В Гюмрі будується католицький храм, якого місто було позбавлене близько 100 років
  • Срд, 29/10/2014 - 18:29

У вірменському місті Гюмрі підходить до завершення будівництво католицького храму Святого Хреста, розпочате в 2010 році. Храм стане катедральним собором Вірменської Католицької Церкви у Вірменії.

Місцеві католики не мали свого храму після землетрусу в 1926 році. Тоді стихія зруйнувала храм Святої Богоматері, побудований на початку XIX століття. Уцілілі частини колишнього храму радянська влада використовувала під будинки. «Будівництво нового храму добігає кінця. Через 10 днів будуть готові хрести на куполи », сказав в інтерв'ю гюмрійському телеканалу «Цайг» архієпископ Вірменської Католицької Церкви Петрос Есаян. Автор проекту - заслужений скульптор Вірменії Акоп Джіванян, який є також автором 8 скульптур, присвячених Другій світовій війні.

Католицький храм будується за типом вірменських апостольських храмів, з урахуванням сейсмічної активності регіону. Розходження в будівлі храму тільки у відсутності стовпів в молитовній залі. У католицькому храмі замість стовпів стоятимуть арки, завдяки чому молитовна зала буде більш просторою, зазначає автор проекту. Будівельники обіцяють працювати навіть взимку, щоб завершити будівництво храму до 2015 року.