Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.04 –17.04)
  • Срд, 20/04/2016 - 23:29

Остерігатися наставлення книжників, які осуджують інших, послуговуючись Божим словом проти Божого слова, закривши серця перед пророцтвом, адже їх не цікавить життя людей, а лише схеми, побудовані на основі законів та слів. Із такою пересторогою до вірних звернувся Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Літургії у понеділок, 11 квітня, розповідь з Діянь Апостолів про суд над святим первомучеником Стефаном.

Папа висловив співчуття сім'ям жертви трагічної пожежі в Індії, в результаті якої загинули 110 осіб, і 350 отримали поранення. Франциск запевнив у молитві за жертви трагічної події, їх сім'ї і за тих, хто несе їм допомогу.

Святіший Отець Франциск надіслав послання учасникам конференції, організованої рухом «Pax Christi International» – католицькою мережею, заанґажованою у справу миру, що за сприяння Папської Ради «Справедливість і мир» відбувалася в Римі від 11 до 13 квітня 2016 р. на тему: «Ненасильство та справедливий мир: поглиблення католицького розуміння та заанґажування у ненасильство». У своєму зверненні Папа наголосив, що лише зустріч між особами, примирення між народами, заанґажування на користь справедливості: такими є шляхи до зупинення жахливої «поетапної світової війни», яку переживає людство.

«Не існує святого без минулого, не існує грішника без майбутнього». Про це ще раз пригадав Святіший Отець Франциск під час загальної аудієнції у середу, 13 квітня. Коментуючи євангельську розповідь про покликання святого Матея, він наголосив, що «Церква не є спільнотою досконалих», а лише тих, які прямують вперед, йдучи за Ісусом, усвідомлюючи свій гріх та потребу Божого прощення.

Прошу Бога, щоб теперішнє і майбутні покоління поляків залишились вірними ласці хрещення, даючи свідчення любові Христа і Церкви – такі слова висловив під час загальної аудієнції Папа Франциск з нагоди 1050-ої річниці Хрещення Польщі. З цієї нагоди він також відправив до Ґнєза і Познаню ватиканського держсекретаря в якості свого легата.

Наприкінці загальної аудієнції Святіший Отець звернувся до вірних із проханням молитись за його подорож на острів Лесбос.

13 квітня у загальній аудієнції взяв участь і відомий голлівудський актор Антоніо Бандерас, якого Папа привітав особисто.

Необхідно бути слухняними Святому Духові, а не чинити Йому опір. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Літургії у каплиці ватиканського «Дому Святої Марти» у четвер. Проповідник закликав бути уважними, адже часто люди здатні виправдовувати опір Святому Духові, так званою, «вірністю законові». Папа наголосив на тому, що слухняність Святому Духові є джерелом радості. Якщо Господь нас до чогось схиляє, то знайдемо радість саме там, послухавши Божий голос.

У четвер Святіший Отець прийняв на аудієнції спільноту Папської Шотландської Колегії з нагоди 400-річчя її перетворення у семінарію для приготування священиків. Папа закликав вихованців колегії наслідувати «любов до Церкви і до Шотландії», рішучість у покликанні та самопожертві, їхніх святих побратимів з XVII сторіччя, дбаючи про те, щоб навчання у Римі дійсно стало для них приготуванням «принести своє життя у цілопальну жертву», щоб також і вони ставали для своїх земляків знаком того, «що Бог завжди з нами, а Його милосердя перебуває навіки».

Як і щоразу перед тим, як вирушити в Апостольську подорож, Папа Франциск попросив благословення та супроводу Пресвятої Богородиці з нагоди візиту на Лесбос. У четвер, 14 квітня 2016 р., він відвідав папську базиліку Santa Maria Maggiore, де помолився перед чудотворним образом Пресвятої Богородиці «Спасіння римського люду», вручаючи під Її опіку майбутню подорож до Греції.

Серцю, яке слухняно відкривається на Святого Духа, Господь завжди дає благодать та гідність підійнятись з упадку, переводячи, якщо необхідно, таку особу через упокорення. На цьому наголосив Святіший Отець у проповіді під час ранкової Служби Божої у п’ятницю, 15 квітня.

У п’ятницю Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Болівії Хуана Ево Моралеса. У повідомленні Ватиканського прес-центру зазначається, що під час розмов, було розглянуто деякі питання, що стосуються актуальної соціально-економічної кон’юнктури в країні, звертаючи особливу увагу на соціальну політику.

