Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (22.02 – 28.02.16)
  • Срд, 02/03/2016 - 21:02

У понеділок, 22 лютого 2016 р., в день свята Катедри святого Петра, Святіший Отець зі своїми найближчими помічниками та їхніми родинами здійснили спільну прощу з нагоди Святого Року Милосердя. Зустріч розпочалася в залі Павла VI у Ватикані проказуванням молитви з Літургії Часів, в якій брав участь Папа, після чого о. Марко Іван Рупнік, ТІ, виголосив духовну конференцію на тему «Милосердя у щоденному житті». Із залу Павла VI всі вирушили до базиліки Святого Петра. Святіший Отець приєднався до молитовного походу і разом з усіма увійшов до храму через Святі Двері, потім очоливщи Євхаристійне богослужіння. «Вірність у служінні, – зазначив Наступник святого Петра, – добре поєднується із милосердям, яке ми бажаємо досвідчити. У Святому Письмі, серед іншого, вірність та милосердя є нерозлучними. Там теж присутня вірність, там перебуває й милосердя, саме в їхній взаємності та взаємодоповнюваності можемо розгледіти присутність Самого ж Доброго Пастиря. Вірність, якої від нас вимагається, полягає в тому, щоб діяти згідно з Христовим серцем».

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції у Ватикані делегацію дітей, які нещодавно надіслали йому список питань.

Християнство – це релігія конкретних вчинків, а не балачок, що є виявом лицемірства та марнославства. Про це Папа Франциск пригадав під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 23 лютого 2016 р., коментуючи читання з пророка Ісаї, через якого Бог закликає народ чинити діла милосердя й справедливості, та слова Ісуса, записані святим Матеєм, якими Спаситель викриває лицемірство книжників і фарисеїв, заохочуючи учнів чинити те, що вони кажуть, але не поводитися, як вони. «Боже милосердя, – сказав Святіший Отець, – виходить назустріч тим, які мають сміливість дискутувати з Ним, але в істині, говорити про речі, які чиню або не чиню, щоб виправитися. І в цьому проявляється велика Господня любов, у цьому протиставленні між говорити та чинити. Бути християнином означає чинити: сповняти Божу волю. І останнього дня, а всі ми матимемо той день, про що запитуватиме Господь? Чи запитає: Що ви говорили про мене? Ні! Він запитуватиме: Що ви зробили?».

23 лютого, перебуваючи з робочим візитом у Римі, Блаженніший Святослав провів прес-конференцію для представників різних міжнародних видань. Зустріч відбулася у відповідь на високий рівень зацікавлення західної преси темою України у світлі Гаванської декларації та, зокрема, коментаря Святішого Отця про його стосунки з Главою УГКЦ. На шляху екуменічного діалогу, переконаний Глава УГКЦ, важливо «визволити релігію від політики». «Екуменізм – це не єднання задля спільного ворога, а єднання в ім'я єдиного Бога», – задзначив Блаженніший Святослав.

Милосердя може зцілити рани та перемінити історію. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 24 лютого 2016 р., присвятивши своє повчання роздумам над взаєминами між милосердям та владою у світлі старозавітної розповіді про царя Ахава, який підступом здобув власність свого сусіда, але спонукуваний пророком Іллею, розкаявся. «Відкрий серце на милосердя! Боже милосердя сильніше від людського гріха. Воно сильніше, на що вказує приклад Ахава! Ми пізнаємо його силу, пригадуючи про прихід Невинного Божого Сина, Який став людиною, щоб знищити зло Своїм прощенням. Ісус Христос – справжній цар, але Його влада цілком відмінна. Його троном є хрест. Він не є царем, що убиває, але навпаки, дає життя. Його вихід назустріч усім, особливо, найслабшим, долає самотність і приреченість до смерті, до якої веде гріх. Своєю близькістю та лагідністю Ісус Христос вводить грішників у простір благодаті та прощення. Таким є Боже милосердя», – зазначив Папа.

Справжня віра означає зауважувати бідних, що є довкола нас, адже у такий спосіб сам Ісус стукає у двері нашого серця. На це звернув увагу Вселенський Архиєрей під час проповіді на ранішній Святій Месі у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 25 лютого 2016 р.  Папа коментував євангельську притчу про багача та Лазаря. За словами Папи, особливо під час Великого Посту нам необхідно задуматись над тим, якою дорогою ми прямуємо: шляхом брехні чи дорогою життя? Чи у моєму щоденному житті я виявляю свою віру конкретними вчинками? Чи я виявляю милосердя до моїх ближніх конкретними ділами чи лише на словах?

