Загребська Архиєпархія протестує проти насильства держави і просить про мирне вирішення конфлікту
  • Птн, 29/05/2015 - 17:19

Сьогодні, 29 травня, прес-служба Загребської Архиєпархії звернулась до державних органів з протестом проти насильницької поведінки поліції проти ветеранів та інвалідів Війни за Незалежність на території церкви св. Марка в Загребі.

«Ми супроводжуємо ці події молитвою, щоб у мирний спосіб і порозумінням вирішились напруга і протиріччя, зважаючи на достоїнство хорватських ветеранів, оскільки вони склали найбільшу жертву за свободу батьківщини. Це включає і гуманне відношення до основних життєвих потреб ветеранів, особливо стосовно найбільших жертв Війни за незалежність.» - йдеться у розповсюдженій заяві, - «Окрім цього, наші вірні жаліються, що не змогли сьогодні взяти участь у відправі Літургії і молитві. Просимо відповідальних, щоб знайшлося нормальне вирішення стосовно цього. Також виражаємо жаль, що порушуються міждержавні угоди стосовно церковних просторів. Нагадуємо, що в цьому питанні найперше компетентним є представництво Апостольського Престолу в Хорватії».

Після нічних подій у Загребі поліція повністю заблокувала церкву св. Марка, не дозволяючи ветеранам та інвалідам користуватися туалетом навіть у парафіяльному офісі церкви, а також не даючи можливість громадянам приносити протестувальникам їжу та теплі речі. Більшість протестувальників – інваліди війни. Єдиною вимогою протестувальників є зустріч з хорватським прем’єром.

Представник хорватського президента Анте Деур, який пробує врегулювати конфлікт, заявив: «Ситуація є дуже важкою. Священики мусіли боронити від поліції ветеранів. Пробуємо знайти вихід з ситуації». ЗМІ повідомляють, що на спроби Президента зв’язатися з прем’єром поки що немає відповіді прем’єра.

Протести громадян тривають також в інших місцях Загребу та інших хорватських містах.