Хорватський прем’єр викликав міжнародний скандал між Ватиканом та Хорватією
  • Нед, 04/01/2015 - 19:25

Як повідомляє католицький портал «Bitno.net», хорватський прем’єр Зоран Мілановічь у своєму інтерв’ю телевізії RTL у грубій формі напав на хорватський католицький єпископат заявивши, що міжнародні угоди між Державою Ватикан та Республікою Хорватія його уряд не збирається виконувати у частині повернення Церкві майна націоналізованого комуністичним режимом Югославії, а яке зараз знаходиться або у приватній власності, або у власності хорватської держави.

Зокрема хорватський католицький єпископат він окреслив, як найбільших у Європі мракобісів і розпалювачів ворожнечі, які хочуть загарбати чуже майно та заявив про своє повне ігнорування Церкви, як інституції. Прем’єр Мілановічь також звинуватив католицьку Церкву в Хорватії, що вона, начебто маніпулює протестами ветеранів-добровольців Війни за Незалежність та спирається на політичну опозицію в країні.

Більшість хорватських ЗМІ, навіть ліберальних, оцінили такі заяви хорватського прем’єра, як скандальні, антидемократичні і такі, які відповідають духові комуністичного югославського тоталітаризму, а не демократичній хорватській державі.

За провали у економічній політиці свого уряду та критику на адресу хорватської влади з Єврокомісії хорватський прем’єр звинуватив опозицію і… католицький єпископат. 

Теперішній прем’єр Хорватії Зоран Мілановічь уже неодноразово викликав міжнародні та національні скандали своєю непродуманою поведінкою та заявами. Він зокрема відомий, як ненависник Церкви а також своїми симпатіями до югославського комуністичного диктатора Йосипа Броза Тіта та його політики денаціоналізації несербських народів Югославії.