Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (31.08 – 06.09)
  • Втр, 08/09/2015 - 00:02

Минулої неділі Папа-емерит Бенедикта XVI відправив Літургію, на якій були присутні його колишні студенти, так зване «коло Ратцінґера». У проповіді Папа-емерит зауважив, що «Істина, любов і доброта, які походять від Бога, очищають людину та з’єднуються у Слові, яке визволяє світ від забуття про Бога».

За допомогою сучасних технологій папа Франциск поспілкувався з вірянами США. Телеміст був організований місцевою телевізійною мережею "АbcNews" 31 серпня. Його трансляція відбулась 4 вересня у програмі "World News Tonight"

Кардинал П’єтро Паролін, Держсекретар Ватикану, від імені Святішого Отця Франциска надіслав послання на ім’я єпископа північноіталійської дієцезії П’яченца-Боббіо, з нагоди XVIII Міжнародній зустрічі колумбанських спільнот з різних країн Європи, яка відбулася в останню неділю серпня. У контексті того, що в Боббіо тривають ювілейні відзначення 1400-річниці від смерті св. Колумбана, покликані «спричинитися до кращого пізнання постаті цього невтомного євангелізатора всієї Європи», у посланні читаємо, що «Святіший Отець високо цінує численні душпастирські та культурні ініціативи, організовані з цієї нагоди, і призиваючи небесного заступництва святого Колумбана для всіх церковних спільнот, яких він є Небесним Покровителем, та для всіх народів Європи, від щирого серця уділяє особливе Апостольське благословення».

Згідно нових результатів дослідження Публічного інституту дослідження релігії, більшість американських католиків підтримує аборти і одностатеві «шлюби», будучи переконаними, що це не противиться Вченню Церкви. Також більшість католиків США висловила переконання, що Святіший Отець Франциск підтримує одностатеві «шлюби».

У вересні, коли в багатьох країнах світу розпочинається навчальний рік, Святіший Отець заохочує молитися за молодь та за катехитів.

З початком осені Папа Франциск відновив ранкові Літургії у каплиці Дому св. Марти. Цього дня у проповіді Понтифік зауважив, що надія на кінцеву зустріч з Христом скріплюється між християнами взаємним утішенням «добрими словами і добрими ділами», а не пустопорожніми балачками. «Чи ми говоримо між собою про те, що Господь прийде, що ми Його зустрінемо? Чи може балакаємо про багато різних речей, також і про богослов’я, про церковні справи, про священиків і монахинь, про монсеньйорів, тощо? Чи нашою розрадою є ця надія? “Втішайте один одного”: втішайте у спільноті. Чи у наших спільнотах, на парафіях говориться про те, що ми чекаємо Господа, Який прийде? Чи може пліткується про те чи інше, провадяться порожні балачки, лиш би час минав швидко і не надто нудно?», – запитував у цьому контексті Святіший Отець.

У вівторок було оприлюднено Лист, у якому Папа Франциск описав відпусти з нагоди Надзвичайного Ювілею Милосердя.

У середу, 2 вересня, науку під час загальної аудієнції Святіший Отець присвятив переданню віри у сім’ї. «Коли родинні почуття дозволяють перетворити себе у свідчення Євангелія, то стають здатними до неймовірних речей», кі дозволяють ближнім увійти в контакт з ділами, «які Бог здійснює в історії». «Лише одна усмішка, яка чудесним способом визволила від зневіри покинуту дитину, що розпочинає наново жити, пояснює нам діяння Бога у світі краще, ніж тисячі богословських трактатів, – пояснив Святіший Отець. – Один чоловік чи одна жінка, здатні ризикувати своїм життям чи посвятитися чужій дитині, а не лише своїй, пояснюють нам справу любові, яку багато вчених вже перестали розуміти». Варто лише собі уявити, як змінився би стан екології, економіки, працевлаштування, якби «штурвал історії» було передано «союзові чоловіка та жінки, щоби вони управляли із поглядом, зверненим до майбутніх поколінь».

