Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Пон, 25/05/2015 - 00:00

Понеділок 7-го тижня після Воскресіння

Ів.14, 27 – 15.7: «Я – Виноградина, ви – гілки. Хто перебуває в Мені, а Я в ньому, – той плід приносить щедро».

Сучасний світ пропонує багато різних вказівок, студій, книг і правил, як людина повинна поводитись у різноманітних ситуаціях, з різними людьми, реагувати на ті чи інші події.

Однак кожна ситуація в нашому житті є неповторна і наповнена різними подіями та відчуттями, яких ніколи не було і ніколи не повторяться. Ми нічого не можемо до кінця передбачити, а тим більше досконало підготуватися. Часто виникають такі обставини, коли ми не знаємо як реагувати.

У сьогоднішньому Євангелії Господь нам говорить, що Він є Виноградина, а ми –виноградні гілки. Якщо ми живемо у Христі, з’єднані з Богом, то можемо приносити добрі плоди, куди б Бог нас не поставив. Коли ми є з Господом, то немає страху, які обставини навколо нас, які люди навколо нас, бо Господь завжди дасть розуміння, як маємо поводитись. Недаремно Господь каже: «Не бійтеся, що маєте сказати». Саме це буття в Бозі дає нам певність перебувати у будь-яких обставинах, перед будь якими людьми, серед будь-яких подій в мирі та в певності!

 

 Ді. 21, 8–14

«Таж я готовий не тільки бути зв’язаний, але й життя своє покласти в Єрусалимі за ім’я Господа Ісуса»

Коли настають різні труднощі та проблеми, випробування, хвороби, ми хочемо якомога швидше цього позбутися, уникнути, хочемо, щоб трудні ситуації найскоріше вирішились. Бачимо, що в учеників Христових, а в конкретному випадку в апостола Павла, було інакше. Вони не тільки не уникали терпінь і страждань, які на них очікували, але й були готові постраждати, були готові своє життя віддати за Христа. Вони розуміли, що через своє терпіння і страждання уподібнюються до Христа, Який також потерпів, а сам був невинний.

Тому не маймо страху, коли в життя приходять страждання і турботи, бо це є нагода солідаризуватися з Христом, це нагода бути причетним до тої місії, яку Він зробив. А ще більше – бути ближчим до Христа, бо хто з Христом терпить і страждає, той з Христом і воскресає!

+Венедикт