Чудес у окопах більше, ніж атеїстів…
  • Чтв, 29/09/2022 - 15:30

Атеїсти в окопах бувають. Сам бачив. Їх не так багато. Значно більше, ніж атеїстів, я бачив чудес.

Чудо надзвичайно нетехнологічне. У військового-християнина не існує методички на зразок: прочитай Отче наш і 90-й Псалом для захисту від АГС, а від міномета повтори це тричі і додай Царю небесний та Богородице Діво.

Закони фізики працюють. Але є винятки.

В кожного був такий момент, який можна назвати чудом. Коли «Ураган» косить посадку, де твої позиції були ще вчора. Коли знаходять міну там, де ти ходив і їздив. Коли в окоп залітає снаряд і не розривається.

І лише тобі вирішувати, що це було. Чудо, фарт чи збіг обставин. Бог створив тебе вільним.

Я багато молюся. Тут багато часу для молитви. Коли відпочиваю, коли іду, коли на посту, коли копаю.

Але є моменти, коли я не можу молитись. Коли десь прилітає поруч, мозок не працює. Працюють рефлекси. Швидко впасти, притиснутися до дна окопу, пірнути в нору. І чекати, коли все це закінчиться.

Більше того, в такі моменти здається, що Бога тут немає. І це недалеко від істини. Адже пекло – це не казани із гарячою смолою, а буття без Бога.

А тут, на війні, є багато філіалів пекла на землі. Та навіть в такі моменти я знаю, що є люди, які моляться за нас. І в холодному світі, де так багато зла, з’являється простір для чуда. Воно завжди можливе, коли ми впускаємо Бога у свою душу і в своє життя.

 

Андрій Рибалко

Державний службовець, громадський активіст

Закінчив Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту Сумського державного університету. Юрист.

У 2017-2018 роках був начальником відділу національно-патріотичного виховання Київської ОДА, згодом працював у Секретаріаті уповноваженого з захисту державної мови.

Із лютого 2022 року – військовослужбовець ЗСУ.

Джерело: Політична теологія