Тижневий огляд: переслідування християн (21.09 - 27.09.15)
  • Пон, 28/09/2015 - 22:50

21 вересня повідомляється, що Міжнародним партнерством за права людини (Брюссель) спільно з правозахисною  організацією «Центр Громадянських Свобод» (Київ) та за допомоги Інституту релігійної свободи (Київ) підготовлений детальний аналіз релігійної ситуації на окупованому Донбасі. Доповідь «Коли Бог стає зброєю» містить у собі факти, свідчення жертв і очевидців релігійно-вмотивованих переслідувань, які здійснюють бойовики-сепаратисти під час збройного конфлікту на сході України.

Відповідно до інформації за 22 вересня читаємо, що в м. Адені, Ємен, невідомими озброєними людьми була розграбована і підпалена церква Святого Сімейства. Злочинці, на думку свідків, можуть належати до угрупування Аль-Каїди, коріння якої знаходиться саме в цьому регіоні.

Пакистанські організації та християнські об'єднання, політичні лідери, правозахисники, активісти та освідчені люди відстоюють рівні можливості і громадянство для всіх, без дискримінації. Проте, існують побоювання в громадянському суспільстві, що в місцевих виборах до провінційних асамблей в Пенджабі і Сінді, які відбудуться 12 жовтня, братимуть участь мізерні представництва жінок і релігійних меншин, людей з сільських районів, молоді. Ось чому питання про рівні можливості для груп та маргіналізованих громад, особливо релігійних меншин, знову активізувалось.

Цілодобово, сім днів на тиждень, тисячі християн зустрічаються на північному сході Китаю на небувалому молитовному зібранні. Те, що починалося шість років тому, як маленьке зібрання декількох людей, тепер переросло у всенародну діяльність, об'єднуючи сотні церков у Китаї. Ще ніколи телебаченню не дозволяли знімати молитовні зібрання, але CBN News отримало це унікальне право.

Соціолог Массімо Інтровіньє, співробітник ОБСЄ, ще в червні 2011 року підрахував, що кожного року в різних частинах світу вбивають не менше 105 тис. християн тільки за те, що вони сповідують Христа. Ця цифра за останній рік різко зросла в результаті масових розправ над християнами в тих районах Близького Сходу, де лютують бойовики ІГІЛ. Аналогічні цифри недавно підтвердила благодійна організація «Caritas Italiana», що підтримує християн по всьому світу.

Американська  спілка захисту громадянських свобод (ACLU) загрожує судовим позовом  мічіганській католицькій лікарні за відмову у стерилізації пацієнта жіночої статі після її запланованого кесаревого розтину, вважаючи, що  немає медичних підстав  у відмові  стерилізації жінки.

23 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у столиці Пакистану Ісламабаді натовп радикалів, намагаючись заживо спалити християнську родину, замкнув їх, а потім підпалив будинок. Місцева поліція досі відмовляється реєструвати і розглядати цю справу, хоча письмову заяву та звіт свідків з 10 вересня вже надали владі. Навіть більше, християнина заарештували. Сьогодні Британсько-пакистанська християнська організація збирає пожертви для допомоги сім'ї постраждалих.

В Непалі напередодні прийняття нової конституції країни поблизу трьох протестантських церков прогриміли чотири вибухи. Відповідальність за теракти поки що на себе не взяв ніхто, проте влада підозрює індуїстських екстремістів, які виступали проти світського характеру конституції, яку офіційно мали прийняти 20 вересня. На місцях вибухів знайшли листівки індуїстського руху «Хінду Морча Непал». 

В Японії відкрилася виставка «Таємні християни», що оповідає про історію мучеників, які зберігали віру в Христа, незважаючи на переслідування. Християни в Японії протягом 300 років піддавалися найвитонченішим мукам за віру. Їх спалювали живцем і вішали в ямах з екскрементами. Деякі не витримували мук і зрікалися віри, але переважна більшість проявляла стійкість і приймали мученицьку смерть.

Згідно з інформацією за 24 вересня, читаємо, що в Туреччині не є рідкістю акти християнофобії. Найчастіше вони спрямовані проти віруючих протестантських громад. Благодійна протестантська організація «Відкриті двері» стурбована безпекою 15 пасторів в Стамбулі, які, починаючи з 27 серпня, регулярно отримують повідомлення з погрозами смерті. Повідомлення приходять на поштові скриньки, Facebook і на телефон. Мова і зміст написаного говорить про те, що авторами є радикальні мусульмани.