Дияконат жінок – це «Божа воля». Кардинал Ґрек анонсує зміни
  • Пон, 25/03/2024 - 13:13

Кардинал Маріо Ґрек, генеральний секретар Синоду з питань синодальності, підтримав впровадження жіночих дияконатів у Католицькій Церкві. Це було б «природним» і було б результатом «волі Господа».

Синодом про синодальність управляють два кардинали: Маріо Ґрек з Мальти та Жан-Клод Холлеріх з Люксембургу. Холлеріх давно підтримує дияконат жінок; він також припустив, що він цілком відкритий для розмов про жіноче священство.

Тепер кардинал Ґрек прямо висловив свою підтримку дияконату жінок. «Жіночий дияконат і новий простір для жінок у Церкві – це природне поглиблення волі Господа» – дослівно сказав він. Ця заява була зроблена під час візиту швейцарських єпископів до Ватикану.

Питанням ролі жінок у Церкві – також у контексті дияконату – займатиметься одна з 10 спеціальних синодальних комісій, які Папа Франциск наказав створити кардиналу Ґреку. Комісії мають працювати до червня 2025 року, а потім передадуть результати своєї роботи Папі. О. П’єро Кода з Міжнародної богословської комісії кілька днів тому запевнив, що тема жіночого дияконату «обов’язково» стане предметом цих робіт.

У свою чергу кардинал Ґрек сказав, що жіночий дияконат – це просто нормально. «Я не вживаю таких термінів, як революція. Жіночий дияконат і новий простір для жінки в Церкві є природним поглибленням волі Господа, вони виражають і показують динамізм, присутній в історії Церкви»,- сказав він.

На початку цього року відбулося засідання Ради кардиналів за участю Папи Римського. Там була присутня англіканська «єпископ» Джо Бейлі Уеллс і монахині, які підтримують жіночий дияконат. Як розповіла одна з них, сестра Лінда Почер, Папа Франциск прихильний до дияконату жінок і тільки роздумує, як його конкретно запровадити.

Здається, що тут розглядають можливість вилучити дияконат із триступеневої структури таїнства священства. Дияконат буде визнано просто одним із служінь, відкритим для католиків обох статей.