Тижневий огляд: переслідування християн (31.08 - 6.09)
  • Втр, 08/09/2015 - 00:04

31 серпня повідомляється, що цими днями в італійському місті Ріміні о. Ібрагім Алсабаґ – монах-францисканець і парох майже зруйнованого сирійського міста Алеппо - свідчив про життя в постійній небезпеці від джихадистів, а також і про досвід допомоги біженцям і про зустрічі з Богом у жестах любові.  «Наша присутність в Сирії – це наше послання і ми не підемо звідси. Ми більше любимо, більше прощаємо, більше свідчимо» - сказав о. Алсабаґ.

Численні нігерійські християни виступили за створення ополчення, яке захистить їх від атак джихадистів з «Боко харам». Ряд християнських лідерів стримано поставилися до цієї ініціативи, побоюючись, що християни можуть самі стати «агресорами». За даними правозахисної  християнської організації «відкритих дверей», тільки протягом 2014 року в Нігерії були вбиті 2484 християнина - у тому числі жінки і діти, тобто по сім чоловік на день. Таким чином, середня кількість жертв серед християнського населення цієї африканської країни - найвища у світі. 

Відповідно до інформації за 2 вересня читаємо, що католицькі єпископи індійського штату Орісса встановили День мучеників в  пам'ять про християн, вбитих в ході погромів 2008 року в окрузі Кандхамал. Він відзначатиметься щороку в один із днів серпня - точна дата буде визначена після обговорення цього питання з родинами убитих.

Водій громадського автобуса в Калгарі (США) стикнувся з хвилею негативної реакції після того, як сказав журналістам, що він краще звільниться з роботи, ніж погодиться сісти за кермо автобуса, розфарбованого в кольори веселки для міського гейпараду. Представник міста Джефф Філдінг відповів на цю заяву, що він не був у курсі яких-небудь офіційних скарг чи заяв, пов'язаних з відмовою керувати автобусом.

28 серпня відбулась зустріч Московського патріарха Кіріла та Александрійського православного патріарх Тевардоса (Теодора) ІІ. Православний Александрійський патріарх заявив, що він добре знає український народ, оскільки свого часу він прожив десять років в Україні.

В часі зустріч Московського патріарха Кіріла та Александрійського православного патріарх Тевардоса (Теодора) ІІ патріарх Кіріл знов напав на УГКЦ та немосковських православних України, звинувативши їх у потуранні війні в Україні.

В аргентинському місті Альта-Грасіа в своєму будинку був убитий священик Луїс Хесус Кортес, почесний настоятель парафії Богоматері Милосердної. Тіло 73-лінього священика виявили пожежники, які прибули на місце для гасіння вогню. Спочатку було висловлено припущення, що о. Кортес задихнувся від диму, але пізніше поліцейські знайшли на його шиї сліди задушення.

3 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Патріарх Ігнатій Йосип III Юнан, провідник Церкви в Багдаді, повідомив, що в 2016 році на беатифікацію будуть висунуті жертви нападу 2010 року на  католицький собор в Багдаді. Напад, скоєний 31 жовтня 2010 року, спричинив загибель 48-ми католиків сирійської халдейської катедри Богоматері Спасіння. Серед загиблих були два священники, що відправляли вечірню месу в катедрі під час нападу.

Халдо-католицький архиєпископ Басри Хабіб Хормуз Джаджу Ан-Науфал розповів про те, що протягом 2014 року 20% християнських сімей, що жили в іракській Басрі, емігрували. Причин цього кілька: страх перед гоніннями, економічні та соціальні умови.

Суд округу Ровен, штат Кентуккі, арештував клерка пані Кім Девіс за відмову видати ліцензію на реєстрацію гей-«шлюбу». Пані Девіс стверджує, що як християнка вона не може виконати наказу судді. Вона також стверджує, що Конституція США, Конституція штату Кентуккі і Закон про відновлення свободи віросповідання у штаті Кентуккі дають їй право на таку поведінку.

О. Юстин Бойко заявив, що у Львові екпериментується модель післявоєнної України. Якщо вона пройде, її автоматично перенесуть на інші міста. Чим особливий Львів? Тут сильними факторами впливу є ЦЕРКВА, а точніше УГКЦ і ПАТРІОТИ. Це є саме ті фактори, які не вписуються у сучасні "європейські" правила. Отож, з ними потрібно щось зробити. Дану справу порушило дуже поважне інтернет-видання BBC.