25 і 26 лютого 2016р, з ініціативи Папської Ради “Cor Unum” (Єдиним Серцем), в залі засідань Синоду Єпископів відбулася зустрч представників єпископських конференцій та католицьких харитативних організацій. Метою зустрчі було проаналізувати та поглибити богословські та душпастирські перспективи першої енцикліки Папи Венедикта XVI в сучасному світі, зокрема, у зв’язку з працею тих, хто трудиться у харитативній сфері Церкви. У п’ятницю, 26 лютого 2016 р. Папа Франциск, прийняв на аудієнції учасників міжнародної конференції. «Хочу подякувати всім тим, – сказав Наступник святого Петра, – хто щоденно анґажується в цю місію, що стосується кожного християнина. У цьому Ювілейному році я бажав підкреслити, що всі ми можемо пережити благодать Ювілею якраз здійснюючи діла милосердя для тіла й для душі: жити ділами милосердя означає по-Ісусовому відміняти дієслово “любити”. І, таким чином, всі разом робимо конкретний вклад у велику місію Церкви звіщати Божу любов, яка бажає поширюватися».

26 лютого 2016 г. папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані Кевіна Сістрома, засновника "Instagram" - безкоштовного аплету для обміну фотографіями і відеозаписами з елементами соціальної мережі.

Цього ж дня Святіший Отець відвідав «Спільноту святого Карла» поблизу містечка Кастель-Ґандольфо, яка займається лікуванням та реабілітацією наркозалежних. Після суворих слів на адресу наркоторгівлі, неодноразово сказаних під час нещодавньої Апостольської подорожі до Мексики, Папа Франциск забажав засвідчити свою близькість до осіб, які змагаються із наркотичною залежністю.

У суботу, 27 лютого 2016 р., Папа Франциск прийняв у ватиканському Апостольському палаці Президента Аргентини Маурісіо Макрі. Під час зустрічі обговорювалися теми обопільного зацікавлення, такі як підтримка цілісного розвитку, пошана прав людини, боротьба з бідністю й незаконним обігом наркотиків, справедливість, мир та суспільне примирення.

У центрі підприємництва слід поставити людську особу, якість її стосунків та істину про її заанґажування, щоб будувати справедливіший світ, світ дійсно для всіх людей. Думками про це Папа Франциск поділився з італійськими підприємницями, зустрічаючись з ними з нагоди Святого Року у суботу, 27 лютого 2016 р., в залі Павла VI у Ватикані. «Дорогі друзі, – сказав Папа, звертаючись до підприємців, – ви маєте благородне покликання помножувати багатство та покращувати світ для всіх людей. Ви покликані бути будівничими спільного добра й творцями нового “гуманізму праці”. Ви покликані захищати професійність, але, одночасно, бути уважними до умов, у яких виконується праця, щоб не було місця для нещасних випадків чи нестерпних ситуацій. Нехай же завжди вашим шляхом буде справедливість, яка відкидає можливість прямувати короткими стежками через фаворитизм та рекомендації, уникає небезпечних відхилень нечесності й легких компромісів. Головним законом у всьому нехай буде уважність до гідності іншої особи, що є абсолютною та недоторканною цінністю».

У своєму повчанні перед читанням молитви "Ангел Господній" у третю неділю Великого посту 28 лютого 2016 р Папа Франциск коментував євангельський уривок дня в якому Ісус згадує про два трагічні факти: про криваву страту, яку здійснили римські солдати всередині храму, і про падіння Силоамської вежі в Єрусалимі, що спричинило за собою вісімнадцять жертв (пор. Лк 13, 1-5). Папа зазначив, що «навіть сьогодні, дізнавшись про деякі нещастя і трагічні події, ми можемо відчути спокусу "перекласти відповідальність на жертв або навіть на Самого Бога». Але Євангеліє закликає нас замислитися: який образ Бога ми собі створили? «Ми дійсно впевнені в тому, що Бог саме такий? Або це всього лише наша проекція на Бога, створеного "за нашим образом і подобою?". Святіший Отець підкреслив, що «Ісус закликає нас витягувати з скорботних подій повчання, яке стосується всіх, тому що всі ми грішники. Він каже: "Якщо не покаєтеся, то всі так  і загинете". Ісус закликає нас змінити серце, – підкреслив Папа, – радикально змінити напрям на шляху нашого життя, відмовившись від компромісів зі злом і від лицемірства.

Радимо прочитати:

10 думок від Бенедикта XVI

7 рішень Бенедикта XVI, які змінили Церкву

Остання аудієнція Папи Бенедикта XVI

Школа молитви Бенедикта XVI (15)

Кардинал Мюллер про першу енцикліку Папи Бенедикта ХVІ

Гаванська декларація (частина ІІІ)

Для мене Бог понад усе

Отець Федеріко Ломбарді про чверть сторіччя праці в Радіо Ватикану

Нунцій хорватському суспільству: Папа вас не зрадив

Потепління між Ватиканом і Пекіном можливе найближчим часом?

Кардинал Мюллер - політикам: не нав'язувати фальшивих ідеологій