Апостольський Престіл

  • Четвер, Червень 20, 2024 - 18:04

    Архиєпископа Карло Марія Віґано сьогодні викликали до Ватикану. Йому повідомили, що проти нього порушили справу за злочин схизми та ставлення під сумнів чинності понтифікату Франциска.

    Лист до архиєпископа Вігано скерував секретар дисциплінарної секції Дикастерії доктрини віри Джон Дж. Кеннеді. Його оприлюднила в мережі ватиканістка Діана Монтанья. У листі посилаються на канон 1364 Кодексу канонічного права, згідно з яким «відступник від віри, єретик або схизматик підлягає екскомуніці силою самого закону», пише pch24.pl.

  • Четвер, Червень 20, 2024 - 17:32

    У понеділок, 1 липня 2024 р., о 9-й годині ранку, в залі Консисторії Апостольського палацу у Ватикані Святіший Отець Франциск очолить молитву протягом дня та Звичайну публічну консисторію у справі канонізації блаженних, – про це повідомило Бюро папських літургійних богослужінь. Про це пише Римсько–Католицька Церква в Україні з посиланням на Vatican News.

  • Четвер, Червень 20, 2024 - 17:23
    Папа Франциск під час аудієнції із Префектом Дикастерії у справах визнання святих затвердив чергові декрети, якими проголошується мученицька смерть двох албанських священиків та декрети про визнання геройського виміру чеснот кандидатів на прославу.
     

    с. Емілія Вандич, СНДМ – Ватикан

  • Четвер, Червень 20, 2024 - 15:35

    На полях заходу, що відбувався в італійському сенаті, Державний Секретар Святого Престолу серед іншого поділився з журналістами думками про саміт миру в Швейцарії та про причини слабкості міжнародних організацій.

     

  • Середа, Червень 19, 2024 - 23:39
    Під час дедалі ближчого Ювілею через них пройдуть мільйони паломників. Святі Двері нагадують про Христа і Його милосердя. Їхня історія загубилася у віках. Відкриття двох бронзових стулок Єпископом Риму 24 грудня ознаменує початок Святого Року.
     

    Paolo Ondarza - Ватикан

  • Середа, Червень 19, 2024 - 23:34

    Заступниця секретаря Дикастерії у справах мирян, сім'ї та захисту життя модерувала зустріч, присвячену проблемі сурогатного материнства, яка відбулася в офісі ООН в Женеві в контексті сесії Ради з прав людини. На ній обговорювалася необхідність міжнародного планування для захисту жінок і дітей від усіх форм експлуатації.

     

  • Понеділок, Червень 17, 2024 - 19:51

    “Бенедикт зрікся через свою чесність”, — сказав Франциск в інтерв’ю Хав’єру Мартінесу-Брокалю, представнику Ватикану для іспанської щоденної газети ABC. У понеділок римська щоденна газета La Repubblica опублікувала фрагмент книги "Il successore. I miei ricordi di Benedetto XVI" (Наступник. Мої спогади про Бенедикта XVI), виданої видавництвом Marsilio і тепер доступної в італійських книгарнях. Книга стала результатом трьох розмов між аргентинським Папою та автором, які відбулися у період із липня 2023 року до січня 2024 року.

  • Понеділок, Червень 17, 2024 - 19:27

    У своїй промові, виголошеній під час Саміту миру у Швейцарії, кардинал Паролін підкреслив готовність Святого Престолу підтримати можливі ініціативи, спрямовані на допомогу тим, хто найбільше постраждав від війни.

     

  • Четвер, Червень 13, 2024 - 15:14

    Розповідаючи про новий документ «Єпископ Риму» Дикастерії сприяння єдності християн, її очільник наголошує на актуальній потребі служіння єдності на вселенському рівні, вказуючи на важливі напрацювання щодо теми служіння першості Наступника апостола Петра.

  • Четвер, Червень 13, 2024 - 14:37

    Відповіді на енцикліку Івана Павла ІІ про єдність між християнами та підсумки екуменічного діалогу на тему служіння першості в Церкві, підсумовані конкретними пропозиціями та порадами. Дослідницький документ такого змісту приготувала Дикастерія сприяння єдності між християнами.

  • Четвер, Червень 13, 2024 - 14:32

    У Ватикані представлено документ Дикастерії сприяння єдності між християнами, який підсумовує екуменічний діалог навколо ролі Папи Римського та здійснення Петрової першості.

  • Середа, Червень 12, 2024 - 16:08

    Кардинал Мюллер у новому інтерв’ю спростував ліберальні твердження щодо священства та «жіночого рукоположення», заявивши: «В природі таїнства закладено, що лише чоловік може представляти Христа по відношенню до Церкви».

    Кардинал Ґерхард Мюллер підтвердив вічне католицьке вчення в інтерв’ю єретичному ЗМІ, заявивши, що «сакраментально неможливо» висвячувати жінок на священників і що це «помилка», коли жінки вважають, що їх можна «покликати» до священства.

  • Понеділок, Червень 10, 2024 - 17:31

    Уже цього четверга Апостольський Престіл оприлюднить важливий документ. Він стосуватиметься розуміння папства. Мета його публікації – зміцнення діалогу з некатоликами та підготовка шляху до визнання примату Папи іншими християнськими спільнотами.

  • Середа, Червень 5, 2024 - 11:18

    Папа Франциск здійснить новий символічний жест на місці, де десять років тому він посадив оливкове дерево разом з тодішніми президентами Ізраїлю та Палестини.

     

  • П'ятниця, Травень 31, 2024 - 17:36
    Виступаючи під час 77-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, Постійний Спостерігач при ООН в Женеві зазначив, що охорона здоров’я не може бути применшена до споживчого блага, а тому потрібно докладати зусилля для гарантування усім доступу до медицини.
  • П'ятниця, Травень 31, 2024 - 17:02
    Спілкуючись із журналістами на полях презентації книги про засновника IOR, відомого як «Ватиканський банк», Державний Секретар відповів на запитання про подальшу ескалацію війни, про європейські вибори та про ватиканські фінанси.
  • Середа, Травень 29, 2024 - 14:05
    Європейський комітет експертів позитивний поступ щодо рекомендації, наданих у попередньому звіті від квітня 2021 року.
  • Вівторок, Травень 28, 2024 - 09:53

    Часом у розмовній мові ми вживаємо термін «адвокат диявола», який спочатку означав людину, що намагається виявити можливі проблеми та слабкі місця постаті, яку хочуть канонізувати. Однак сьогодні «адвоката» у Ватикані більше не існує, а його роль перебрав на себе хтось інший.

  • П'ятниця, Травень 24, 2024 - 11:52

    Візит очільника Дикастерії віровчення до Каїру був присвячений обговоренню декларації Коптської Православної Церкви від березня 2024 року щодо так зварного «одностатевого подружжя».

    У середу, 22 травня 2024 р., Глава Коптської Православної Церкви Папа Тавадрос II прийняв у Каїрі кардинала Віктора Мануеля Фернандеса, Префекта Дикастерії доктрини віри, і обговорив з ним декларацію цього відомства Fiducia supplicans і заяву Священного Коптського Синоду від 7 березня щодо «одностатевого подружжя».

  • Четвер, Травень 23, 2024 - 15:01

    Святий Престол має серйозні труднощі в екуменічних відносинах з православним світом. Все через доктринальну декларацію «Fiducia supplicans» про благословення одностатевих і неврегульованих пар. Як каже префект Папської ради єдності кардинал Курт Кох, Ватикан досі не виявив бажання роз’яснити сумніви православних.

Сторінки