Тижневий огляд: переслідування християн (12.01 – 18.01)
  • Втр, 20/01/2015 - 20:50

12 січня повідомляється, що найбільш населену країну Африки роздирає конфлікт між мусульманами та християнами, який може покласти край її єдності. Переслідування християн у Нігерії за останні десятиліття стало недоброю традицією. Мусульманські екстремісти влаштували справжній «християноцид» у північній частині країни. Фанатики убивають і калічать людей іншої релігії, спалюють їхні церкви, нищать майно. Спостерігачі припускають, що місцеві фундаменталісти поставили собі за мету перетворити Нігерію, чи принаймні її Північ, на ісламську державу.

Відповідно до інформації за 13 січня читаємо, що Різдвяні дні несуть щось таке, що не залишає байдужим нікого, навіть самих закоренілих атеїстів. Різдво може нагадати нам, захисникам життя, про те, що легко забувається в повсякденних турботах: все, з чим ми боремося, протистоїть красі та сенсу, які несе Різдвяна історія. Аборти за своєю суттю – це повна протилежність Добрій Новині, це кривавий контраст до Різдвяної історії. Відмова від інституту шлюбу і його знищення ще раз демонструє ворожу позицію стосовно Доброї Новини. Використання тіла інших людей для власного задоволення показує глибоке презирство до Доброї Новини.

Від самого початку 2014 рік приніс для українського суспільства надзвичайні випробування, які не оминули і сферу релігійної свободи. Раніше міжнародні оглядачі згадували Україну здебільшого як державу з високим рівнем свободи віросповідання серед інших країн Східної Європи. Проте тепер поряд із цим з’явилися новини з окупованого Криму і розтерзаного війною Донбасу, які все більше лякають жорстокістю релігійних переслідувань і складними питаннями виживання віруючих різних конфесій.

14 січня з’явилося повідомлення про те, що кілька мільйонів людей, у тому числі лідерів багатьох країн, вийшли на вулиці Парижа на знак протесту проти тероризму після вбивства кільканадцяти людей. А навіть кульгава собака не вийшла на вулиці на знак протесту проти тероризму після вбивства 2 тис. осіб в Нігерії (в основному християн), яких вбили члени нігерійської секти Боко Харам. Трагедія сталася минулого тижня. Легше підняти прапори на захист так званої свободи слова і так званої цивілізації, аніж в обороні анонімних християн

15 січня повідомляється, що часопис «Charlie Hebdo» доволі специфічно відреагував на вирази підтримки з боку світової громадськості. Так новий номер часопису знову зробив усе, щоб образити мусульман. Але не тільки їх. 

Згідно з інформацією за 16 січня читаємо, що минулий рік у Нігерії став найкривавішим з часу появи Боко Харам. За цей рік ісламісти вбили 9 тис. нігерійцев, 1,5 млн. стали біженцями, близько 800 шкіл було зруйновано, 194 тис. учнів втратили можливість відвідувати заняття. 

Глава Єпископату Нігерії Ігнатіус Кайгама закликав організувати ходу, подібну антитерористичній демонстрації в Парижі. Архиєпископ заявив, що він бажає, щоб національна єдність виступила проти політичних, етнічних і релігійних кордонів. Він «дуже радий», що також деякі провідні представники ісламу засудили злочини, вчинені ісламістами «Боко Харам».

Московська агентура пробує через дискредитацію УГКЦ в Італії зупинити волонтерську допомогу української діаспори для потребуючих в Україні. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук повідомляє о. Юстин Бойко, студит. 

17 січня повідомляється, що у римській церкві Різдва Господа Нашого Ісуса Христа відбулися молитовні чування за мир на Близькому Сході, організовані Римською дієцезією. Це молитва та благання про прощення не лише за трагічні події, що відбуваються в Сирії та Іраку, але також і за те, що «можливо, ми погодилися з тим, що відбувається» — так підсумував чування префект Конгрегаії Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі.

У столиці Нігеру, Ніамеї, в знак протесту проти карикатур на пророка Мухаммеда в газеті Charlie Hebdo демонстранти підпалили дві церкви і почали кидати каміння. Днем раніше в Нігері в ході протестів були вбиті п'ять осіб і 45 поранені

Керівник Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон Алфєєв у свої авторській програмі «Церковь и мир» на кремлівському пропагандистському каналі «Россия 24» знову взявся обливати брудом та зводити наклепи на УГКЦ, УПЦ КП та Україну. Так церковному пропагандисту Кремля митрополиту Алфєєву привидівся розкол українського суспільства по віросповідному, мовному і політичному принципах і якийсь громадянський конфлікт в Україні.

Відповідно до інформації за 4 січня читаємо, що уряд Туреччини схвалив план будівництва першого в цій країні християнського храму від часу кінця Османської імперії 1923 року. Храм для громади християнської Сирійської церкви збудують на ділянці землі, що є у власності держави, на околиці найбільшого міста Стамбула у кварталі Єшилкей, де вже є кілька християнських храмів інших деномінацій. Досі за останні понад 90 років у Туреччині не видавали дозволів на будівництво нових церковних споруд для християн, хоча збудовані раніше час від часу ремонтували чи реставрували й передавали вірним.

Хорватський прем’єр Зоран Мілановічь у грубій формі напав на хорватський католицький єпископат, заявивши, що його уряд не збирається виконувати міжнародні угоди між Державою Ватикан та Республікою Хорватія у частині повернення Церкві майна, націоналізованого комуністичним режимом Югославії, яке зараз знаходиться або у приватній власності, або у власності хорватської держави. Більшість хорватських ЗМІ, навіть ліберальних, оцінили такі заяви хорватського прем’єра, як скандальні, антидемократичні і такі, які відповідають духові комуністичного югославського тоталітаризму, а не демократичній хорватській державі.

5 січня з’явилося повідомлення про те, що в лівійському місті Сирт на півночі країни невідомі озброєні люди в масках викрали 13 єгипетських християн-коптів. Як повідомляють очевидці, невідомі - як припускається, бойовики-ісламісти - пізно вночі увійшли в будинок, де жили єгиптяни, і попросили їх пред'явити документи. Потім озброєні люди закували християн в наручники і відвезли в невідомому напрямку. Це вже не перший випадок нападу на християн-коптів, які проживають в Лівії. Тиждень тому в Сирті були викрадені семеро єгипетських християн.

Згідно з інформацією за 9 січня читаємо, що Північна Корея, Ірак та Сомалітри країни світу, які на сьогодні є найнебезпечнішими для християн. Про це йдеться в оприлюдненому 7 січня 2015 р. щорічному рапорті Міжнародної Організації Допомоги Переслідуваним Християнам «Open Doors» (Відчинені двері). Як і щороку, у переліку названо 50 країн, розміщених відповідно до рівня загрози.

Британська контррозвідка М15 застерігає, що сирійські бойовики Аль-Каїди готують атаки, які можуть викликати масові людські жертви на Заході. Як повідомляє Ендрю Паркер, керівник бюро контррозвідки М15 передовсім під загрозою транспортні системи. Сьогодні йдеться про загрозу дуже серйозного рівня і служби безпеки потребують більшого доступу до інтернет-мереж, де спілкуються між собою терористи.

11 січня повідомляється, що Агентство національної безпеки США (NSA) офіційно повідомило Місто-державу Ватикан про те, що наступною ціллю терористичних атак джихадистів є Ватикан. США просять Ватикан бути обережним. Інших даних про це повідомлення поки що не відомо. Між іншим, про це повідомив Перший канал ізраїльської державної телевізії, який вважається достовірним джерелом у таких питаннях.