Всесвітня Асоціація Легкої Атлетики заборонила участь трансгендерів у жіночих змаганнях
  • Суб, 25/03/2023 - 13:22

Всесвітня Асоціаці Легкої Атлетики (World Athletics) ввела нові обмеження для участі спортсменів у змаганнях.

З 31 березня у жіночих змаганнях не зможуть брати участь трансгендерні «жінки», які раніше були чоловіками. Обмеження для участі трансгендерів є абсолютним і не матиме виключень навіть за умови зниження рівня тестостерону в крові. Дане рішення було ухвалене задля справедливості і однакових фізичних умов всіх учасниць.

Президент WA Себастьян Коу заявив, що рішення було ухвалене більшістю членів комітету Асоціації і є однозначним попри те, що «багато хто вважає, ніби немає достатніх доказів того, що транс-жінки не мають переваг над біологічними жінками». Разом з цим, він додав: «Як тільки буде більше доказів, ми переглянемо нашу позицію. Але ми вважаємо, що цілісність жіночої категорії в легкій атлетиці має першорядне значення».

Дискусії щодо трансгендерів у жіночому спорті тривають вже не перший рік. Є чимало прикладів, коли участь трансгендерів у жіночих змаганнях ставила під сумнів результат, адже учасники були в нерівних умовах. Жіноче тіло відрізняється від чоловічого і це не змінить жодна операція чи навіть вжиання спеціальних препаратів.

Жахливими прикладами несправедливості є численні випадки, коли чоловіки, які називають себе жінками, здобували перемоги у жіночому спорті. Наприклад, минулої суботи 47-річний транс-велосипедист Тіффані Томас став чемпіоном велозмагань у Нью-Йорку Randall’s Island Crit. Це щонайменше 20-та його перемога. Про нерівні умови свідчить і той факт, що так звана Тіффані в 47 років переміг суперниць, яким було 24-32 роки.

Одна з учасниць велозмагань, Ханна Аренсман, яка могла стати призеркою заявила, що йде із спорту через несправедливі умови допущення чоловіків до жіночих змагань. Вона сказала, що «стає дедалі менше мотивації тренуватися так старанно для того, щоб програти чоловікові з несправедливою перевагою андрогенізованого тіла, яке за своєю суттю дає йому очевидну перевагу, незалежно від того, наскільки старанно я тренуюся».

Кілька штатів США намагалися заборонити трансгендерним жінкам брати участь у жіночих спортивних змаганнях, однак ця дискусія все ще триває. На жаль, такі спортивні організації як Міжнародний олімпійський комітет схвалюють участь чоловіків, які видають себе за жінок, у жіночих змаганнях.

Отримавши політичне схвалення, транс-організації продовжили лобіювати повсюдне визнання трансгендерів жінками. Вони вимагають не лише використовувати жіночі займенники чи толерувати жіночий одяг на чоловіках, але й посягають на саму фізіологію (наприклад, вводячи такі поняття як «вагітний чоловік»). Деякі нововведення несуть пряму загрозу жінкам як через нерівні умови у спорті, так і через допуск біологічних чоловіків до жіночих роздягалень, вбиралень та в’язниць.