Тижневий огляд: переслідування християн (10.10.16 – 16. 10.16)
  • Пон, 17/10/2016 - 23:04

10 жовтня повідомляється, що американські президентські вибори обіцяють бути чи не найскандальнішими в історії. Новий тиждень розпочався з того, що Трампу пригадали його розпусні висловлювання на адресу жінок, чим фактично поховали його шанси серед ортодоксних католиків і протестантів. Однак, прихід до влади Трампа може загрожувати серйозними проблемами для України. А от прихід до влади Клінтон таки на сто відсотків став би загрозою усім, хто тримається біблійного вчення і не тільки в Америці.

Коли Святіший Отець Франциск у 2014 році відвідав Албанію, його до сліз вразило свідчення албанського католицького священика, який провів 28 років у концтаборах, зазнаючи тортур і примусу до важкої, виснажливої роботи за відмову відректися католицької віри. У неділю 9 жовтня Папа оголосив про те, що на наступній консисторії кардиналів іменує цього геройського свідка віри о. Ернеста Трошані Сімоні кардиналом Святої Римської Церкви.

Відповідно до інформації за 11 жовтня читаємо, що Іран знаходиться на 9-му місці серед країн де бути християнином справа дуже ризикована. Будівництво церков там заборонене законом, а за навернення в християнство чоловіків очікує смертна кара, а жінок – довічне ув’язнення. Однак, не дивлячись на такий стан речей, християнство в Ірані зростає напрочуд швидко.

Попри заяви CatholicVote.org з вимогою до Дональда Трампа відступити з виборчих перегонів, частина католицьких активістів продовжує підтримувати Трампа навіть попри його образливі заяви на адресу жінок. Католики заявляють, що Дональд Трамп чи не єдиний кандидат, який дійсно здатен захистити життя і свободу віросповідання в США.

Урядові органи Пакистану проголосили 11 християнських телеканалів, які транслюють свої передачі у Пакистані мовою урду, незаконними та закрили їх. Це ще одна урядова постанова, яка дискримінує немусульман. 

Християнська сім’я закрила свій бізнес – пекарню «Sweet Cakes» в Орегоні (США), зіткнувшись з великими штрафами через відмову спекти торт на «весілля» одностатевої пари. Отож, толерантність, яку просувають ЛГБТ організації та їх прихильники, на практиці означає переслідування усіх, хто не поділяє їхні погляди і в першу чергу християн. 

Шість християн були вбиті в кенійському місті Мандера поблизу кордону з Сомалі. Відповідальність за теракт взяла на себе джихадистська організація «Аш-Шабааб». За останні два роки це терористичне угрупування, що базується в Сомалі, скоїло на північному сході Кенії цілий ряд вбивств не-сомалійців і не-мусульман. Найгучнішою з них стала розправа з 148 християнськими студентами університету в Гарісса.

12 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що китайська поліція повернула викраденого єпископа монс. Пітера Шао Жуміна та його секратаря і канцлера єпархії о. Пола Цзянь Суніана. Правоохоронці заявляють, що єпископ і його секретар були у відпустковому турі на північному заході Китаю. На даний момент єпископ не в змозі виконувати свої душпастирські обов’язки, оскільки китайська поліція йому це унеможливлює.

Європейський католицький єпископат у своєму спільному зверненні, підписаному новим Головою Ради Конференцій католицьких єпископів Європи кардиналом Анджелом Баняском,  зазначає, що заперечення Бога Ісуса Христа та Його «вигнання» з суспільства не є гарантією розвитку, а лише початком духовного й морального зубожіння, яке характеризує наш час, а яке з плином часу перетворюється на суспільне, економічне і культурне зубожіння. Єпископи також зазначили, що Європа потребує здорової світськості, яка не дискримінує християн і яка визнає правдиві цінності в житі європейських народів і держав.

Єпископ боснійського міста Баня Лука монс. Франьо Комаріца, гостюючи в хорватському Осієку заявив, що хорвати в Боснії і Герцеговині, хоча формально є конституційним народом, насправді трактуються, як меншина. Єпископ Комаріца наголосив, що багато людей не розуміють наскільки така ситуація є драматичною для католиків, які через це часто не можуть нормально функціонувати у цій балканській країні. 

