Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (22.09 – 28.09.2014)
  • Чтв, 02/10/2014 - 12:34

У понеділок, 22 вересня 2014 р., приблизно опівдні, коли католики підносять свою думку до Пресвятої Богородиці, проказуючи молитву «Ангел Господній», Папа Франциск прибув до базиліки Santa Maria Maggiore, щоб подякувати Діві Марії за Її заступництво й успішний перебіг його Апостольського візиту до Албанії.

В цей день  у Ватикані оголосили про те, що Папа Франциск призначив спеціальну комісію і попросив її «зосередитись на підготовці пропозицій щодо реформи процесу уневажнення шлюбів, з метою спрощення і прискорення процедури, водночас зберігаючи принцип нерозлучної природи подружжя».

Також Папа Франциск привітав єврейську громаду з святом єврейського Нового року - Рош Ха-Шана. Надсилаючи свої найкращі побажання єврейській громаді Вічного Міста, Святіший Отець  зазначив, що просить «благословення Всевишнього, щоб ці святкові дні стали джерелом щастя і можливістю для зміцнення зв'язків усередині сім'ї та суспільства». 

 

У вівторок, 23 вересня 2014 р., в «Домі святої Марти» Папа Франциск  під час ранкової Святої Меси, підкреслив,  щоб почути Боже слово, Ісусові слова, вистачить відкрити Євангелію, та відразу додав, що ці слова  треба «вислухати». Це означає, що прочитавши, слід запитати себе: «Що вони мені кажуть, з чим промовляють до мого серця? Що Бог говорить конкретно мені цими словами?»  І тоді «змінюється наше життя».

У вівторок стало відомо, що у зв’язку із загрозою терористичних актів на площі Святого Петра посилено заходи. У той же час, офіційний Ватикан запевняє, що приводів для занепокоєння немає. Повідомлення про можливі теракти озвучив посол Іраку при Апостольській Столиці, який твердив, що таку загрозу висловили джихаїсти Ісламської Держави.

Відбулася зустріч між кардиналом Ґерхардом Мюллером, Префектом Конгрегації Віровчення, та Монсеньйором Бернаром Фелле, Генеральним настоятелем Священичого братства святого Пія Х, яке згуртовує послідовників архиєпископа Марселя Лефевра. Під час розмов було обговорено деякі проблеми доктринального та канонічного характеру, досягнувши порозуміння у тому, щоб і надалі, крок-за-кроком, прямувати до подолання труднощів й осягнення повного поєднання.

 

24 вересня, у середу, Державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін зазначив, що візит Папи до Європарламенту в Страсбурзі, запланований на 25 листопада, без сумніву, буде «нагодою нагадати європарламентарям про християнське коріння Європи». Він додав, що «цей перший контакт Папи Франциска з європейськими інституціями відбудеться в дуже важкий момент, в якому зараз перебуває весь світ». Кардинал переконаний, що Папа заохотить парламентарів до праці на користь спільного добра, безпеки, солідарності та турботи про найбідніших.

Підсекретар у справах відносин Апостольської Столиці  з державами, прелат Антуан  Каміллері,  виступив під час загальної конференції у Відні на форумі Міжнародної агенції атомної енергії. Відзначивши позитивні аспекти застосування ядерної техніки, ватиканський дипломат представив фактори загрози, а саме,  поширення ядерної зброї, її вразливість до можливих кібер-атак чи людських помилок та  небезпека потрапляння такої зброї до неправильних рук, особливо до терористів. Усе це ставить під питання аргумент про стримуючу силу від самого володіння таким арсеналом. Саме тому надалі залишається в силі постулат ядерного роззброєння, підсумував прелат. 

Під час загальної аудієнції у середу, що відбулася на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск поділився своїми враженнями та підсумками нещодавнього Апостольського візиту до столиці Албанії. «Цей візит, – пояснив Глава Католицької Церкви, – зродився із бажання відвідати країну, яка після тривалих утисків нелюдяного атеїстичного режиму живе досвідом мирного співжиття між своїми різними релігійними спільнотами. Пам’ять про мучеників, які витривали у вірі,  є запорукою долі Албанії, тому що їхня кров не пролилася даремно. В їхньому героїчному свідченні відображається всемогутність Бога, Який завжди утішає Свій народ, відкриваючи нові шляхи й горизонти надії». 

Також Папа Франциск звернувся із закликом до молитви та допомоги постраждалим внаслідок лихоманки Ебола в Західній Африці. 

 

Під час ранкової Літургії у Ватикані у четвер, 25 вересня 2014 року,  Папа роздумував над гріхом марноти. «Християни, які живуть напоказ, заради марності, нагадують павичів». Багато пишаються спорідненістю з тим чи іншим священиком або єпископом, але важливо інше: «Як живеш з Господом? Як молишся? Чи даєш милостиню? Чи відвідуєш хворих?».

