїв Генуї, Риму та інших міст Італії. Більше 2000 угорських євреїв були перевезені до Риму, де вони отримали фальшиві документи, в яких було зазначено, що вони католики. Більше 4000 євреїв були заховані від нацистів в італійських монастирях.

Історики, які доброзичливо відносяться до Пія XII і його діяльності в роки війни, сподіваються, що нинішній Папа відкриє додатковий доступ до ватиканських  архівів цього періоду, що дозволить остаточно показати ставлення Пачеллі до нацистського режиму.