В Ефіопії чотирьох дівчат-підлітків заарештували за поширення християнської літератури. Книга, яку написав місцевий автор Ахмед Дідат, відповідає на основні запитання про християнську віру. Місцеві мусульмани визнали книгу образою для ісламу.

Трьох іранських християн, які навернулися в християнство з ісламу, засудили до 80 ударів батогом за участь у християнському Богослужінні. Їх визнали винними в розпиванні алкогольних напоїв, що заборонено мусульманам в Ірані. Усі обвинувачені є християнами, але влада не визнає їхнє навернення з ісламу. Адвокати обвинувачених подали апеляцію.

В штаті Ріо-де-Жанейро був знайдений вбитим отець Франціско Карлос Теноріо. Автомобіль, якими подорожував священик, зник. Друзі, які були закликані для опізнання тіла, свідчать про чисельні сильні травми. Причиною смерті назване побиття та удар ножем у серце. Підозрюється, що вбивство скоєне з метою пограбування. 

В аргентинському місті Розарій відбувався Національний конгрес жінок, на якому феміністки вчинили вандальський напад на католицьку кадетру Богородиці Вервичкової. Вони викрикували різні вимоги та жбурляли в катедру каміння і пляшки. Кілька оголених феміністок танцювали довкола чоловіка, переодягненого у Папу Франциска, і співали пісеньку про легалізацію аборту.

Бойовики терористичного угруповання ІДІЛ за допомогою вибухівки ущент зруйнували ассирійську церкву у місті Каремліс неподалік Мосула. До захоплення ІДІЛ-ом,  у 2014 році у Каремлісі більшість населення становили ассирійці-християни. ІДІЛ очистив місто від них.

Зламана переписка Гілларі Клінтон із членами її команди свідчить про те, що команда демократичного кандидата в президенти вважає католиків, які зберігають вірність Вченню Церкви, відсталими й неосвіченими. Окрім цього, члени команди Клінтон вважають ортодоксних католиків своїми прямими противниками, оскільки саме вони, на думку радників Клінтон, є хребтом консервативного руху в США. 

Згідно з інформацією за 13 жовтня читаємо, що в Інтернеті на сайті WikiLeaks з’явилася переписка, яка свідчить про те, що керуючий виборчим штабом кандидата в президенти США Гілларі Клінтон Джон Подеста запустив цілий проект, щоб організувати ліберальний бунт проти католицького єпископату США. Переписки Подести показують, що в штабі Клінтон не зовсім розуміють як функціонує Католицька Церква, що досить ускладнює йому завдання.

Науковий часопис «The New Atlantis» у 50-му номері опублікував дослідження д-ра. Лоуренса Маєра і д-ра. Пола Макх’ю під назвою «Сексуальність і гендер: Висновки біологічних, психологічних та соціальних наук», у якому автори стверджують, що ЛГБТ орієнтація не є вродженим фактором. Публікація викликала шквал незадоволення різноманітних американських ЛГБТ організацій, які агресивно почали нападати на авторів та сам часопис. 

Вірменський католицький Архиєпископ Алеппо владика Бутрос Мараяті апелює до миру. Архиєпископ розповів, що спеціальний представник ООН Стеффан да Містура готовий був уможливити вивід повстанців з Алеппо, щоб звільнити цивільних мешканців міста від жаху постійних бомбардувань, проте повстанці відмовилися. 

Анджела Флуд, колишній прес-секретар римо-католицької Архиєпархії  Вашингтону, заявила, що ліберальні групи, створені чи підтримувані Джоном Подестою в середині Католицької Церкви в США, які Подеста планував використати як троянського коня в Католицькій Церкві для розпалювання бунту проти єпископату, фінансуються американським мультимільярдером Джорджом Соросом. Флуд зазначає, що така діяльність спрямована на те, щоб викликати в Церкві хаос і сум’яття та підірвати католицьку віру. 