 

У п’ятницю, 26 вересня 2014 року, Папа Франциск зустрівся із членами Генеральної Асамблеї Руху Діло Пречистої Діви Марії. Святіший Отець пригадав, що Рух Діло Пречистої Діви Марії, відоме як Рух Фоколарів, народилось в лоні Католицької Церкви з малого зернятка, але продовж років зросло і стало великим деревом, вітки якого поширені в християнських родинах та членах інших релігій. 

Святіший Отець  під час ранкової Літургії у Ватикані у п’ятницю  зазначив, що мати віру, належати до Господа  – означає розділити з Ним тяжкість хреста. В іншому випадку, може йтися тільки про добрий, на перший погляд, шлях, але несправжній.

Папа не змінить правил щодо Причастя розлучених, які живуть у не сакраментальних стосунках. Франциск запевнив у цьому іспанських єпископів під час їхнього візиту ad limina цього року. Святіший Отець зазначив, що «це встановив Ісус Христос і Папа не може змінити цієї ситуації.

 

У суботу, 27 вересня 2014 року, Святіший Отець зустрівся з учасниками пленарного засідання Папського комітету з Міжнародних євхаристійних конгресів. Папа Франциск нагадав, що Євхаристія займає центральне місце в Церкві – це «таїнство милосердя, символ єдності та союз любові». Тема майбутнього форуму: «Христос серед вас – надія слави», проливає світло на зв'язок між Євхаристією, місійністю та християнською надією, зазначив Папа. 

27 вересня Папа Франциск відвідав головну єзуїтську святиню - римську базиліку "Іль Джезу". Візит був приурочений до 200-річчя відновлення Товариства Ісуса, яке 7 серпня 1814 р. здійснив Папа Пій VII, після більш ніж 40 років призупинення діяльності цього чину. Святіший Отець  нагадав про часи, коли діяльність Чину єзуїтів була заборонена, а його члени вирішили не протистояти волі Божій з метою власного порятунку. Тодішні єзуїти - зауважив Папа, - з проникливістю дивилися на волю Бога, який рятує від егоїзму і марності. Вони віддали перевагу визнанню власних гріхів і не вважали себе жертвами. Тільки так, коли визнаються проступки, приходить розрада, - переконаний він.  

Цього дня відбулась беатифікація іспанського єпископа і колишнього керівника Персональної прелатури “Opus Dei” Альваро дель Парцільйо. Новий блаженний був близьким соратником св. Хосемарії Ескріви, компетентним теологом і засновником Папського університету Святого Хреста в Римі.  Духовне життя бл. Альваро дель Парцільйо характеризували подяка, відкритість на милосердя Боже і осмислення потреби в Божій допомозі. “Він ніколи не скаржився і не критикував, навіть в особливо важкі моменти, навпаки, відповідав завжди молитвою, прощенням, розумінням і щирим милосердям”, – зазначив Папа. 

У Дубліні відбувся конгрес Католицької Служби охорони здоров’я. В умовах частіших пренатальних діагностик, спрямованих на євгеніку або аборт як єдине правильне рішення, медичні працівники повинні бути «слугами, охоронцями та опікунами людського життя», – сказав о. Жан-Марі Мупендавату, секретар Папської Ради у справах душпастирства служби охорони здоров’я. Як зазначив о. Мупендавату, «багатьом медсестрам і медбратам відмовляють у роботі, просуванні чи навіть звільняють з роботи тільки тому, що вони говорять про спротив совісті або відмовляються від участі в програмах для аборту».

 

Вранці в останню неділю місяця, 28 вересня 2014 року, Папа Франциск очолив Святу Месу на площі Святого Петра у Ватикані, молячись із похилими віком людьми. У проповіді Святіший Отець прокоментував євангельський уривок про зустріч Пречистої Діви Марії з Її родичкою Єлизаветою, яка відбулась незадовго після Благовіщення: http://catholicnews.org.ua/papa-francisk-nemaie-maybutnogo-dlya-narodu-bez-plidnoyi-zustrichi-mizh-moloddyu-ta-pohilimi-vikom

Понад 40 тисяч людей похилого віку у супроводі своїх родин з двадцяти країн світу, серед яких найбільше з Італії, Іспанії та США, зустрінулися з Папою Франциском. У зустрічі взяв участь також і Папа-емерит Венедикт ХVІ. Святіший Отець Франциск, прибувши на площу, щиро обійняв і привітав свого попередника. Під час зустрічі похилих віком з Папою виступали відомі італійські артисти, серед яких тенор Андреа Бочеллі, Массімо Раньєрі, Клаудіо Бальйоні.

 

Також пропонуємо до Вашої уваги:

Послання Папи Франциска на Всесвітній день місії 19 жовтня 2014 року: http://catholicnews.org.ua/poslannya-papi-franciska-na-vsesvitniy-den-misiyi-19-zhovtnya-2014-roku

Жовтневий графік зустрічей та заходів Папи Франциска: http://catholicnews.org.ua/zhovtneviy-grafik-zustrichey-i-zahodiv-papi-franciska