Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (30.05.15 - 05.06.16)
  • Втр, 07/06/2016 - 00:00

На дорозі віри Церква та кожен окремий християнин повинні остерігатися того, щоб не замкнутися в системі приписів, але залишити простір для пам’яті про Божі дари, для пророцтва і для горизонту надії. Ці три слова – пам’ять, пророцтво і надія – були в центрі проповіді Папи Франциска, яку він виголосив у понеділок, 30 травня 2016 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти». За словами Святішого Отця, вбивство слуг і сина, які символізують біблійних пророків та Христа, показує образ народу, «замкненого у собі, не здатного відкритися на Божі обітниці, народу, який не очікує Божих обітниць, народу, позбавленого пам’яті, пророцтва і надії». Впорядкований виноградник – це образ «Божого люду, Церкви та нашої душі», про яких Небесний Отець завжди дбає «з великою любов’ю та ніжністю». І бунтувати проти Нього означає «втратити пам’ять про дар», отриманий від Бога, а для того, щоб «пам’ятати про нього й не збитися з дороги», важливо «постійно повертатися до коренів». Папа Франциск закликав задуматися про те, чи пам'ятаємо ми чудеса, створені Господом нашого життя, пам'ятаємо отримані від Нього дари.

Державний секретар Святого Престолу, кардинал П’єтро Паролін, від імені Папи Франциска скерував слово до учасників конференції «Радикалізація в тюрмах. Пастирський погляд», яка була організована Радою Конференцій Єпископату Європи (CCEE) у Страсбурзі (30.05-1.06.2016). У листі кардинал  П’єтро Паролін висловив слова поваги від Папи, щодо діяльності капеланів та інших осіб, які беруть участь в католицькому тюремному служінні, спрямованому на захист гідності людей – в’язнів.

Префект Конгрегації у справах дисципліни Богослужінь та Святих Таїнств кардинал Роберт Сара взяв участь у святкуванні дня міста Загреб, який співпадає з місцевим празником Богородиці Кам’яних Воріт – чудотворної ікони, яка почитається в хорватській столиці. В часі празничної Меси кардинал Сара у своїй гомілії наголосив: «Хто проповідує Євангеліє, найперше сам мусить згідно з ним жити, бо християнство – це не пропаганда, не поширення якогось вчення або ідеології. Християнство – це об’явлення і передання життя. Християни повинні своїм життям і словом уприсутнити самого Ісуса в нашому часі.».

Наскільки іншим став би світ, якби ми «навчилися служити та виходити назустріч іншим». Роздумами про це Папа Франциск поділився під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 31 травня 2016 р., коментуючи євангельську розповідь про відвідини Пречистою Дівою Марією родички Єлизавети. Сміливість, здатність виходити назустріч іншим, рука, простягнута з наміром допомогти, підтримка. А, насамперед, – це радість, яка наповняє серце й надає життю сенс та нові напрямні. Саме такі риси, дуже необхідні для християнського свідчення, Святіший Отець розгледів у постатях, про які розповідає святий євангелист Лука. «Зустріч – це ще одна християнська ознака. Особа, яка називає себе християнином, але нездатна виходити назустріч іншим, зустрічатися з ними, не є повністю християнською, – підсумував Папа. – Як служіння, так і зустріч вимагають вийти назовні, щоб послужити і щоб зустріти та обійняти іншу людину».

У вівторок, 31 травня 2016 р., відбулася Ювілейна проща до базиліки святого Петра у Римі, що її організувала Конгрегація для Східних Церков. Крім членів Конгрегації, у прощі взяли участь настоятелі та студенти Папських Колегій та богопосвячені особи Східних Чинів та Згромаджень. Під час процесійної ходи, що розпочалася біля замку Святого Ангела, учасники прощі молилися Вервицю та почергово співали духовні пісні й гімни. Після закінчення прощі, отці та семінаристи Української Папської Колегії святого Йосафата, студенти з Колегії «Руссікум», Отці Василіяни, Сестри Василіянки та Сестри Служебниці разом з Преосвященним Владикою Цірілом Васілем, Секретарем Східної Конгрегації, спільно помолилися на гробі священомученика Йосафата, що знаходиться у базиліці святого апостола Петра.

Цього ж дня. Папа Франциск призначив Апостольським Адміністратором вакантного осідку Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні єпископа Віталія Скомаровського, Ординарія Луцької дієцезії.

Притча про митаря і фарисея, в якій Ісус вчить нас, яким повинно бути правильне ставлення до молитви, була темою катехизи Папи Франциска під час загальної аудієнції у середу 1 червня 2016 року. «Недостатньо запитувати себе: скільки ми молимось, але як молимось, чи, правильніше, яким є наше серце?, – підкреслив наступник святого Петра. – Дуже важливо перевірити власне серце, щоб оцінити думки та почуття, викорінюючи зарозумілість та лицемірство».  Папа наголосив, що не можемо ставитись до молитви із зухвалістю та лицемірством, але молитись Богові такими, якими ми є. Смирення є  необхідною умовою, щоб бути піднесеним Богом, щоб зазнати милосердя».

«Вмістилищем милосердя є наш гріх», – цим твердженням Папа Франциск розпочав другу реколекційну науку, з нагоди ювілею священиків, що від 1 до 3 червня 2016 р. проходила у Вічному Місті, наголошуючи на тому, що Бог не втомлюється нам прощати, навіть коли бачить, що Його благодать не спроможна закоренитись у нашому серці, яке є закам’янілим, повним бур’янів та каміння. Він однаково повертається, щоб сіяти Своє милосердя та прощення. Папа наголосив, що серце, яке знає, що воно відтворене завдяки влиттю у нього Божого милосердя та прощення, здатне, у свою чергу, прийняти це милосердя і дарувати його іншим, тобто, бути милосердним до своїх боржників. «Майже усі великі святі, були спершу великими грішниками, або, як свята Тереза від Дитятка Ісуса, усвідомлювали, що це виключно Божа благодать оберегла їх від такого стану», – зазначив Вселенський Архиєрей, наголошуючи, що правдивим вмістилищем Божого, милосердя є це ж саме милосердя, яке кожен з нас отримав і яке відновило наше серце.

