Тижневий огляд: переслідування християн (26.01 – 01.02)
  • Втр, 03/02/2015 - 22:34

26 січня повідомляється, що в минулому Гестапо у нацистській Німеччині вдиралося до магазинів євреїв, щоб їх залякати і конфіскувати майно. Для цієї місії у них була підтримка держави, судів, ЗМІ. Сьогодні у Канаді, США і Великобританії ми можемо спостерігати за подібними спробами залякати і знищити бізнес, однак сьогодні переслідують не євреїв, а християн. Роль Гестапо перейняли на себе крайні екстремісти гомосексуального руху та їх палкі прибічники, які тероризують підприємства, приватний бізнес християн.

Відповідно до інформації за 27 січня читаємо, що єпископат Нігера призупинив всю діяльність Католицької Церкви у цій країні «до подальшого повідомлення». Мова йде про діяльність парафій, шкіл, медичних центрів та благодійної діяльності. Таке рішення стало наслідком «розграбування церков та інфраструктури установ, осквернення місць шанування», — сказано в заяві.

Біля храму УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці, який будується в місті Ірпені, пограбували каплицю Святої Анни. Як повідомив настоятель храму отець Мирослав Латинник, злодій заліз через вікно, розбив скриньку з пожертвами і забрав кошти, які там лежали. Каплицю грабують удруге. Уперше злодії сюди навідувалися в 2011 році.

28 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що згідно нещодавно представленого звіту, офіційно 5 християн, серед яких - 11-річний хлопчик, були вбиті на ґрунті релігійної ненависті в 2014 році в Індії. Понад 300 священиків, пастирів та лідерів християнських громад було побито і поранено під час нападів. Серед жертв більше 2000 чол. - жінки і діти. Винуватцями стали групи індуїстських екстремістів.

Вірні Луганська продовжують підтримувати парафіяльне життя, збиратися на молитви, брати участь у Святій Месі через скайп. За будь-який контакт і підтримку з боку священика парафіяни дуже вдячні.

Згідно з інформацією за 29 січня читаємо, що у самопроголошених терористичних «республіках» на Донбасі переслідуються всі українські церкви, за винятком УПЦ МП. Про це заявив голова правління громадської організації «Інститут релігійної свободи» Олександр Заєць під час прес-конференції в Укрінформі.

Викарбувані на скелях хрести та імена християнських і біблійних мучеників відкрила в пустелі на півдні Саудівської Аравії французько-саудівська група археологів. Керівник цієї групи, проф. Фредерік Імберт з Університету Aix-Marseille в Марселі, зазначив під час прес-конференції у Бейруті, що знахідки походять з другої половини V століття і свідчать про існування на цих землях живої християнської спільноти.

На вокзалі марокканського м. Фес офіцери служби безпеки затримали чоловіка з Бені-Меллау, підозрюваного у поширенні християнства. Під час обшуку у валізі були виявлені Біблії та інша християнська література. 11-годинний допит в поліцейській дільниці Феса виявив, що стеження за молодим чоловіком встановлено давно. Поліція в курсі його частих поїздок. Після тривалого допиту через відсутність доказів затриманого відпустили, і він повернувся в Бені-Меллау.

30 січня повідомляється, що представники різних Східних Церков: католицької, православної, вірменської та протестантських закликали арабську та міжнародну спільноту до припинення фінансування та озброєння терористів. Вони зустрілися в Лівані, щоб разом подумати над складною ситуацією, в якій перебувають християнські спільноти на Близькому Сході. Патріарх Бешара Бутрос Раї, виступаючи на засіданні, сказав, що однією з цілей зустрічі було оцінити ситуацію біженців-християн, а також тих, які, незважаючи на війну і труднощі, вирішили залишитися у своїй країні.

Відповідно до інформації за 1 лютого читаємо, що при обстрілі Горлівки (Донецька область) артилерійський снаряд потрапив у трапезну церкву Богоявленського собору. Люди, які перебували в будівлі, не постраждали. У самому соборі і сусідніх будинках пошкоджено скління.