«Проголошуйте справжнього Христа», - єпископ Баррон до молоді на СДМ
  • Птн, 04/08/2023 - 18:23

«Коли ви проголошуєте справжнього Христа, а не якесь розмите поняття Христа, то запалюєте вогонь в людях», - говорив єпископ Роберт Баррон до кількох тисяч молоді, зібраної в Лісабоні на Світових днях молоді.

Зустріч, ініційована єпископською конференцією США, своєю кульмінацією мала Євхаристійну процесію та святу годину, що спричинила глибоку тишу серед натовпу, який ще годину до того безупинно співав, танцював, веселився та викрикував «USA», пише CNA.

Більше 10 тисяч молоді та близько 30 американських єпископів 2 серпня в тиші поклонялись Євхаристійному Ісусові, а також співали пісні поклоніння у лісабонському парку Parque da Quinta das Conchas e dos Lilases.

У своїй промові до присутніх єпископ Баррон наголосив на тому, що кожна особа має унікальну місію від Бога, і що ні гроші, ні популярність не зроблять людину щасливою.

«Віднайти свою місію – ось що зробить тебе щасливим»,- сказав він.

Усіх присутніх, хто роздумує над священничим чи богопосвяченим покликанням, єпископ запросив піднести вгору руку. Таких осіб було немало. Єрарх сказав, що усі присутні, включаючи єпископів, будуть молитись за них.

У своїй промові єпископ Баррон цитував проповідь св. Папи Павла VI, виголошену в Манілі, Філіппіни в листопаді 1970 р.

«Ісус Христос: ви вже чули як про Нього говорять; насправді, більша частина з вас вже належить Йому: ви – християни. Тож, до вас - християн я повторюю Його ім’я, усім я проголошую Його: Ісус Христос, початок і кінець, Альфа і Омега, Цар нового світу, Він є таємницею історії, Він є ключем до нашої долі. Він є посередником, мостом, між небесами і землею. Він є найдосконалішим Сином чоловічим, бо Він є Сином Божим, вічний і безконечний. Він є сином Марії, благословенної між жінками, Його матері за тілом, а нашої матері через співучасть в Дусі Його містичного тіла», - зацитував єп. Баррон.

«Ісус Христос є тим, кого ми маємо постійно проголошувати», - продовжив він. – «Власне Його ім’я ми проголошуємо до кінців світу та впродовж усіх віків. Пам’ятайте, пам’ятайте, пам’ятайте про це і роздумуйте над цим: Папа приїхав сюди серед вас і звіщав вам Ісуса Христа!».

«Такою є нова євангелізація, таким є зразок, таким є послання», - прокоментував єп. Баррон, додаючи, що Ісус хоче, щоб про Нього дізнавались в такий спосіб.

«Коли ви проголошуєте справжнього Христа, а не якесь розмите поняття Христа, то запалюєте вогонь в людях» і вони хочуть дізнаватись більше,- сказав він.

Єпископ також згадав про ще одну поширену цінність сучасної культури – безпеку. Безпека – це не погана річ для роздумів, але та релігія, в якій її Бога розіп’яли на хресті, «не є релігією, де в пріоритеті є безпека», - ці слова єпископа спричинили гучні оплески авдиторії.

Основний акцент промови єпископа був зосереджений на роздумах про уривок на шляху до Еммаусу із 24 глави Євангелія від Луки.

Він зазначив, що «усі ми тут грішні, що означає, що ми ходимо неправильними шляхами», а також закликав присутніх подумати про тих людей в їхньому житті, які йшли з ними на шляху віри, які були «Христом у прихованому вигляді», як і у випадку Ісусових учнів на шляху до Еммаусу.

«Подякуйте Богові за цих людей»,- сказав він.

Єпископ закликав присутніх ділитись з іншими справжнім Ісусом, а не лише фактами чи «даними» про Нього, слідуючи прикладу Господа на шляху до Еммаусу: спочатку Він ішов з ними та слухав їх, а потім розповів їм правду.

«Церква впродовж століть наслідувала Господа», - сказав єпископ. – «Церква навчає».