Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм та Апостолом
  • Суб, 21/03/2015 - 00:00

Субота 4-го тижня Великого посту

Євангеліє

Мр. 7, 31–37: «…Вклав йому пальці свої у вуха і, добувши своєї слини, торкнув йому язика».

Вдивляючись у Євангеліє, бачимо, що Ісус діє своїм словом. Словом, як Бог, промовляє, словом зціляє, виганяє бісів. Однак сьогоднішнє Євангеліє показує нам випадок, який відрізняється від решти, це, кажучи модерно, – інший підхід. Христос використовує свої руки, свою слину. І це показує нам для того, що і в нашому християнському житті Бог дуже часто діє за посередництвом когось чи чогось.

У сучасному світі Бог дуже рідко діє в особливий спосіб. Він діє через людей, обставини, події, ситуації. Тому нам треба розвивати в собі вміння бачити і чути, щоб за всіма людьми чи ситуаціями є Бог, за усіма подіями побачити Його присутність, що через все це діє Господь, що випадковостей не буває. Вміймо розпізнавати і бачити Бога за усім, і зустрічати  Його у своєму щоденному житті!

Апостол

Євр. 6, 9–12

«Щоб ви не стали недбайливі, а навпаки, наслідували тих, які вірою і витривалістю успадковують обітниці»

Часто у різних обставинах, ситуаціях, ми є недбайливі, часто не зважаємо на важливі речі, ігноруємо життєві ситуації, лінуємось. Але, пам’ятаючи, що Бог дає це все нам, зрозуміємо, що у кожній ситуації ми можемо жити свято або грішно.

Де є гріх? Де ми не дбаємо, легковажимо, пропускаємо. А де ми дбаємо, турбуємось, то неминуче з часом ми здобуваємо перемогу, осягаємо успіх. І проблема наша не в обставинах, які оточують нас, не в людях, навіть не в самих собі, бо Бог нас створив такими, як ми є. Проблема є в тому, що ми не завжди дбаємо, не завжди турбуємось, щоб жити по-християнськи, жити досконало, свято і праведно. Пробуймо все більше дбати, щоб все виконувати якнайкраще, і наше життя дуже швидко переміниться.

+Венедикт