У Ватикані представили зустріч Папи з дітьми, що відбудеться 6 листопада
  • Срд, 18/10/2023 - 14:43

У Ватиканському пресцентрі відбулося представлення ініціативи, в рамках якої на початку листопада Папа Франциск зустрінеться із дітьми з усього світу, про що він особисто анонсував у першу неділю жовтня.

«Сьогодні тут, поруч зі мною, ви бачите п'ятьох дітей, які представляють п'ять континентів, і разом з ними я хотів би оголосити, що в другій половині дня 6 листопада, в залі Павла VI, я зустрінуся з дітьми з усього світу. Цей захід, який відбудеться під патронатом Дикастерії культури та освіти, матиме тему: "Вчімося у дітей". Йдеться про зустріч, щоб виявити мрію всіх, повернутися до чистих почуттів, як у дітей, бо хто подібний до дитини, той належить до Божого Царства. Діти вчать нас чистоти стосунків, спонтанного прийняття чужинця та поваги до всього створіння», – цими словами, виголошеними після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 1 жовтня 2023 р., Папа Франциск анонсував захід, який у вівторок, 17 жовтня 2023 р., був представлений під час спеціальної пресконференції у Ватикані.

Головними дійовими особами заходу, який організовує Дикастерія в справах культури та освіти, в співпраці з численними інституціями та асоціаціями, будуть діти віком від 7 до 12 років з різних частин світу. Передбачається, що з’їдеться коло шести тисяч хлопчиків і дівчаток, які зустрінуться зі Святішим Отцем, який відповідатиме на їхні запитання. В приготуванні зустрічі, серед іншого, беруть участь францисканці, Спільнота святого Егідія, асоціація «Cooperativa Auxilium», як також Італійська федерація футболу та «Trenitalia», італійський оператор залізничних перевезень, що організовує спеціальні поїзди для транспортування учасників до Риму з різних регіонів Італії.

Вчитися мужності миру

Виступаючи під час пресконференції, кардинал Жозе Толентіно де Мендонса, Префект Дикастерії в справах культури та освіти, навів слова Папи Франциска, який при різних нагодах, промовляючи до наймолодших, підкреслював важливість мрій. Вони є важливими, бо підтримують широким наші горизонти, а завдання полягає в тому, щоби перетворювати мрії сьогодення в дійсність майбуття. «Сьогодні конфлікти і війни, – зазначив кардинал, – вимагають від усіх нас цієї відваги, відваги мріяти про мир і здобувати мир. Вчімося цієї відваги від дітей». Скорбота за те, що відбувається у світі, і надія – це два почуття, які, за словами префекта, супроводжують приготування ініціативи. «Потрібно набагато більше мужності, щоб творити мир, ніж воювати, – зазначив він, – потрібно більше мужності, щоб сказати "так" діалогу і "ні" сутичці. (...) Нехай же діти, з якими ми зустрінемося 6 листопада, стануть для нас джерелом цієї мужності».

Коли виросту, буде пізно…

Італійський письменник і пілот рейсових літаків Альдо Каньйолі розповів про те, як народилася ця ідея. А почалося все із його розмови з 12-річним сином. Папа Франциск подарував для Каньйолі примірник енцикліки «Laudato si'», написавши присвяту для хлопця. Коли підліток отримав цей подарунок, то запитав: «А що таке енцикліка?». «Це дуже важлива річ, яку прочитаєш, коли станеш дорослим», – відповів батько, на що той сказав: «Але якщо це така настільки важлива річ, то якщо я прочитаю її, коли виросту, буде надто пізно». Із цієї розмови та цього «надто пізно», як зазначив письменник, зродилася ідея написати першу книгу для дітей про «Laudato si'», а також виник задум організувати зустріч для них, на якій дорослі можуть почути їхній голос та вчитися від наймолодших.