Архиєпископ Фізікелла: Рік молитви, щоб наголосити на духовному обрії Ювілею
  • Срд, 24/01/2024 - 10:47
У Ватиканському пресцентрі відбулося представлення Року молитви, який Папа Франциск проголосив у контексті приготування до Святого Року 2025.

У неділю, 21 січня 2024 р., Папа Франциск офіційно відкрив Рік молитви, але вже в листі від 11 лютого 2022 року, присвяченому початкові приготування до Ювілею 2025, він писав: «Мені подобається думка, що можна присвятити рік, що випереджує ювілейні заходи, тобто 2024-й, великій симфонії молитви. Насамперед, для того, щоби відновити прагнення перебувати в Господній присутності, слухати Його та адорувати». Про це нагадав архиєпископ Ріно Фізікелла, Пропрефект Дикастерії в справах євангелізації для Відділу загальних питань євангелізації в світі, представляючи цю ініціативу під час брифінгу у Ватиканському пресцентрі, що відбувся 23 січня.

«Отже, 2024 рік буде роком приготування до Ювілею і роком, протягом якого повинен буде чіткіше окреслитися духовний горизонт ювілейних подій, що виходить далеко за межі будь-яких необхідних та невідкладних форм структурної організації», – сказав архиєпископ Фізікелла, додаючи, що не йдеться про рік з особливими ініціативами, а радше про привілейований час для того, щоб відкривати цінність молитви, потребу щоденної молитви в християнському житті, наново відкривати як молитися, замислитися над тим, як сьогодні, в епоху цифрової культури, навчати молитися.

«Є багато людей, – сказав він, – які моляться щодня; можливо, я б навіть наважився сказати, що всі моляться. Жодна статистика не зможе відповісти правильними цифрами і відсотками про цей внутрішній момент людей, які переживають різноманітні форми молитви як повністю особистий момент». Рік молитви вписується в цей контекст, і його проведення доручено кожній місцевій Церкві. Роль Дикастерії у справах євангелізації полягатиме в тому, щоб підтримати те, що планують дієцезії, «щоб молитва Церкви знову оживляла і пожвавлювала життя кожного охрещеного», надаючи деякі допоміжні засоби, «прості інструменти, які здебільшого вже щоденно застосовуються в наших громадах».

Першими серед запропонованих посібників є 38 катехиз, які Папа Франциск виголосив від 6 травня 2020 р. до 16 червня 2021 р., розглядаючи різні моменти молитви, а далі – серія «Нотатки про молитву», про яку розповів на прес-конференції монсеньйор Грехем Белл. Перший з восьми примірників цієї книги вийшов цього ж дня з передмовою Папи Франциска. Всі інші виходитимуть до квітня, натомість 6 травня Папа Франциск оприлюднить буллу про проголошення Ювілею 2025.