Діла милосердя та сповідь стали темою третьої реколекційної проповіді, яку Папа Франциск виголосив у базиліці Святого Павла поза мурами в четвер, 2 червня 2016 р., в рамках Ювілею священиків, зазначаючи, що діла милосердя тісно пов’язані з «духовним чуттям». Спонукувані Святим Духом, стаємо здатними «дивитися очима милосердя», «почути волання Вартимея», відчути «дотик кровоточивої», «гіркий смак жовчі» на хресті та «сморід нужди». За словами Святішого Отця, для священиків та єпископів, які служать через Святі Тайни, милосердя – це спосіб «перетворювати все життя Божого люду в таїнство». І не існує іншого способу буття священиком, як бути милосердним. Адже «зауважити те, чого не вистачає, щоб негайно це виправити, а ще краще – запобігти цьому, притаманне поглядові батька». А підтвердженням «розуміння» з боку людей є те, що «в ділах милосердя ми завжди благословенні Богом та знаходимо допомогу та співпрацю наших людей».

Звернути свій погляд на серце Доброго Пастиря та на власне пастирське серце заохотив священиків Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у п’ятницю, 3 червня 2016 р., в урочистість Найсвятішого Ісусового Серця, очолив на площі Святого Петра у Ватикані. Це Євхаристійне богослуження в День молитви за освячення священиків стало завершальною подією триденних святкувань Ювілею священиків з нагоди надзвичайного Святого Року Милосердя. Як зауважив далі Наступник святого Петра, «незамінними скарбами» Ісусового Серця є лише два: Отець і ми. Його дні проминали «між молитвою до Отця та зустрічами з людьми». Відповідно, також і для серця Христового пастиря існують два напрямки: Господь та вірні. «І для того, щоб допомогти своєму серцю палати любов’ю Ісуса Доброго Пастиря, – додав він, – можемо вправлятися в тому, щоб засвоїти три дії, які нам сьогодні підказують літургійні читання: шукати, приймати та радіти».

Здійснювати своє покликання та основну місію, якою є відновлення справедливості, без якої неможливі ні порядок, ні сталий та цілісний розвиток, ні суспільний мир, Папа Франциск закликав суддів з усього світу, зустрівшись у п’ятницю, 3 червня 2016 р., з учасниками саміту, організованого Папською Академією Суспільних Наук на тему боротьби з організованою злочинністю та торгівлею людьми. «Звершуючи правосуддя, ви покликані давати надію. Починаючи від наполегливої вдови, про яку розповідає Євангелія, закінчуючи жертвами сьогодення, всі прагнуть справедливості, як надії на те, що несправедливість, якою пронизаний цей світ, не буде остаточною дійсністю, не матиме останнього слова», – сказав Папа, звертаючись до суддів, прокурорів та юристів, заохочуючи їх «мірою своїх можливостей і допомогою Божої благодаті, здійснити прекрасні ініціативи, які облагороджують їхнє служіння людям та спільному добру».

У суботу, 4 червня 2016 р., Папа Франциск затвердив на випробувальний термін статут нового Відомства в справах мирян, родини і життя, який від 1 вересня 2016 року поглине теперішні Папську Раду в справах мирян і Папську Раду в справах сім’ї.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв у Апостольському Палаці у Ватикані Її Високість Шейху Мозу бінт Насер аль-Міснед, Президента Катарської Фундації з питань освіти, науки й суспільного розвитку.

Мати Марія Елізабет та отець Станіслав від Ісуса та Марії зуміли встояти під хрестом, де отримали благодать надіятися проти будь-якої надії. В них, глибоко поєднаних з Ісусовими страстями, явилася могутність Його воскресіння. На це вказав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси з нагоди проголошення святими згаданих осіб, яку він у неділю, 5 червня 2016 р., очолив на площі Святого Петра у Ватикані і яка розпочалася обрядом канонізації. «Своєрідним воскресінням» Святіший Отець також назвав навернення святого Павла, про яке він сам розповідає у Посланні до Галатів. Ця «радикальна переміна» була не його здобутком, але «даром милосердя» Господа Бога, Який «обрав» та «покликав його Своєю благодаттю». «І також на грішниках, особисто на кожному з них, Ісус не перестає виявляти перемогу благодаті, що дає життя. Він каже до Матері Церкви: “Дай мені своїх дітей”, якими є всі ми. Він бере на Себе наші гріхи, забирає їх та повертає нас живими Церкві. І це особливим чином діється в цьому Святому Році Милосердя», – сказав Папа, підсумовуючи: «Церква сьогодні показує нам двох своїх дітей, які є зразковими свідками цього таїнства воскресіння. Вони обоє можуть співати у вічності словами псалмоспівця: “На танок перетворив ти плач мій, Господи, Боже мій, хвалитиму тебе повіки” (Пс 30,12)».

 Радимо також прочитати:

Папські молитовні намірення на червень 2016 року.

Відеопослання молитовних намірень Папи на червень 2016р..

Папа ввів процедуру звільнення ієрархів, які провинилися недбальством щодо захисту неповнолітніх.

Святий престіл готує зустріч глав міст Європи