Як виявилось скандальна стаття на україномовному сайті інформаційного гіганта ВВС, про конфлікт довкола пам'ятника митрополитові Андрею Шептицькому у Львові, недостовірно передає слова прес-секретаря Львівської Архиєпархії УГКЦ о. Павла Дроздяка. Про це сам отець Дроздяк написав на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Згідно з інформацією за 4 вересня читаємо, що ще один пакистанський християнин заарештований за звинуваченням у богохульстві. За наявними відомостями, Первез Масіх, житель провінції Пенджаб, був заарештований після сварки з мусульманином Хаджі Джамшедом. Причина сварки була чисто побутова: чоловіки сперечалися про продаж будматеріалів.

Двоє молодих католицьких правозахисників вийшли з в'єтнамської в'язниці, відсидівши чотири роки за звинуваченням в участі у змові з метою повалення уряду. Незважаючи на тиск з боку слідства, обоє молодих чоловіків відмовилися підписати підготовлені заздалегідь протоколи допитів, що могло б призвести до скорочення термінів ув'язнення.

Американський сенатор від Республіканської партії і кандидат у президенти Тед Крус заявив, що арешт Кім Девіс – це послання, адресовані усій країні: християни не мають місця у публічному просторі. «Ті хто переслідує Кім Девіс вважають, що християни не повинні працювати в США як держслужбовці. Сьогодні судове беззаконня перейшло в тиранію. Сьогодні вперше влада заарештувала християнську жінку за її життя, узгоджене з її вірою. Це не правильно. Це вже не Америка» - заявив сенатор-республіканець.

Майже одразу після того, як світ облетіла новина про арешт у США держслужбовця Кім Девіс за її християнські переконання, Гілларі Клінтон, кандидатка у президенти США, висловила підтримку цьому акту насильства над християнською совістю. Підтримку цьому акту переслідування особи за її християнські переконання висловив також і офіційний представник Білого Дому Джош Ернест.

Архиєпископ Гуаму – американської території у Тихому океані, владика Ентоні Саблан Апурон, у світлі останніх подій у США, пов’язаних з легелізацією одностатевих «шлюбів» по всій території країни, закликав вірних триматися католицької віри

5 вересня повідомляється, що незважаючи на прилюдну обіцянку уряду канадійської провінції Онтаріо, який  гарантував, що батьки зможуть відмовитись від спірної програми статевого виховання для своїх дітей, яка починається в школах на наступному тижні, друга за величиною в провінції шкільна рада заявила, що батьки не зможуть це зробити в частині курсу, яка стосується ставлення до гомосексуалізму та гендерної ідентичності.

Глава Сенату Кентуккі, республіканець Роберт Стіверс виразив занепокоєння рішенням судді Девіда Баннінга відправити за ґрати пані Кім Девіс, яка відмовилась видавати ліцензії на одностатеві «шлюби». Адже, штат Кентуккі не має жодного закону, який би регулював питання одностатевих «шлюбів», більше того усе законодавство штату передбачає тільки шлюб одного чоловіка і однієї жінки. Роберт Стіверс вимагає скликання позачергової сесії сенату з цього питання.

Відповідно до інформації за 6 вересня читаємо, що о. Жак Мурад і більше як 270 християн, які були викрадені бойовиками Ісламської держави, живі й знаходяться в полоні в ісламських терористів. Очільники місцевих християнських громад, через посередників, провадять переговори з ісламістами про визволення цих заручників. Отець Мурад викрадений 21 березня цього року, а більш як 270 християн джихадисти викрала у серпні цього року. Як стало відомо їх утримують у місті Кар’ятайні. 

Церква має трьох нових блаженних. У суботу, 5 вересня 2015 р., під час урочистого богослуження в каталонській Жироні на північному сході Іспанії, кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації у справах святих, представляючи Святішого Отця Франциска, здійснив беатифікацію сестри Фіделії Ольєр, разом зі співсестрами Хосефою Монрабаль Мантанер та Факундою Марґенат, які були вбиті з ненависті до віри під час громадянської війни в Іспанії у 1936 році.