Кардинал Сара про наслідки тривалої диспензи від участі в Літургії
  • Втр, 26/05/2020 - 14:28

Літургія не може стати телевізійним видовищем, – застеріг префект Конгрегації богослужінь та дисципліни таїнств, кардинал Роберт Сара, який поділився своїм коментарем з порталом італійської газети «Il Foglio». Єрарх зазначив очевидну корисність трансляції Літургії під час пандемії коронавірусу, але водночас закликав уникнути пасток, пов'язаних з цим.

Гвінейський кардинал наголосив, що жодна світська влада не може призупинити публічне здійснення культу і не має над ним контролю. Він визнав, що звернення влади до християн з проханням утриматися від зборів на визначений і короткий проміжок часу було «уповноваженим». Однак неприпустимо, щоб політики дозволяли собі оцінювати культ як невідкладну справу чи ні і забороняли відкривати церкви.

Префект Конгрегації богослужінь також зазначив, що під час пандемії «Бог дарує нам ласку відчувати, наскільки нам бракує наших церков». Він запитав, чи настав час заборонити в них «світські події». Він зауважив, що базиліка св. Петра в Римі, як «майже всі наші собори», які є живим вираженням віри наших предків, стали «великими музеями, топтаними та оскверненими на наших очах натовпами туристів, що часто зневажають святі місця. Так само неділя осквернена, бо її зробили робочим днем ​​та днем світських задоволень.

Водночас префект Конгрегації богослужінь пояснив, що це неправда, що публічне богослужіння припинили під час соціальної ізоляції. Щоразу, коли священник служить Літургію, навіть коли він один, він «здійснює публічний та офіційний культ Церкви в єдності з її Главою, Христом та від імені всього Тіла» Церкви, а отже, і всіх віруючих.

Завдяки всім, хто працює над трансляціями Літургії, кардинал Сара вказав, що однак «віртуальний образ не замінює фізичну присутність» – згідно з папським застереженням від спокуси віртуальної віри, про яку Папа Франциск говорив 17 квітня. Збільшення трансляцій може акцентувати на «логіці видовища» та «пошуку людських емоцій», які вже помітні в деяких церквах.

Африканський кардинал також розкритикував спроби зробити Літургію «доброзичливою та привабливою» та використовувати її для освітньої діяльності. Насправді священник є «інструментом, що дає можливість бачити Христа» і «не повинен шукати симпатії громади, стоячи перед нею як головний співрозмовник». Завдяки соціальній ізоляції священники, позбавлені парафіян, могли усвідомити, що «служіння Літургії спрямоване на Триєдиного Бога». Вони досвідчили «культ Божої величі», – зазначив префект конгрегації.

Він наголосив, що мета культу не в тому, щоб «здобути глядачів через камеру», а він орієнтований на Бога. Тому в дальшій перспективі трансляції Літургії можуть «нашкодити духовному здоров’ю» священника, який «замість того, щоб дивитися на Бога, дивиться і говорить до божка», яким є камера.

Кардинал також застеріг від «логіки ефективності», пов'язаної з використанням Інтернету. Зміст, опублікований у ньому, оцінюється з огляду на кількість осіб, які його переглядали, тоді як для літургійного культу «така оцінка є чужою».