Хорватський кардинал, кандидат на блаженного, про націоналізм
  • Срд, 05/08/2015 - 13:54

Триває беатифікаційний процес Загребського Архиєпископа і митрополита, кардинала Франциска Кухарічя (Franjo Kuharić). Його проповідь на початку розгоряння воєн у колишній Югославії, виголошена 15 серпня 1991 року (празник Успіння Богородиці за григоріанським стилем) у хорватському національному санктуарії Марії Бістріци, закликає вірних проявити християнські чесноти у цьому нелегкому часі. Слова, сказані кардиналом Кухарічєм тоді про те, яким має бути націоналізм, є також актуальними і для українських християн.

«Боголюбність обов’язково мусить бути і людинолюбством, а людинолюбство – це і є націоналізм! Тому наш націоналізм не має права бути отруєний жодною краплиною ненависті чи бажання помсти. Оборона свободи і миру – це право й обов’язок, але завжди в рамках законності правової держави. Тому, не можна нічого зробити проти людської особи, ані проти її майна, щоб виходило за рамки законної самооборони чи щось, щоб було виразом ненависті чи помсти!

Тому наш націоналізм не має права бути расистським, ні імперіалістичним, ні шовіністичним. Наш націоналізм християнський! Тому, повторюю те, що я недавно сказав у Петріні: Якщо мій ворог спалив мою хату, я не маю права підпалити його хату! Якщо він зруйнував мою церкву, я не буду рухати його церкви, що більше я буду їх оберігати! Якщо він полишив свій дім, я навіть голки не візьму з його дому! Якщо вбив мого батька, матір, брата, сестру, я не вертатиму йому тим самим. Я поважатиму життя його батька. Його матері, його брата і його сестри!

Це Євангеліє тяжко може зрозуміти принижена і розчавлена людина, принижений і розчавлений народ. Але це Євангеліє – гарантія перемоги! Такими мають бути наші принципи. Таки мають бути наші вчинки. Бо якщо буде протилежно від цього – ми станемо жертвами Змія!»