Любити Церкву, яка є дзеркалом Христа. Збірка проповідей про Павла VI
  • Чтв, 18/01/2024 - 12:55

У Ватиканському книжковому видавництві вийшла книга кардинала Марчелло Семераро, Префекта Дикастерії у справах визнання святих, яка містить проповіді, виголошені з 2008 по 2014 рік в день переходу до вічності Папи Монтіні.

18 січня 2024 року на полицях книгарень з’явиться книга Ватиканського книжкового видавництва «Павло VI: Учитель Христового таїнства», в якій зібрані проповіді, які кардинал Марчелло Семераро, Префект Дикастерії у справах визнання святих, виголошував від 2008 по 2014 рік саме 6 серпня, в роковини смерті Папи Монтіні. Збірка містить передмову Папи Франциска та післямову монсеньйора Леонардо Сап’єнци, регента Префектури Папського Дому.

«Мучеництво» святого Павла VI

У своєму тексті Святіший Отець висловлює радість, що кардинал Марчелло Семераро вирішив видати серію проповідей, які він виголошував в урочистість Преображення Господнього, в день, коли Папа Павла VI перейшов «з цієї стражденгої, драматичної та прекрасної землі», як він назвав її у своєму Заповіті, до дому Небесного Отця. «Радію, що це сталося в 2023 році, коли минуло 60 років від покликання Джованні Баттіста Монтіні до Петрового служіння», – пише Папа Франциск, розповівши, що йому «часто спадало на думку, чи не слід вважати цього Папу “мучеником”», згадуючи, як одного разу, під час приватної зустрічі напередодні беатифікації Папи Монтіні, він трохи всерйоз і трохи жартома сказав про це єпископові Марчелло.

Далі Папа нагадує, що «15 грудня 1969 року, під час традиційного обміну різдвяними привітаннями з Колегією кардиналів і Римською курією, святий Павло VI згадував про те, що ІІ Ватиканський Собор “породив стан настороженості, а в деяких аспектах і духовної напруги”, включаючи кризу багатьох священиків. У цьому контексті він сказав: “Це наш терновий вінець”».

Заклик любити Церкву

«Заклик любити Церкву був одним з найчастіших і найбільш повторюваних у повчаннях Павла VI. Він вважав її дзеркалом, в якому ми бачимо Христа, простором, де ми зустрічаємося з Христом, і це було для нього “єдиною необхідністю” (unum necessarium)», – веде далі Святіший Отець. Єпископ Риму зазначає, що «ми всі пам’ятаємо його молитву до Христа, єдину необхідність! І саме цю особливу й абсолютну любов до Христа кардинал Семераро хотів підкреслити своїми проповідями, виголошеними в контексті таємниці Преображення». Наступник святого Петра підкреслив, що святий Папа Павло VI був споглядальником, проповідником, свідком переображеного Христа. «Можна сказати, що він хотів увійти в цю євангельську сцену як супутник трьох апостолів, обраних Ісусом», – пише він. Папа Франциск ділиться, що деякі промови Папи Павла VI додали йому «духовної сили і зробили так багато добра в його житті», розповідаючи, що його «перше Апостольське напоумлення Evangelii gaudium було задумане як зворотній бік медалі Апостольського напоумлення Evangelii nuntiandi, пастирського документу», Павла VI, який він дуже любить.

ІІ Ватиканський Собор, як акт споглядання обличчя Христа

Папа також відзначив назву книги, яка перегукується з фразою Марі-Жозефа Ле Гійю, великого домініканського богослова, яку він «написав в книзі, присвяченій пророчій, духовній, доктринальній, душпастирській та місіонерській величі Другого Ватиканського Собору. У згаданій книзі о. Ле Гійю описує ІІ Ватиканський Собор як акт споглядання обличчя Христа. «У цьому світлі також слід перечитувати, вивчати, поглиблювати і втілювати в життя навчання ІІ Ватиканського Собору», – пише Єпископ Риму, заохочуючи всіх, з наближенням заходів ювілейного 2025 року, «підготуватися до них, взявши до рук фундаментальні тексти Другого Ватиканського Вселенського Собору».

Закликаючи споглядати обличчя Христа, Папа пригадує, що в Evangelii gaudium він пише, «що кожен проповідник “є споглядальником Слова, а також споглядальником людей”», підкресливши, що такою є і «Синодальна Церква – споглядач Слова, а також споглядач святого вірного Божого люду».