У серці Лондона діє Український центр підтримки для біженців
  • Втр, 16/08/2022 - 10:49

Давати підтримку та надію – такою є місія Українського центру підтримки в Лондоні, який приймає тисячі українців, що прибули до Великої Британії, рятуючись від жахіть війни на батьківщині.

Внаслідок широкомасштабної російської агресії в Україні мільйони людей були змушені залишити не лише свої домівки, але й свою батьківщину, шукаючи притулку на чужині. За даними Агентства ООН з питань біженців, понад 110 тисяч українців прибули до Сполученого Королівства. За даними уряду, було подано понад 200 тисяч заявок на отримання візи.

Хто прибуває до чужої країни, стикається з різноманітними проблемами, починаючи від пошуків помешкання й до отримання доступу до різних послуг. Щоб допомагати новоприбулим у цьому, Лондонська єпархія Святої Родини УГКЦ, у співпраці з Союзом Українців у Великій Британії, відкрила Центр прийняття та підтримки, який діє при катедральному соборі.

Директор Центру Андрій Марченко, розповів в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News про діяльність цього осередку допомоги землякам, головним завданням якого є подбати, наскільки це можливо, аби люди, які були змушені залишити рідний дім, почувалися як у дома також у місцях тимчасового перебування, щоб не тільки знайшли притулок, але мали можливість проявитися, а головне – щоби почувалися спільнотою, громадою.

Ефективна діяльність забезпечується завдяки налагодженим партнерським стосункам з різними організаціями, а також чимало урядових відомств надають свою підтримку. Важливим є також розташування осередку при українському катедральному соборі. За словами Андрія Марченка, єпархія усвідомлює виклики, з якими зустрінуться ці люди, тож співпраця є провидінною та дуже плідною.

Чималим викликом для багатьох прибулих є мовний бар’єр. Український центр прийняття та підтримки діє практично завдяки волонтерам, які є двомовними. За словами директора, вони отримали дуже багато заявок від бажаючих долучитися до цієї діяльності.