Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (23.11 – 30.11)
  • Пон, 30/11/2015 - 22:59

Церква є вірною тоді, коли її єдиним скарбом та зацікавленням є Ісус, а літеплою й посередньою, коли покладається на речі цього світу. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи під час ранкової проповіді 23 листопада євангельський образ вдови, як «вдівства Церкви, яка очікує повернення Ісуса».

У понеділок Папа прийняв з візитом ad limina Apostolorum єпископів Німеччини. При розмові, Понтифік вказав на ерозію католицької віри та надмірну інституціоналізацію як основні біди Церкви у Німеччині.

«Іду до вас, як служитель Євангелія, щоб звіщати любов Ісуса Христа та Його послання примирення, прощення та миру», – сказав Папа Франциск у відеозверненні англійською мовою, яке було передане в ефір телеканалами Кенії та Уганди. Святіший Отець зазначив, що метою його візиту, який розпочався у середу, є «утвердити католицьку спільноту в її вірі в Бога та в її свідченні Євангелія, яке навчає нас про гідність кожної людини та наказує відкривати серця ближнім».

Перед своїм вильотом в Африку, у середу 25 листопада, Святіший Отець зустрівся із жертвами проституції та насильства, серед яких була і українка.

У середу розпочалась одинадцята Апостольська подорож Папи Франциска, що є першою на африканський континент. Від 25 до 27 листопада Папа Франциск перебував у Кенії, від 27 до 29 - в Уганді, а завершилась Апостольську подорож в Центральноафриканській республіці від 29 до 30 листопада.

У своєму привітальному слові під час офіційної зустрічі у Кенії Папа Францик сказав: «Ваша країна – це країна молоді. У ці дні сподіваюся зустрітися з багатьма молодими людьми та промовити до них, щоб підбадьорити їхні сподівання та очікування від майбутнього. Молодь – це найцінніший ресурс кожної країни.» Далі Понтифік додав: «Доти, доки наші суспільства зазнаватимуть поділів, чи то етнічних, релігійних чи економічних, усі люди доброї волі покликані трудитися на користь примирення і миру, прощення та зцілення сердець.»

Перебуваючи у столиці Кенії – Найробі, Святіший Отець мав зустріч із провідниками місцевих християнських конфесій та представниками інших релігій; відслужив Літургію в університетському містечку; зустрівся із духовенством; виступив у штаб квартирі ООН; зустрівся із мешканцями малозабезпеченого кварталу Кангемі та спілкувався із молоддю, яка зібралась на стадіоні «Казарані». Після церемонії прощання Святіший Отець відлетів до Уганди. Детальнішу інформацію про перебування Понтифіка у Кенії шукайте за посиланням.

«Моїм прагненням є зустрітися з вами та провести з вами цей час, прошу щоб ви, разом з усім любим народом Уганди, завжди були на висоті цінностей, які сформували дух вашої нації», – сказав Папа Франциск під час зустрічі з представниками світу політики, економіки, культури та дипломатичного корпусу, яка відбулася в президентському палаці в Ентеббе після візиту ввічливості до Глави Держави. Це була перша промова Святішого Отця в Уганді, адже церемонія привітання в аеропорту відбулася без офіційних виступів.

Протягом візиту до Уганди Святіший Отець Франциск відвідав англіканський та католицький санктуарії, відслужив урочисту Святу Літургію, зустрівся з угандійською молоддю, а також мав зустріч із катехитами. Більше інформації про діяльність Папи в Уганді шукайте тут.

Останнім пунктом візиту Понтифіка на африканський континент стала ЦАР. У вітальному слові Папа Франциск зазначив, що у той час, як Центральноафриканська Республіка «незважаючи на труднощі, поступово робить кроки до нормалізації свого суспільно-політичного життя», він прибув туди, «як паломник миру і як апостол надії».

У світлі біблійної традиції, Ювілейний рік полягає у загальному прощенні, відпусті, доступному для всіх, у можливості відновити взаємини з Богом та з ближнім. Його початком є відкриття так званих «святих дверей». Мова йде про двері, які є в кожній з чотирьох папських базилік Риму та відкриваються лише під час Святого Року, натомість в інший час є замурованими. Згідно з особливим розпорядженням Папи Франциски, щоб уможливити вірним в усьому світі доступ до відпустів, пов’язаних з переходом через святі двері, на початку Святого Року Милосердя такі двері будуть відкриті в усіх катедральних соборах. А зважаючи на особливу потребу прощення і примирення в Центральноафриканській Республіці та користаючи з нагоди свого візиту, Вселенський Архиєрей відкрив святі двері катедрального собору Банґі у неділю, 29 листопада, випереджуючи офіційне відкриття Ювілейного Року, яке відбудеться 8 грудня. Урочистий акт відбувся на початку Святої Меси, на яку зібралися священики, богопосвячені особи та катехити.

Крім того, у програмі Святішого Отця була зустріч із біженцями, зустріч із протестантською та мусульманською спільнотами ЦАР, покутне молитовне чування з молоддю, Свята Літургія в спорткомплексі «Бертлемі Боґанди» в Банґі. Після Меси Папа відбув до аеропорту, звідки по закінченні церемонії прощання відлетів до Рима. Більша детальна інформація про перебування Святішого Отця у ЦАР за посиланням.

Радимо ознайомитись:

Важкі питання: Два папи – два намісника Христа на землі?

Кардинал Пелл: Папа рішуче підтвердить католицьку традицію