Верховний суд Пакистану відклав розгляд справи Асії Бібі. Причина відкладення розгляду полягає в тому, що один із суддів, які мали розглядати цю справу, відмовився брати в цьому участь. Голова Конмісії «Справедливість і мир» Конференції католицьких єпископів Пакистану закликав усіх християн молитися за порятунок цієї ні в чому невинної жінки. 

Нігерійське ісламістське терористичне угруповання Боко Харам обміняло 21 викрадену ученицю з Чібоку на чотирьох своїх ув’язнених владою Нігерії членів. Обмін відбувся на кордоні із сусіднім Камеруном і став можливим завдячуючи посередництву Червоного хреста та швейцарської влади.

Спікер Палати представників Конгресу США Пол Раян, заявив, що Гілларі Клінтон дискредитує себе помічниками-антикатоликами. Обзивання Католицької Церкви мракобісною – це образа для мільйонів людей по всій країні. Всі віруючі американці мають про це знати, добре дивитися на це, щоб вирішити, які саме цінності мають бути представлені у наступному президенті. Якщо на Гілларі Клінтон продовжують працювати упереджені люди з фанатичними поглядами, то абсолютно ясно якими є її пріоритети.

Американська правозахисна організація Католицька ліга за релігійні та громадянські права стверджує, що витік переписки очільників виборчого штабу Гілларі Клінтон свідчить, що Джон Подеста, який є шефом передвиборчої кампанії Клінтон та Дженніфер Пелмієрі, яка відповідає за комунікацію Клінтон, з глибоким презирством ставляться до католицтва і католиків. З цієї причини Католицька ліга за релігійні та громадянські права вимагає відставки цих двох провідників кампанії Клінтон. 

14 жовтня повідомляється, що ракети, випущені зі східної частини Алеппо по християнському кварталу цього міста, потрапили в будівлю школи, в результаті чого загинули не менше чотирьох дітей. За п'ять років збройного конфлікту в Сирії загинуло від 300 до 430 тисяч осіб. Мільйони стали біженцями.

Ситуація в західній частині Алеппо не краща, ніж на сході міста. Щодня кількість убитих і поранених обчислюється там десятками. Кількість християн в Алеппо скоротилося з 160 000 перед початком конфлікту в Сирії до 40 000 в квітні цього року. За останніми оцінками, в північній столиці Сирії сьогодні залишилося 35 000 християн.

У своїй щотижневій колонці на офіційному сайті Філадельфійської Архиєпархії Архиєпсикоп Чарльз Чапут коментує скандал, який розгорівся в США довкола антикатолицьких листів команди кандидата в Президенти Гілларі Клінтон. Сьогодні перед виборцями стоїть вибір: або невихований хам, який не поважає жінок, і який має проблему з керуванням власними імпульсами; або підступна патологічна брехуха з неймовірним жаданням влади із свитою лицемірів, просякнених антикатолицизмом.

Відповідно до інформації за 15 жовтня читаємо, що естонський євангелистський єпископ Урмас Віілма висловив свій протест проти інсталяції в Естонському національному музеї, яка на думку авторів мала б зображати суть реформації. Йдеться про 3D зображення Пречистої Діви Марії, яке потрібно «зробити» ударом ноги в означене місце. Після удару ногою, зображення розпадається на кусочки, а з’являється слово «Реформація».

Ісламістські організації організували багатотисячні протести в індонезійській столиці Джакарті проти губернатора Басукі Чахая Пурнама, етнічного китайця, християнина. Протестувальники звинувачують його у богохульстві, оскільки він в часі мітингу процитував 51 суру Корану.

Лідери основних релігій і релігійних конфесій Сполучених Штатів Америки - католики, юдеї, мусульмани, індуїсти, бахаісти, мормони, євангелисти і ін. - звернулися до президента Барака Обами і Конгресу США з протестом проти недавньої доповіді федеральної Комісії з цивільних прав. У цій доповіді стверджується, що «релігійні організації використовують релігійні доктрини в якості прикриття для дискримінації».