Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (20.10 - 26.10)
  • Втр, 28/10/2014 - 20:51

20 жовтня 2014р. у Ватикані розпочалася загальна публічна консисторія. Папа авторизував потвердження декретів, що стосуються чудес, вчинених через заступництво блаженних священика-місіонера індійського походження Джозефа Ваза (1651-1711) та італійської монахині Марії Христини від Непорочного Зачаття, в миру Аделаїди Брандо (1856-1906), запропонованих для канонізації. Понтифік висловив також побажання, щоб під час зустрічі були зроблені необхідні пропозиції на користь християн Близького Сходу, які, "через байдужість з боку багатьох", зустрічаються з тероризмом, насильством і переслідуванням,тому, на консисторію було запрошено Глав Східних Католицьких Церков, які діють на Близькому Сході, і деяких співробітників Державного Секретаріату.

«Християнин – це людина, яка вміє чекати Ісуса, а значить, це людина надії», – зазначив Папа Франциск на Літургії вранці 21 жовтня 2014р. Свою проповідь Папа базував на Євангелії від Луки і Посланні святого апостола Павла до ефесян. У Євангелії Господь, звертаючись до учнів, порівнює Себе з паном, який повертається з шлюбного бенкету і, побачивши слуг активними (пильними), називає їх блаженними. Християнин – це людина надії, він знає, що Господь прийде». Християнин – це людина очікування, на відміну від язичника, який забуває про Ісуса і думає тільки про себе, про свої справи. Язичник – егоїст, він поводиться подібно богу: «Мені ніхто не потрібен». Така людина «закінчує погано, виявляється безіменним, без близьких, без громадянства», – підкреслив Святіший Отець.

21 жовтня 2014 року відбулася церемонія з нагоди присвоєння імені Папи-емерита Бенедикта ХVІ великому залу Понтифікального Університету Урбаніяна, який належить Конгрегації євангелізації народів. Архиєпископ Георг Ґенсвайн, префект Папського дому зачитав послання Папи-емерита. У посланні Папа-емерит Бенедикт ХVІ наголосив, що діалог з іншими релігіями не замінює обов’язку проповідувати Євангеліє нехристиянам. На його переконання, правдива мотивація у місійній праці – це прагнення поділитися радістю пізнання Христа. «Проповідуймо Ісуса Христа не для того, щоб отримати чим більше людей для нашої спільноти, а тим більше не для отримання більшої влади. Промовляймо про Нього, спонукані почуттям обов’язку розділити нашу радість, яка нам дарована» - відзначив він.

Під час загальної аудієнції у середу, 22 жовтня 2014 р. Папа Франциск поділився з вірними своїми думками на тему Церкви, як Христового тіла. Папа пригадав, що вже в часи Апостола Павла громада Коринту переживала труднощі, пов’язанні з поділами, непорозуміннями, заздрощами і що ці проблеми іноді трапляються і серед нас, «і замість зміцнювати Церкву, як Христове тіло та спричинятися до її зростання, розривають її на різні частини». За словами Святішого Отця корисними у цих проблемах будуть і для нас поради св.Павла: «не бути заздрісними, але цінувати у наших громадах дарування і таланти наших братів та сестер», як також «брати участь у стражданнях наших ближніх, бути вдячними» та «не вважати себе більшими за інших».

Неможливо бути християнином без благодаті Святого Духа, Який дає нам силу любити. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи під час ранкової проповіді у четвер, 23 жовтня 2014 р., слова святого Павла з Послання до Ефесян, якими Апостол описує переживання зустрічі з Христом. Насамперед, наставлення апостола – це адорація. Він схиляє коліна перед Отцем, Який «має владу вчинити набагато більше, ніж ми можемо просити чи думати». Як зауважив Святіший Отець, святий Павло поклоняється цьому Богові, як Комусь безмежному, та в імені всіх нас просить у Нього, щоб через Свого Духа «скріпив нашу внутрішню людину». «Для нас буде корисним мислити саме так, адорувати Бога, – підсумував Папа, – буде корисним прославляти Бога, входити у цей світ повноти, величності, великодушності й любові».

Під час дискусій та засідань в рамках 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Апостольський Престіл висловив свою думку і занепокоєння щодо деяких міжнародних проблем. Архиєпископ Бернардіто Аус відзначив прогрес у боротьбі з дитячою смертністю, але зауважив, що ці зусилля підриваються черговими конфліктами. Архиєпископ взяв участь також в дискусії, присвяченій захисту специфіки та культури корінних народів, проблемам крайньої бідності та забезпечення збалансованого підходу до вирішення екологічних проблем

24 жовтня 2014 р  Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Меси уривок з послання святого Павла до Филип’ян, наголосив на тому, що кожен християнин покликаний трудитися на користь єдності Церкви і для цього слід піддатися проводові Святого Духа. «Творити єдність Церкви – це праця Церкви та кожного християнина протягом усієї історії», – зауважив Святіший Отець, додаючи, що коли святий Павло говорить про Церкву, то говорить про «храм, збудований з живого каміння, яким є ми», на відміну від «храму гордості, яким є Вавилонська вежа». Перший, за його словами, «приносить єдність», а той другий «є символом розбрату, нерозуміння задля різноманіття мов».

