Причастя для розлучених було б актом несправедливості – Митрополит Риги
  • Срд, 21/10/2015 - 14:29

«Допуск до Причастя тих осіб, які живуть у нових зв’язках, буде актом несправедливості щодо тих пар, які борються за порятунок власного подружжя і які із величезним зусиллям залишились вірні одне одному. Ніхто з нас не є противником милосердя для розлучених, які уклали нові зв’язки, чи також милосердя для гомосексуалістів. Однак, не можна наповнювати милосердя змістом, відірваним від правди, справедливості, живої Традиції Церкви. Тут необхідне поглиблення»  - такі слова належать Архиєпископу Станкєвічу, Митрополиту Риги. Глава литовських католиків зазначив, що малий катехизм, який вивчають литовські діти, говорить, що для того, щоб отримати прощення, необхідним є жаль за гріхи і постанова більше не грішити.

«Я переконаний, що аргументи за допуск тих осіб до Причастя мають більш соціологічний і психоемоційний характер, аніж теологічний. Церковний млин меле повільно, але принципово вкінці видає добру муку. Нашим завданням є принести мир Божому народові, а особливо сім’ям. Було б дуже добре розв’язати ці питання однодумно. Ми не можемо до нічого примушувати» - додав Митрополит.

«Я говорю від імені Конференції Єпископату Литви. Вона проти допуску розлучених осіб в нових зв’язках та осіб однієї статі до Причастя. Святіший Отець зробив і так великий крок щодо тих осіб, які живуть у нових зв’язках, прискорюючи процес уневаження подружжя, таким чином відкриваючи дорогу милосердя у мурі справедливості. Пропоную тут затриматися і задуматися, - підкреслив Архиєпископ Станкєвіч. – Нашим першим завданням  є атракційно показати красу покликання до подружжя і заохотити та зміцнити ті сім’ї, які з важко борються за збереження вірності своєму подружжю».