16 квітня папа-емерит Бенедикт XVI відзначив своє 89-річчя. Папа Франциск висловив свої щирі вітання із днем народження Бенедикту XVI. Також з цієї нагоди у Ватикані в залі Лева ХІІІ відбувся урочистий концерт. Поглянути на улюбленого папу як на звичайну людину можна за цим посиланням.

Перед відльотом до Риму Папа Франциск «бажав здійснити жест гостинності щодо біженців, запросивши три родини сирійських біженців, всього 12 осіб, між якими 6 неповнолітніх, у подорож до Риму тим самим літаком. Мова йде про людей, які прибули до таборів на Лесбосі ще перед підписанням угоди між Євросоюзом і Туреччиною. Ініціативу Папи здійснено завдяки переговорам між Державним Секретаріатом Апостольської Столиці та відповідними компетентними органами Італії та Греції», - йдеться в заяві Ватиканського прес-центру.

Перед вильотом на острів Лесбос Святіший Отець Франциск опублікував у Твіттері: «Біженці – це не числа, а люди, які мають обличчя, імена, історії, тому потребують відповідного ставлення».

«Дорогі друзі, сьогодні я прагнув бути з вами. Хочу сказати вам, що ви не самі. Протягом останніх місяців та тижнів ви перенесли багато терпінь, шукаючи кращого життя. Багато з вас почували себе змушеними втікати від конфліктної ситуації та переслідування, особливо задля своїх дітей, задля вашої малечі. Ви зробили великі жертви задля ваших сімей», – розпочав свою промову Папа Франциск під час відвідин 16 квітня табору біженців та острові Лесбос, додаючи. На закінчення Понтифік уділив присутнім, зокрема дітям, похилим віком та страждаючим тілом і душею, своє апостольське благословення. «З любов’ю всіх вас обіймаю. На усіх вас і на тих, що вас супроводжують, прикликаю Божі дари мужності та миру».

Зустрічаючись із громадою Лесбосу Святіший Отець Франциск зазначив, що відколи Лесбос став причалом для численних мігрантів, «що шукають миру та гідності», він бажав приїхати сюди. «Бажаю висловити своє захоплення грецькому народові, який, не зважаючи на великі труднощі, які він змушений долати, зумів залишити відчиненими серця та двері. Багато простих людей віддали те небагато, що вони мали, аби поділитися ним з тими, що були позбавлені всього. Бог зуміє винагородити цю великодушність», – сказав Папа.

Однією із найважливіших подій візиту Святішого Отця на Лесбос були відвідини табору біженців «Moria Refugee Camp». У цьому таборі тепер перебуває понад 2500 осіб, які очікують визнання свого статусу. Святіший Отець з великою увагою та співчуттям слухав драматичні розповіді біженців, благословляв їх.

В рамках відвідин табору біженців «Moria Refugee Camp», що на грецькому острові Лесбос, було підписано спільну Декларацію главами Католицької Церкви та Константинопольської і Елладської Православних Церков. Текст Декларації можна перечитати тут.

Повертаючись до Рима, на борту літака Папа Франциск провів звичний брифінг із журналістами, під час якого обговорили виклики міграції, поміркованість та пост синодальне повчання «Amoris Laetitia».

«Завжди майте перед очима приклад Доброго Пастиря, Який не прийшов, щоб Йому служили, але щоб служити і віднайти те, що було загублене», – цими словами Папа Франциск звернувся до одинадцяти кандидатів до священства, яким у неділю, 17 квітня, ІV Неділю Пасхи, яка в Церкві латинського обряду має назву «Неділя Доброго Пастиря», під час урочистої Святої Меси, уділив пресвітерські свячення. Дев’ять з них є вихованцями семінарій Римської дієцезії а інші двоє належать до чернечих родин.

«Ісусова любов – непереможна. Лукавий, великий неприятель Бога та Його створінь, намагається різними способами відібрати у нас вічне життя. Але він нічого не зможе, якщо ми самі не відчинимо йому двері нашої душі, слідуючи за його обманними ілюзіями». На цьому наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Царице Неба» у неділю,

Радимо ознайомитись:

Папа закликає до скасування смертної кари і прощення боргів

Послання Папи Франциска на 53 Всесвітній День молитви за покликання

Пророцтво Папи Бенедикта XVI про майбутнє Церкви

Школа молитви Бенедикта XVI (16)

Спілкування як простір спасіння: точка зору Йозефа Ратцінґера

Заклик Блаженнішого Святослава долучитись до збірки, проголошеної Святішим Отцем для гуманітарної допомоги в Україні

Кардинал Тарксон: Метою подорожі Папи на Лесбос є розбудити сумління