24 жовтня 2014 р., Папа Франциск прийняв учасників екуменічного паломництва, організованого американською фундацією «Orientale Lumen Foundation» (Фундацією Світло Сходу), одним з етапів якого були відвідини міста Риму. «Кожне християнське паломництво, – зауважив Святіший Отець, – це не лише географічний маршрут, але, насамперед, нагода пройти шляхом внутрішнього оновлення, щоб дедалі більше наближуватися до Господа Ісуса, Який є початком віри й провадить до її звершення. Ці виміри є також суттєвими елементами, необхідними для того, щоб йти шляхом, який веде до примирення та повного сопричастя між усіма віруючими в Христа. Де немає готовності до внутрішнього оновлення та шукання якомога більшої вірності Христові та його волі, там немає справжнього екуменічного діалогу», - зазначив Понтифік.

24 жовтня 2014р Папська рада для мирян вручила представникам Всесвітньої асоціації католиків працівників ЗМІ «Signis» декрет про визнання Апостольським Престолом статуту цієї міжнародної католицької організації. Як сподівається генеральний секретар «Signis» Алвіто Де Суса визнання з боку Апостольського Престолу допоможе організації активніше впливати на роботу ЗМІ та краще допомагати своїм членам нести слово Боже.

Не бійтеся святості – саме вона допомагає оновленню Церкви, сказав Папа Франциск під час зустрічі з членами Шанштацького руху, яка пройшла 25 жовтня 2014 у Ватиканській Залі Павла VI з нагоди 100-річчя об’єднання. Оновлення церковних структур важливе, але в першу чергу повинні бути оновлені серця людей, підкреслив Святіший Отець. У зустрічі з Первосвящеником взяли участь близько 7500 осіб із понад 50 країн світу – священики, монашество, вірні миряни, подружні пари і сім’ї. 

Християни і всі люди доброї волі «покликані сьогодні боротися не тільки за скасування смертної кари», причому в усіх її формах, а й за поліпшення умов утримання ув’язнених. Про це Папа Франциск заявив на аудієнції у Ватикані групі юристів з Міжнародної асоціації кримінального права. Папа виступив також і проти феномена торгівлі людьми та корупції. Святіший Отець сказав також, що будь-яке кримінальне покарання повинно здійснюватися поступово і надихатися повагою до гідності людини.

Святіший Отець висловив підтримку молоді, що страждає від відсутності роботи. Папа направив спеціальне послання до учасників італійського форуму присвяченого проблемам безробіття серед молоді, який проходив 24-26 жовтня в Салерно з ініціативи місцевого єпископату.

«В світлі слів Ісуса – любов є мірилом віри, а віра – це душа любові», – сказав Папа Франциск перед молитвою “Ангел Господній” на площі св. Петра 26 жовтня 2014р. В присутності тисяч віруючих Понтифік підкреслив, що “ми більше не можемо відокремлювати релігійне життя від служіння братам, цим конкретним братам, яких ми зустрічаємо. Ми не можемо вже більше відокремлювати молитву, зустріч з Богом в таїнствах, від вислухання ближнього, від близькості до його життя, особливо його ран. “Євангеліє цієї неділі нам нагадує, що весь Божий Закон полягає в любові до Бога і ближнього.»   Після проказування молитви Папа запросив присутніх подякувати Богові  недавно проголошену блаженною італійську монахиню Асунту Маркетті, засновницю Ордену монахинь Місіонерок від святого Карла Баромея. Понтифік нагадав, що  вона була зразковою монахинею, яка повністю віддалася служінню для сиріт італійських емігрантів.

 

Радимо також прочитати:

Ієрархи Церкви виступають проти гомошлюбів та за єдину позицію Церкви в захист традиційної сім’ї.

Програма Папських богослужень на листопад 2014 року.

Програма триденного апостольського візиту Святійшого Отця в Туреччину.

У листопаді Папа зустрінеться з людьми з аутичними розладами.

Понтифік зустрінеться з лідерами об’єднань бідних робітників, селян без землі, представників корінних народів, котрі не мають свого представництва у вигляді традиційних профспілок.

Лист-вітання Святішого Отця з нагоди відзначення 100-ліття від дня народження Владики Степана (Чміля).