Папа: ми підносимося до неба, коли понижуємося, щоб служити ближнім
  • Втр, 15/08/2023 - 17:53

Служіння та прослава. Дві характерні риси, що випливають із величальної пісні Пречистої Діви Марії, були в центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився з паломниками в урочистість Внебовзяття.

«Марія здіймається вгору, а Боже слово об’являє нам те, що Її характеризує в той момент, коли Вона прямує вгору: служіння ближньому та прослава Бога», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи свої роздуми перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в урочистість Внебовзяття Пречистої Діви Марії. Промовляючи з вікна Апостольського палацу до прочан, які 15 серпня 2023 р. зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані, він зазначив, що цього дня споглядаємо Марію, яка з душею і тілом підноситься до небесної слави, а євангельське читання на Святій Месі також представляє нам Її, коли Вона прямує вгору, тобто, в гірську місцевість, щоби допомогти родичці Єлизаветі. І саме там Вона виголошує величальну пісню Magnificat.

Святіший Отець звернув увагу на те, що святий Лука також і про життя Ісуса розповідає як про постійне сходження вгору, до Єрусалиму, де Він принесе своє життя в дарі на хресті за нас. Таким чином, «Ісус і Марія прямують тією самою дорогою»: бачимо перед собою «два життя, які здіймаються вгору, прославляючи Бога та служачи ближнім».

Здобувати небо

Запросивши слухачів замислитися над цими двома аспектами, щодо служіння Папа наголосив, що «ми прямуємо вгору, коли понижуємося для того, щоби служити братам і сестрам», оскільки «це любов підносить життя». Але, як зауважив він, служити не є легко, на що вказує приклад Богородиці, Яка, зачавши Божого Сина, відразу здолала 150 кілометрів із Назарету до дому Єлизавети. «Допомагати має свою ціну! Ми завжди відчуваємо це у втомі, терпеливості та турботах, які тягне за собою піклування про інших», – сказав Святіший Отець, навівши приклад багатьох людей, які щодня долають численні кілометри, йдучи на роботу й повертаючись додому, виконуючи різні послуги для ближніх, приклад зусиль, яких вимагає піклування про немовля чи про похилу віком особу, приклад зусиль численних волонтерів. «Це виснажливо, але це означає здійматися вгору, це означає здобувати небо!» – мовив Наступник святого Петра.

Хвала, що помножує радість

Але, як зауважив далі Папа, служіння може залишитися безплідним, якщо забракне прослави Бога. Як бачимо на євангельських сторінках, Марія, ввійшовши до домівки родички, прославляє Господа: не говорить про втому, про подорож; з Її серця виливається пісня хвали. «Бо хто любить, той знає прославу», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що бачимо цілу серію хвали: дитя ворушиться у лоні Єлизавети, яка виголошує слова благословення, на що Марія відповідає піснею «Величай, душе моя, Господа».

«Хвала примножує радість. Хвала подібна до сходів: вона підносить серця вгору. Хвала підносить душі і долає спокусу падати духом. Ви помітили, як знуджені люди, які живуть постійними плітками, неспроможні прославляти? Запитуйте себе: чи я здатний прославляти? Як же добре кожного дня прославляти Бога, та й інших теж! Як же добре жити вдячністю і благословенням замість жалю і нарікань, підносити погляд угору замість того, щоб насуплюватися!» – підсумував Папа, заохотивши дати собі відповідь на кілька запитань. Чи переживаємо щоденні турботи в дусі служіння, чи посвячуємо комусь свій час безкорисливо, чи вміємо прославляти Бога, як Марія, поширюючи Його радість між тими, кого зустрічаємо? «Нехай же наша Матір, що була взята на небо, допомагає нам кожного дня через служіння і прославу підноситися вище», – побажав Святіший Отець.