Тижневий огляд: життя УГКЦ (27.07 – 02.08)
  • Срд, 05/08/2015 - 14:47

28 липня, в День святого рівноапостольного князя Володимира, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Під час проповіді Блаженніший Святослав акцентував увагу на єдності людей в Ісусі Христі… Із Блаженнішим Святославом співслужили: Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні; владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський; владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ; владика Йосиф (Мілян); владика Михайло (Колтун); владика Василь (Івасюк); владика Василь (Бубній); владика Теодор (Мартинюк); владика Венедикт (Алексійчук); владика Василь (Тучапець); владика Йосафат (Мощич) і близько ста священиків, які прибули з різних куточків України.

Владика Ярослав: Від святого Володимира, як від світильника, запалилися свічі віри в серцях наших предків. Проповідь на свято св. Володимира Великого.

29 липня у Львові вшанували 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. О 10:00 в Архикатедральному соборі Святого Юра розпочалась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Глава УГКЦ: «Історія встановлення пам’ятника митрополиту Андреєві – це історія боротьби українців за свою свободу».

Згодом відбулося представлення ораторії «Я тебе кличу» Мирослава Волинського у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької з нагоди 150-х роковин народження митрополита Андрея Шептицького. «Дух мудрості особи митрополита Андрея охоплював чи не всі сфери українського національного церковного буття», - Блаженніший Святослав після представлення ораторії.

Цього ж дня на батьківщині Митрополита Андрея Шептицького у Прилбичах відбулися ювілейні святкування з нагоди 150-річчя з дня народження цього праведника. Урочистості проходили за участю Преосвяченного владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії.

До вашої уваги:

Глава УГКЦ: «Бути наступником такої людини, як владика Андрей, є великою благодаттю і водночас викликом» . Блаженніший Святослав в ефірі Першого національного каналу в рамках проекту «Шептицький: розсекречена історія» 29 липня.

Виступ Президента на церемонії відкриття пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому у Львові.

Андрей Шептицький. Той, що у вічності пам`ятає кожного.

Батько митрополита Андрея Шептицького завжди пам’ятав про своє коріння.

Чому митрополит Андрей Шептицький готовий був прийняти мученицьку смерть?

Великий нащадок давнього роду.

 

30 липня 2015 року:

У Національному музею імені Андрея Шептицького у Львові (вул. М. Драгоманова, 42) Митрополит Ігор урочисто відкрив виставку «На пошану основнику», приурочену до 150-річчя від дня народження фундатора музею, визначного церковного та культурно-громадського діяча, Митрополита Андрея Шептицького та 110-літтю заснування ним Церковного музею (з 1911 року – Національний музей у Львові).

Владика Михайло (Бубній), Екзарх Одесько-Кримський, відвідав благодійну літню школу англійської мови в Заздрості. У ході візиту владика зустрівся із директором школи д-ром Іриною Іванкович, яка розповіла про особливості навчально-виховного процесу. Єпископ також провів коротку зустріч із семінаристами Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа, які беруть участь у школі.

30-31 липня 2015 р. Б.  за благословенням Преосвященного Владики Василія, Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського та за участю протосинкела Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Преосвященного Владики Теодора Мартинюка в Головному домі Згромадження сестер Непорочного Серця Марії Фатімської відбулася виборча Капітула.  За результатами  голосування було  обрано Головну Настоятельку та  Управу Згромадження.

Глава УГКЦ у супроводі преосвященних владик відвідав ХVІ-й всеукраїнський фестиваль лемківської культури „Дзвони Лемківщини”, який цього року присвячений до 70-ї річниці депортації українців з території Польщі в 1944-46, 1951 рр.. На в’їзді до Тернопільської області лемківська молодь зустрічала Блаженнішого Святослава - Главу УГКЦ та високопреосвящених владик Володимира Війтишина - митрополита Івано-Франківського та Василія Семенюка - митрополита Тернопільсько-Зборівського та преосвященних владик Дмитра Григорака - єпарха Бучацького та Йосафата Мощича – єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії. Окрім духовенства Блаженнішого Святослава та Владик зустрічало керівництво Тернопільської області, а саме голова ОДА Степан Барна та керівники РДА і силового блоку.

У першу неділю серпня:

Завершилась IV Всеукраїнська Патріаша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої в с. Крилос. Кульмінацією прощі стала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Співслужили нашому Патріарху митрополити та єпископи. У своєму слові, під час роздумування на євангельським текстом, Блаженніший Святослав порівняв Українську державу із човном, який знаходиться серед бурхливого моря.

Відбулася проща на Підлиську Гору приурочена пам’яті о.Маркіяна Шашкевича (204 річниця від дня народження отця Маркіяна). Розпочався захід із Архиєрейської Святої Літургії, яку очолив Преосвященний Владика Кир Венедикт (Алексейчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ.

На центральній алеї  80-ї окремої аеромобільної бригади військовослужбовці відкрили пам’ятник однополчанам, котрі загинули у війні проти російської агресії. Освятив пам'ятний знак в честь Героїв-десантників Голова Центру Військового Капеланства ЛА УГКЦ, настоятель Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла – о. Степан Сус.

Владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича.  Наприкінці проповіді владика Ярослав розповів вірним про постать Митрополита Андрея Шептицького, якому 29 липня було відкрито пам’ятник в м. Львові. У цей день УГКЦ відзначали 150-ту річницю з дня його народження. Єпископ повідомив, що 14 липня Папа Франциск підписав декрет, яким усьому світові проголосив геройські чесноти митрополита Андрея Шептицького. Таким чином завершився черговий етап його прославлення. Від цього часу Вселенська Церква називає його праведним і закликає всіх наслідувати його чесноти.

У день св. пророка Іллі храмове свято відсвяткувала парафія УГКЦ селища Білики Кобеляцького району Полтавської області. Архиєрейську Літургію очолив владика Василій (Тучапець) у співслужінні з парохом о. Романом Валявкою та священиками Харківського екзархату. З нагоди празника відбулося також виставлення мощей св. Андрія Первозванного, які відтепер постійно перебуватимуть у храмі.

Преосвященний Владика Михаїл (Бубній) в місяці липні здійснив пастирську візитацію Кримського екзархату УГКЦ. Вірні були дуже раді вперше бачити свого Екзарха, поспілкуватися з ним, поділитися з ним своїми переживаннями, турботами та радостями, оскільки через анексію Криму Владика Михаїл тільки тепер зміг відвідати Кримський екзархат,  довірений його архіпастирській опіці.

Анонс:

Приходьте на спільну молитву за Україну, яка відбудеться під час нічних чувань за мир та зцілення українського народу від гріховних ран. Чування проводитимуться з 21 на 22 серпня 2015 року у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ (ст. м. "Лівобережна").

Читайте також:

Митрополит Володимир Війтишин: «Практикуючий християнин — запевнення живої Церкви й сильної Держави». Про духовний провід архієпархії, Патріаршу прощу до Крилоса, діяльність митрополита Андрея Шептицького в Станиславівській єпархії, допомогу Івано-Франківської архієпархії воїнам АТО, про формат та перебіг Патріаршого Собору розповідає владика Володимир.

«Росія створює ворога, щоб пояснити своє бажання домінувати у світі», ‒ Блаженніший Любомир. На думку Блаженнішого Любомира, українцям час забути про радянський рай заради майбутнього.