Кардинал Онайєкан: Якщо треба буде, ми викупимо в ісламістів викрадених школярок
  • Чтв, 08/05/2014 - 00:02

Йдеться про долю майже 200 нігерійських студенток, яких викрало минулого місяця угрупування «Боко Харам». Ісламісти оголосили, що виставлять дівчат на торги і «в ім'я Аллаха» продаватимуть їх. Тим часом, нігерійську владу щораз більше звинувачують у бездіяльності в цій справі.

«Ми могли зрозуміти, що уряд не знає, як визволити дівчат, щоб вони не постраждали. Проте їхні пояснення є неприйнятними, що вони не можуть знайти викрадених. Уряд робить занадто мало, щоб звільнити їх», – говорить кардинал Джон Олорунфемі Онайєкан. Архиєпископ Абуджі наголошує, що вся Нігерія хвилюється за долю дівчат і тим, що могли з ними зробити викрадачі.

«Ми, нігерійці, ніколи не думали, що щось таке, як насильство «Боко Харам», скероване на беззахисних людей, може відбуватися в нашій країні – сказав «Радіо Ватикану» кардинал Онайєкан. – Я знаю про їхні зв'язки з терористами в інших країнах. Ми повинні знайти спосіб, щоб протистояти повстанцям, особливо зараз, коли вся Нігерія хвилюється за долю невинних дівчат. Те, що їх мають продавати, не є в цій ситуації найгіршим. Якщо треба буде, ми підемо на ринок і викупимо їх. Найгірше те, що ми не знаємо, яке насильство вони терплять, що насправді відбувається з ними, в якому вони стані... Важко собі уявити, що переживають їхні батьки. У цій ситуації ми всі маємо брати участь у їхньому звільненні, без зайвих політичних чи релігійних полемік. Йдеться про школярок, чиє життя перебуває в небезпеці».

Викрадення підлітків у ліцеї в Чібок, в нігерійському штаті Борно, є останнім з цієї серії. Багато школярок, навіть викрадених торік, досі не повернулися у свої будинки. Повстанці з «Боко Харам» хочуть таким чином показати, що дівчата не повинні вчитися, а якщо й можуть отримати знання, то тільки в ісламських школах.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va