О. Вальдемар Павелець: «Багато молоді з України не зможе взяти участь у СДМ»
  • Пон, 10/07/2023 - 13:16

З 1 до 6 серпня у Лісабоні відбудуться Світові Дні Молоді. У них візьме участь також і українська молодь. Нещодавно організаційний комітет Світових днів молоді з України у складі священників з РКЦ та УГКЦ знову відвідали Португалію.

Римсько-Католицьку Церкву в Україні у цій делегації представляв отець Вальдемар Павелець SAC, відповідальний за виїзд молоді з парафій РКЦ в Україні на СДМ-2023.  У розмові ми запитали отця Вальдемара останні приготування участі молоді з України, а також про програму СДМ.

Як пройшли ваші останні відвідини оргкомітету СДМ?

Наприкінці червня ми разом з отцем Романом Демушем проводили нашу робочу зустріч в Лісабоні, де мали змогу зустрітися з локальним організаційним комітетом та різними відділами цього комітету, а також з єпископом-помічником Лісабонського патріархату, єпископом Амеріко Агуяром. На цей час маємо понад 500 молодих українців, які візьмуть участь в СДМ, це не лише ті хто проживає  в Україні, а також українці, які проживають в різних країнах світу. Єпископи для проголошування катехиз з України визначені, тепер чекаю визначення місць, де вони відбудуться. Маємо свідомість, що будемо проживати поруч в сусідніх парафіях і там відбуватимуться катехизи.

В теперішній момент підготовки до участі у СДМ вже маємо сформовані групи. Ці групи поділені по маршрутах. Маємо два маршрути з України, по два автобуси, якими будемо їхати. Це всі, хто зголошувався через офіційний сайт, через сайт «Дивенсвіт», телефони для реєстрації. Найближчим часом підготуємо детальну програму та усю практичну інформацію, яку відправимо до учасників. Також маємо спільну зустріч в Лурді. А розпочинаємо українське паломництво 1 серпня у Фатімі о 10 годині у DOMUS PACIS (Дім миру), де є Українська Греко-Католицька Церква. Там буде спільна молитва і потім спільно переходимо у молитві Розарію на площу перед Фатімським санктуарієм. Це буде спільний захід для всіх груп з України та українців.

Отець Вальдемар Павелець: «Багато молоді з України не зможе взяти участь у СДМ»

 

Отче, розкажіть про програму СДМ, а також хто з українських єпископів буде виголошувати катехизи під час поділу усіх учасників на мовні групи?

Основна програма СДМ передбачає, по-перше, церемонію відкриття у вівторок 1 серпня, ця церемонія буде під проводом Патріарха Лісабону на спеціальному вівтарі у парку Єдварда VII. 2, 3 та 4 серпня відбуватимуться катехизи під проводом наших єпископів. У середу катехизу буде провадити митрополит Філадельфії (США) УГКЦ владика Борис Гудзяк, у четвер – єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ Олександр Язловецький, в п’ятницю Владика Богдан Дзюрах УГКЦ, який є екзархом для греко-католиків, які проживають в Німеччині та Скандинавських країнах. Також у четвер буде церемонія привітання Святішого Отця Папи Франциска у парку Єдварда VII й там же ввечері відбудеться Хресна дорога. В суботу вечірнє чування і в неділю Свята Меса з Папою – у парку Тейджо.

Отець Вальдемар Павелець: «Багато молоді з України не зможе взяти участь у СДМ»

 

Ваше слово як голови оргкомітету РКЦ до молоді яка відвідає СДМ та яка не зможе їх відвідати, але може долучитися дистанційно?

Звісно, багато молоді з України не зможе поїхати до Лісабону і взяти участь в СДМ. Чоловіки від 18 років з України не зможуть взяти в них участь через війну в Україні та всі інші, хто не зможе взяти участь в СДМ офлайн,  зможуть до них долучитися онлайн за допомогою трансляцій Телебачення Віковічного Слова, Радіо Марії чи інших засобів комунікації. Ми також будемо інформувати про наші українські події на СДМ  і нам можливо вдасться зробити стрім з цих подій.

Як стало вже відомо, найближчим часом Україну відвідає голова оргкомітету СДМ єпископ Амеріко Агуяр. Чи можете більш детальніше розповісти про цей візит?

Дуже важливою та знаковою подією у підготовці до СДМ є візит в Україну єпископа Амеріко Агуяра. Він хоче бути з українською молоддю, яка візьме участь у СДМ, а також з тією молоддю, яка не зможе поїхати до Лісабону.  Це дуже видатна подія для нас. Це насправді велика справа, що єпископ Амеріко за два тижні до початку СДМ висловив бажання приїхати в Україну, щоб бути з українською молоддю. Для нас це величезний дар від Господа. Він приїде з двома волонтерами – це К’яра з Німеччини та Бартош з Польщі, які будуть його супроводжувати під час візиту Україною, а також з ним будемо я та отець Роман Демуш.

Будуть дві зустрічі молоді з єпископом Амеріко в Україні. З молоддю УГКЦ така зустріч відбудеться в Зарваниці в суботу 15 липня, а зустріч з молоддю РКЦ – у неділю 16 липня під час центральних відпустових урочистостей у Всеукраїнському санктуарії Матері Божої Святого Скапулярію у Бердичеві. Під час цього заходу відбудеться послання української молоді на Світові дні молоді.

Максим Железницький