Тижневий огляд: переслідування християн (17.08 – 23.08)
  • Пон, 24/08/2015 - 10:50

17 серпня повідомляється, що у Нігері поступово відроджуються з попелища християнські храми, які в період між 16 та 18 січня були спалені під час спалаху напруженості і протестів, викликаних публікацією карикатур на пророка Мухаммеда французьким тижневиком «Charlie Hebdo». Незважаючи на те, що антихристиянське насильство посіяло багато страху, віруючі католики продовжують збиратися і беруть участь у богослужіннях, які вершаться на згарищах спалених церков. В даний час дві  єпархії Нігера  Ніамей і Мараді - повертаються до нормального життя.

Відповідно до інформації за 18 серпня читаємо, що в Аінкаві, християнському передмісті Ербілю, столиці Іракського Курдистану, яке прийняло численних біженців з Долини Ніневії, захопленої бойовиками так званої Ісламської держави, стараннями італійських харитативних організацій розпочалося спорудження школи для дітей переселенців, які належать до християнської та єзидської меншин. Після завершення всіх робіт споруджувана в таборі біженців школа зможе прийняти коло 600 дітей від 6 до 12 років.

16 серпня виповнилося 10 років з дня вбивства брата Роже, засновника знаменитої екуменічної спільноти Тезе. З цієї нагоди в спільноті бургундського села у Франції, зібралися багато релігійних лідерів.

19 серпня з’явилося два повідомленння, зокрема про те, що сирійські християни радіють звільненню викраденого понад місяць тому католицького священика мелькітського обряду Тоні Бутроса, настоятеля парафії св. Филипа Апостола у містечку Шахба. Однак, випустивши одного священика, ісламісти надалі утримують у себе численних заручників, серед них — шістьох священиків та єпископів різних деномінацій.

В Нігерії вбито ще одного католицького священика отця Дениса Осуаґву – єромонаха, члена монашого Чину Синів Непорочного Серця Марії, відомих також під назвою кларетинців. Настоятелі отця Осуаґви заявили, що на даний момент не мають достовірної інформації про обставини смерті о. Осуаґви. У той час нігерійські ЗМІ повідомляють, що отець потрапив у засідку і був убитий на дорозі Нікід Аву.

Згідно з інформацією за 20 серпня читаємо, що режим Північної Кореї оголосив про арешт канадського місіонера, який нібито зізнався в причетності до «підривного плану повалення уряду і створення на його місці держави релігійного характеру». «Зізнання» пастора Хен Су Ліма опублікувало офіційне інформаційне агентство Пхеньяну. Практика арештів так званих «іноземних шпигунів» має давню традицію в північній частині півострова, проте звинувачення в творенні теократичної держави в Північній Кореї є чимось новим.

У східній Уганді мусульманин жорстоко побив і залишив помирати дружину і 18-річного сина, дізнавшись, що вони навернулися в християнство. Жінка і двоє її синів прийняли християнство 3 місяці тому і почали таємно відвідувати богослужіння. Про зміну релігії чоловіка повідомив сусід-мусульманин.

В інтернеті з'явилися фото жінок, викрадених бойовиками ІДІЛ. Ассірійська федерація Швеції припускає, що на фотографіях зображені ассірійські християнки, викрадені в лютому цього року під час нападів в сирійській провінції Хасака. В руках жінок аркуші паперу з написаними іменами і датою 27 липня 2015. Правозахисники припускають, що поява знімків в мережі означає, що жінки будуть продані в сексуальне рабство, якщо їх сім'ї або благодійні організації не заплатять за них викуп.

В місті Пор-Луї, столиці Маврикія, невідомими була спаплюжена гробниця блаженного Жака-Дезіре Лаваля, якого називають апостолом острова Маврикій. Двері склепу зламані. З'ясувалося, що злодії вкрали кухоль для пожертв для знедолених. Це вже не перше осквернення могили видатного проповідника християнства на Маврикії.

Втретє пограбована парафіяльна церква в індійському штаті Мадхья-Прадеш. Священики єпархії звинувачують владу в бездіяльності, яка дозволяє грабіжникам безкарно скоювати злочини проти християнських громад. Останнє пограбування церкви Святого Йосипа, єпархія Сагар, скоєно 13 серпня. Злодії вкрали пожертви, про точний розмір яких не повідомляється.

21 серпня повідомляється, що у Сирії за допомогою бульдозерів бойовики угруповання «Ісламська держава» зруйнували монастир, який був захоплений на початку серпня 2015 року. Ель-Карьятайн знаходиться поруч із трасою, яка пов'язує давнє місто Пальміра з горами на кордоні з Ліваном. В полоні бойовиків знаходиться 230 жителів міста.

Відповідно до інформації за 22 серпня читаємо, що християнські спільноти В'єтнаму стривожені новим законом про релігію, який хоче прийняти влада країни. Існує небезпека, що релігійних свобод, які й без того вельми обмежені в соціалістичній республіці, стане ще менше.