Тижневий огляд: життя УГКЦ (15.06 – 21.06)
  • Птн, 26/06/2015 - 00:12

До вашої уваги головні події з життя УГКЦ, які відбулися протягом тижня, що минув:

На запрошення швейцарського відділення Папського благодійного фонду «Церква в потребі» владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, перебував у Швейцарії з тижневим візитом. Мета візиту – ознайомити віруючих Швейцарії й усіх зацікавлених осіб із суспільно-політичною ситуацією в Україні та роллю Церкви в контексті Революції гідності й військової агресії проти української держави, що триває на її східних теренах.

У червер, 18 червня:

У приміщенні управління Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ відбулися збори протопресвітерів. Засідання очолив Правлячий архієрей Преосвященний владика Василій (Івасюк). Однією з головних тем зборів були заходи з нагоди 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького.  Важливою темою зборів стало питання створення центрів передподружньої катехизації у різних містах єпархії. 

У центральній частині міста Коломиї провели флешмоб до 150-ліття від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Урочистий захід провели у формі вуличних духовних читань “Господь благословив його на добру путь”. Благословити святкове зібрання прибув Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Василій (Івасюк).

У п’ятницю, 19 червня:

Божественною Літургією, яку відслужив о. Давид Назар, Головний Настоятель Єзуїтів в Україні, у каплиці Провінційного дому Сестер Служебниць у м. Львові розпочалася зустріч настоятельок, на яку прибули сестри з різних спільнот в Україні та з-за кордону.

У Коломиї провели урочистості до Дня медичного працівника. Цьогорічне святкування було організоване у приміщенні клубу медичних працівників. Привітати і благословити працівників медичної сфери прибув Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Василій (Івасюк). Слово владики Василія (Івасюка) у День медичного працівника 

У суботу, 20 червня:

У рамках святкування Дня медичного працівника відбулася друга професійна проща медиків до Марійського духовного центру Зарваниця. У паломництві взяли участь близько 500 прочан з Тернопільщини та Хмельниччини. Привітав працівників медичної галузі у Соборі Матері Божої Зарваницької і очолив Божественну Літургію архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк

Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії в Україні урочисто відзначили свято своєї Провінції – Співстраждання Матері Божої. На святкування до Провінційного дому у Львові прибуло багато сестер з різних куточків України та з-за кордону, а також добродії Провінції. Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди свята відслужив Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, Львівський Архиєпископ і Митрополит. 

В Архикатедральному соборі Тернополя єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор здійснив Чин похорону 28-річного бійця 8-ої окремої роти Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» тернополянина Віктора Стефановича.

В Україну прибули делегати Американської Єпископської Конференції (АЄК): владика Джозеф Куртз, президент АЄК, Архиєпископ Луїсвіллю, владика Блейз Супіч, Архиєпископ Чикаго, голова підкомітету допомоги Східної Європи АЄК, монсеньйор Браян Брансфілд, заступник генерального секретаря АЄК, д-р Деклан Мерфі, директор офісу допомоги Східної Європи АЄК, та д-р Стівен Колеккі, представник міжнародного офісу AЄK «Справедливість і мир». Достойні гості є також представниками Бюро допомоги Церкві в Центральній та Східній Європі. В аеропорту «Бориспіль» поважних гостей зустрів владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, який розповів єпископам про теперішню ситуацію в Україні та побажав приємного перебування в нашім краю.

З 19 по 22 червні 2015 року Блаженніший Святослав перебував із пастирським візитом в українській єпархії св. Йосафата у Пармі. У рамках візиту Глава УГКЦ очолив ювілейні святкування з нагоди 100-ліття заснування парафії Святого Духа у м. Акрон, Штату Огайо. Божественну Літургію з Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ, співслужили Владика Богдан (Данило), Єпарх Пармський, Владика Роберт (Москаль), єпископ-емерит цієї єпархії, Владика Іван (Кудрик), Єпископ місцевої рутенської єпархії, Владика Іван (Ботін), Єпископ румунської греко-католицької  єпархії у США. Разом х владиками молилися численні священики, монахи і монахині та вірні нашої Церкви як у США так і Канади.

У неділю, 21 червня:

У с. Побєда на Луганщині владика Богдан (Манишин), голова Координаційної ради душпастирства у критичних ситуаціях УГКЦ, разом з 11-ма військовими капеланами освятив каплицю Святого архангела Михаїла.

У м. Старий Самбір владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, освятив наріжний камінь під будівництво нового храму. Участь в події освячення взяли священики, вірні, представники місцевої влади.

Вступне слово владики Ярослава на академії в Старому Самборі присвяченій Митрополиту Андрею (Шептицькому)

 

Високореосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, з пастирським візитом прибув до парафії Матері Божої Неустанної Помочі (м. Львів, вул. Погулянка 39), де звершив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь.

Цього ж дня Преосвященний владика Венедикт єпископ-помічник Львівський під перебував з візитом у соборі Пресвятої Трійці (вул. Трускавецька 2, м. Дрогобич, Львівська обл.).

Читайте також:

 

Куди і як я інвестую час, – найцікавіші тези зустрічі з владикою Венедиктом. Владика Венедикт (Алексійчук) – єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, колишній ієромонах студійського уставу зустрівся у підприємцями у Львівській бізнес-школі УКУ. Про те як і куди ми інвестуємо своє життя управлінці мали нагоду замислитись під час зустрічі. Подаємо кілька цікавих тез від владики.

Проповідь владики Василія (Івасюка) на празник Пресвятого Серця Христового або Христа Чоловіколюбця

Анонси:

26 червня 2015 року з нагоди Дня мирянина та Року митрополита Андрея Шептицького до відпустового місця в с. Страдч, що на Яворівщині, зберуться вірні з усіх куточків України. Прощу очолить Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ у співслужінні із єпископами і священиками багатьох єпархій

26 червня у Львівській духовній семінарії Святого Духа відбудеться прес-конференція на тему: “Виклики сьогодення: Пасторальна праця Церкви за межами України та в умовах війни”. У прес-конференції візьме участь вл. Йосиф Мілян, голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Владика Ярослав (Приріз), єпарх Самбірсько-Дрогобицький, 27 червня освятить новозбудований храм Блаженного священномученика Омеляна Ковча неподалік Дрогобича на Львівщині (Духовний центр між Добрівлянами та Рихтичами на базі колишньої військової частини). Разом з освяченням храму заплановано духовну програму.

З благословення Владики Йосафата  громадження сестер Божого Провидіння запрошують на Реколекції для подружніх пар. 10-11-12 липня (м. Рівне.). Є можливість взяти з собою дітей.