На завершення Папа закликав: «Нехай більше ніколи не буде війни!», а також пригадав про необхідність постійної молитви за ті народи, які страждають від збройних конфліктів.

У проповіді під час ранкової Літургії у четвер Святіший Отець просив,щоб «Господь дав нам благодать Його зустріти, але також дозволити, щоб Він нас зустрів. Нехай Він дасть нам ту прекрасну благодать подиву від тієї зустрічі. Нехай Він дасть нам благодать подвійного визнання: я вірую, що «Ти – Христос, Син Бога живого», і вірю, що «я є грішником».

У четвер, 3 вересня, Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Ізраїлю Реувана Рівліна. Ватиканський прес-центр повідомляє, що під час щирих розмов розглянуто політичну та соціальну ситуацію на Близькому Сході, позначену різними конфліктами, звертаючи особливу увагу на становище християн та інших меншин.

Конгрегація доктрини віри, з огляду на тиск збоку ЗМІ, вирішила звернути увагу на вчення Церкви щодо хресних батьків і зазначила, що транссексуали хресними бути не можуть.

Церква сьогодні хворіє недугою, що проявляється у сіянні поділів та непорозумінь. Однак, християни є покликані, щоб заспокоювати та примирювати, як це робив Ісус Христос. Такою була провідна думка проповіді, яку Святіший Отець виголосив у п’ятницю вранці. Проповідник зазначив, що в час ненависті і воєн нашим завданням є бути чоловіками та жінками миру та примирення. Кожен із нас повинен запитати у себе самого: «А я сію мир чи ворожнечу?» Наприклад, я своїм язиком сію примирення між людьми чи ненависть?  Далі Папа наголосив, що особа, яка сіє мир – це свята людина, а той, хто займається пліткуванням, є немов терорист, який кидає бомбу, що нищить усе довкола.

Церква - «отчий дім», і тому вона повинна приймати всіх, «нікого не засуджуючи». Вона відкрита «для хороших і поганих», і всім у ній знайдеться місце. З такими словами Папа Франциск звернувся в суботу до Парафіяльних осередків євангелізації. Представники цього міжнародного руху, заснованого в 80-х роках італійським священиком П'єрджорджіо Періно, зустрілися з Папою в Залі Павла VI. Темою зустрічі стала «Радість Євангелія - радість місіонерська».

Стати ближчим до людей, допомагаючи їм долати життєвий шлях. Так охарактеризував мету своєї Апостольської подорожі до США Папа Франциск, спілкуючись із глядачами американської телемережі «ABC». Участь у «віртуальному» спілкуванні з Главою Католицької Церкви шляхом телемосту взяли, зокрема, іммігранти та особи, які постраждали від різних форм суспільної несправедливості з Чікаґо, Лос-Анжелесу, Техасу.

Апостольський Нунцій архиєпископ Томас Е. Ґалліксон завершує своє служіння в Україні. У суботу у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив його Апостольським Нунцієм у Швейцарії та Князівстві Ліхтенштейну.

Бог не закривається у Собі, але вступає у спілкування з людством. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 6 вересня, євангельський уривок про зцілення глухонімого чоловіка. Святіший Отець додав, що ця подія показує, як «Ісус відновлює повноту спілкування людини з Богом та з іншими людьми».

Після проказування молитви Папа, з нагоди наближення ювілею Милосердя, закликав парафії, чернечі спільноти, монастирі та санктуарії всієї Європи виявити конкретність Євангелія та прийняти одну родину біженців.

Доктрина і пастирське служіння пов'язані, як молитва і життя. Про це говорив Папа Франциск у відеозверненні до учасників Міжнародного богословського конгресу в Буенос-Айресі. Наукова зустріч відбулася з нагоди 100-річчя факультету теології Католицького університету Аргентини і 50-річчя Другого Ватиканського Собору.