«Школа молитви» з Папою: катехизація між гаражами на околиці міста
  • Птн, 07/06/2024 - 11:52

Ввечері у перший четвер червня відбулася третя зустріч із серії заходів «Школа молитви», приурочених до Року молитви, який є приготуванням до Ювілею 2025. Папа Франциск відвідав мешканців багатоквартирного будинку однієї з периферійних парафій міста.

 

Тривають заходи в рамках «Школи молитви» з Папою Франциском, ініціативи Дикастерії в справах євангелізації, організованої з нагоди Року молитви, проголошеного в рамках приготування до Святого Року 2025. Після зустрічі з дітьми у квітні та з підлітками у травні, ввечері, 6 червня 2024 р., Папа Франциск завітав на парафію святого Бриґіди Шведської, розташованої на західній околиці Риму, щоб зустрітися із сім’ями.

Цього разу місцем зустрічі не був катехитичний клас чи інший парафіяльний зал, а невеликий простір внутрішнього подвір’я багатоквартирного будинку, поблизу гаражів. Дехто з учасників прибув у останній момент, у домашньому одязі, як одна мешканка, що з поспіхом зійшла зі своєї квартири, поправляючи зачіску. Посередині – крісло для Папи, а перед ним – приблизно тридцять сімей, зокрема, пари з дітьми, також і немовлятами, молодь, парафіяни розташованої поблизу церкви святої Бриґіди, бабусі й дідусі, група парафіяльної молоді, група жінок-іммігранток із Сенегалу. Словом, розмаїтий збір людей, лише в останній момент попереджений про цю особливу післяобідню катехизацію.

Захищаймо сім’ю

Святіший Отець говорив про важливість того, щоб захищати сім’ю та відповів на запитання учасників зустрічі. «Захищаймо сім'ю, яка є киснем для виховання дітей, – підкреслив Папа. – У сім'ях також бувають бурі. Якщо батьки сваряться – це нормально, але нехай вони помиряться до кінця дня, бо холодна війна наступного дня є жахливою». Представникам молоді, що запитували Святішого Отця, як зміцнити свою віру, він відповів, що «єдиний шлях – це свідчення». «Ви несете відповідальність за те, щоб провадити історію вперед, – наголосив Папа. – Однією з прекрасних рис молодих людей є те, що вони підводяться. Ми всі падаємо в житті, але важливо не залишатися лежати на землі, якщо посковзнулися».

Церква – це спільнота

Йшлося також про Церкву як спільноту людей, а не лише про культові споруди, яких у цьому районі набагато менше, ніж в інших частинах міста. Одна жінка зізналася, що була зворушена, побачивши Папу «перед ще незатинькованою цегляною стіною», бо «це дало змогу відчути його частиною їхньої спільноти». «Церква починає творитися в спільноті», – сказав Папа і додав: «Парафія, де дітей не чують, а людей похилого віку викреслюють, не є справжньою християнською спільнотою. Не забувайте, що похилі віком – це пам'ять, а діти – це обітниця».

Виховання через діалог

Двоє татів запитали Папу, як зберегти віру в ці важкі часи та як виховувати своїх дітей у світлі віри. «Перша порада – це любов між батьками», – відповів Святіший Отець, – пояснюючи, що діти повинні мати можливість «відчувати, що мама й тато люблять одне одного». «Якщо доводиться сваритися, не робіть цього при дітях», – порадив він. Було також наголошено на цінності діалогу з власними дітьми. «Ніколи не припиняйте з ними розмовляти. Виховання відбувається через діалог, ніколи не залишайте їх у самотності. Дайте їм зрозуміти, що вони можуть говорити з вами про все», – заохотив Святіший Отець.

Перед тим, як попрощатися, Папа подарував учасникам зустрічі вервички, а всім мешканцям будинку – образ Матері Божої з Дитятком Ісусом, що буде повішений у фойє на згадку про цю особливу катехизацію.